Geslacht baby voorspellen: de leukste bakerpraatjes

bakerpraatjes tijdens de zwangerschap

De buurvrouw ziet aan je buik dat je een jongen krijgt, die ene kennis aan je gezicht dat de baby een meisje is. Wat bakerpraatjes precies zijn, waar ze vandaan komen én hoe het bijgeloof over de hele wereld verschilt, lees je in dit uitgebreide artikel. 

Geslacht voorspellen aan de hand van bakerpraatjes

We weten allemaal best dat je het geslacht van de baby alleen maar kunt vaststellen met een echo en/of na de geboorte. Maar toch gaan er allerlei bakerpraatjes rond die aan de hand van de vorm van je buik, je uiterlijk of andere zaken zouden kunnen voorspellen of je een jongen of meisje krijgt. In dit artikel vertel ik je er alles over!

‘Het wordt een jongen, ik weet het zeker: je draagt je buik naar voren!’

Ik was zwanger van Rose toen de moeder van Junes klasgenoot vroeg wat het geslacht van onze (toen nog ongeboren) baby zou zijn. ‘We weten het niet,’ antwoordde ik. Stiekem wisten we allang dat het een meisje zou worden, maar we wilden die informatie graag voor onszelf houden.

‘Leuk, zo’n verrassing! Maar eh… Ik gok dat het een jongen wordt, je draagt je buik naar voren,’ constateerde ze, ‘ik heb het eigenlijk altijd goed, dus ben benieuwd!’ Nu was dit natuurlijk tien keer beter dan dat ze had gezegd: ‘Zeker een meisje, want die onttrekken schoonheid aan je gezicht.’ Toch maken dit soort praatjes me nieuwsgierig. Waar komt het woord bakerpraatjes eigenlijk vandaan? Welke varianten zijn er? En zijn er nog wat leuke internationale opvattingen die verschillen van de onze?

Waar komt het woord ‘bakerpraatjes’ vandaan?

Geen kraamzorg, maar ongeschoolde bakers

Als je tegenwoordig bevalt, krijg je na de geboorte van je kindje een kraamverzorgster. Vroeger ging dat heel anders, al is het gebruik dat iemand je begeleidt tijdens en na je bevalling al eeuwenoud. Tot begin twintigste eeuw namen ongeschoolde bakers deze taak op zich. Zij deden het werk vanuit ervaring en begeleidden de zwangere al voor de bevalling.

Bovendien nam zij na de geboorte het kindje ‘s avonds mee naar huis of woonde bij het gezin in. Dat is toch anno 2019 nauwelijks meer voor te stellen? De term bakerpraatjes komt dus van de vrouwen die geen vooropleiding hadden en daardoor weleens onzin verkochten. (Bron: Wikipedia)

bakerpraatjes
Afbeelding – Shutterstock

De leukste bakerpraatjes

Ik zocht de opmerkelijkste voor je uit!

Voor iedere keer dat de vrouw haar zin niet krijgt tijdens de zwangerschap krijgt de baby een moedervlek

Hoewel Rose en June met een moedervlek zijn geboren, is het volgens mij geen gebruikelijk fenomeen. In het geval van onze middelste dochter is het trouwens een wonder dat ze een moedervlek kreeg, want Ro zorgde heel goed voor me tijdens de zwangerschap en at zonder mokken elke avond pasta met rode saus.

Jongens leveren je boomstambenen op, meisjes dikke billen

Nou zou ik het misschien ook kunnen omdraaien: ik had al dikke billen. Zouden we daarom drie meisjes hebben? 😉

Bij het drinken van veel koffie krijgt het kindje rode haren

Als we niet wisten hoe het werkt met DNA, dan zou dit voor ons kunnen opgaan. Ik lust geen koffie, dus heb het ook niet gedronken tijdens de zwangerschap. En onze kinderen hebben geen van allen rood haar.

(Bron)

Loopt je zwangerschapsstreep door tot je navel, dan is het een meisje. Daarboven een jongen.

Ik weet nog dat een vriendin van me dit destijds vertelde. Ik was toen net iets minder ver in de zwangerschap dan zij en ze had duidelijk een jongetje in haar buik – toevallig klopte dit. Alleen kreeg ik tijdens de hele zwangerschap geen streep; daarna ook niet. Die vlieger ging dus niet op.

Als je veel aan je buik krabt, heeft je kind veel haar

Mijn moeder vertelde dat ze deze opmerking regelmatig hoorde tijdens haar zwangerschap. En hij klopte, want ik had een bos haar waar de gemiddelde coupe d’extensions jaloers op zou zijn. Datzelfde ging op voor onze dochters, die allemaal geboren werden met een koppie vol haar.

Veel azijn drinken geeft een makkelijke bevalling

Ik kan me niet voorstellen dat ook maar iemand vrijwillig dit bakerpraatje wil testen op de waarheid. Misschien dat het gemiddelde commentaar op Facebook weleens anders doet vermoeden, maar niemand drinkt toch graag azijn?

Of zou het vocht uit een potje augurken ook voldoen? Tijdens verschillende zwangerschappen nam ik daar namelijk weleens een klein theelepeltje uit, omdat ik het zo lekker vond.

Last van een ochtendhumeur? Dan zou het weleens een meisje kunnen zijn!

Als ik heel eerlijk ben, is dat ochtendhumeur bij mij redelijk permanent. Daar hoef ik niet zwanger voor te zijn. Maar goed, wie weet krijgen we ooit nog een jongetje – zou voor het gezin leuk zijn als ik dan 9 maanden vrolijk wakker word!

Als er vreemde katten op je schoot gaan zitten, ben je zwanger

Nooit meegemaakt verder, maar ergens vind ik dit niet eens zo’n gek bakerpraatje. Uiteindelijk voelen dieren meer aan dan mensen. En ik zal nooit vergeten wat ik meemaakte toen ik zwanger was van June: we gingen op bezoek bij iemand die een heel grote hond had. Maar echt: een HEEL grote hond. Eigenlijk vond ik hem een beetje eng, maar wilde dat niet laten merken.

De hond vond mij echter fantastisch. Hij likte mijn hand en week die middag niet meer van mijn zijde. Aangezien hij volgens zijn baasje normaal gesproken niets van vreemden moest hebben (en hij me dat even later met woest geblaf ook bewees), geloof ik dat het inderdaad kwam door de zwangerschap. Dit bakerpraatje lijkt dus best te kloppen.

(Bron)

Navelstreng om het nekje

De zwangere vrouw mocht, om dit te voorkomen, volgens bakerpraatjes haar armen niet boven het hoofd steken, onder een drooglijn lopen of halssnoeren dragen. Een halssnoer is niet meer van deze tijd, maar ik droeg wel een zwangerschapsketting. En mijn armen boven het hoofd steken, deed ik ook gewoon. Met de navelstreng was niks mis 😉

Dochters onttrekken schoonheid aan je uiterlijk

Dit is misschien wel één van de bekendste fabeltjes over een meidenzwangerschap. Ik noemde dit bakerpraatje al eerder en eerlijk? Het zou prima kunnen kloppen, ik zag er bij alle drie de zwangerschappen namelijk flink beroerd uit.

Vaderlands dichter Jacob Cats schreef hierover een opbeurend gedichtje:

Die van een soontje swanger gaet
Heeft veel een skoon en bly gelaet.
Maer gaet ze van een meysje swaer,
So is haer wesen niet te klaer
.

(Bron)

bakerpraatjes
Afgaande op het bijgeloof zou deze vrouw dus zwanger zijn van een jongen – Shutterstock

Internationale bakerpraatjes

Bakerpraatjes op de Antillen

 • Kietel een kindje niet onder de voeten of hij gaat stotteren. Zelfde geldt voor het blazen op de buik van je pasgeboren baby.
 • Als je voor de twaalf weken vertelt dat je zwanger bent, roep je onheil op jezelf af.

Ik kan me dat laatste bijgeloof wel voorstellen. Herken het ook wel van mezelf: ik vond het ook lastig om voor de twaalf weken te vertellen dat ik zwanger was, uit angst mezelf iets op de hals te halen. Maar in de praktijk kan zo’n bakerpraatje natuurlijk geen enkele invloed uitoefenen op de ontwikkeling van jullie kleintje.

Een bakerpraatje uit Duitsland

 • Meisjes maken je vermoeid, jongens geven energie.

Dit bakerpraatje zou prima kunnen kloppen. Ik was doodop, alle drie de keren.

Bakerpraatjes in Italië

 • Heeft de aanstaande moeder een dikker gezicht, dan draagt ze een meisje
 • Groeit de haargrens in je nek in V-vorm, dan krijg je een jongetje.
 • Eet je het liefst de kapjes van het brood? Koop dan maar vast blauwe muisjes!

Dat laatste eet ik sowieso graag, zwanger of niet. En er is nog altijd geen jongen te bekennen in ons huishouden. Het eerste bakerpraatje klopte bij ons ook, al had dat meer met mijn overmatige voedselinname te maken dan het geslacht vrees ik…

Noors bakerpraatje

 • Schopt je baby vooral aan de rechterkant? Dan verwacht je zeker een meisje.

Niet bijgehouden, dus ik weet het niet. Maar kan me niet heugen dat ze een voorkeurskant hadden tijdens het schoppen.

Bakerpraatjes uit Suriname

 • Als je iemand onaardig vindt tijdens de zwangerschap, zal de baby erop lijken
 • De aanstaande vader moet alles doen wat de zwangere vrouw van hem vraagt, anders krijgt hun kindje een wijnvlek

Die tweede is nogal wat! Of zouden die Surinaamse dames dat gewoon in het leven geroepen hebben om hun man te laten rennen?

Bakerpraatje uit Turkije

 • Eet geen perziken, anders krijg je een harig kindje

De bakerpraatjes uit voormalig Joegoeslavië

 • Heb je een gruwelijke hekel aan een bepaalde vrouw? Dan krijg je een meisje. En als je een man niet kan uitstaan, wordt het een jongen.
 • Als je veel last hebt van maagzuur heeft de baby waarschijnlijk veel haar.

Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik een vriend van Junes vader niet in mijn buurt hebben. Sterker nog, ik heb gezworen hem aan te vliegen als hij nog één keer zou langskomen. Kon de beste jongen niet zoveel aan doen. Maar het leidde dus ook niet tot een zoontje.

Zweedse bakerpraatjes

 • Als je een meisje wil krijgen, moet je een bolletje knoflook bij je dragen. Voor jongens een ui. Kortom: stinken zal je!
 • Zielig en dun plukje haar op je hoofd? #teamroze Een jongen bezorgt je namelijk een weelderige haardos. Zeggen ze…

Het tweede bakerpraatje klopt ook niet. Mijn haar was vol en glanzend, ondanks de drie dames. Al hield ik er na afloop wel een dun plukje aan over dankzij de haaruitval na de bevalling.

Chinese geboortekalender

Misschien wel één van de bekendste bakerpraatjes. Hier klopt hij bij twee van de drie dames. Nou ja, het is natuurlijk ook onmogelijk dat in één specifieke maand helemaal geen jongens of meisjes worden geboren. Maar het is wel grappig om te zien!

bakerpraatjes

Hoe werkt de Chinese geboortekalender?

Je kijkt eerst naar de leeftijd die je had op het moment dat je bevrucht werd en daarna naar de maand waarin dat plaatsvond. Zoek vervolgens in de tabel naar het punt waarop die kolom en rij elkaar kruisen en je hebt je antwoord!

Bronnen: Babyenkind.nl; Oudersvannu.nl; Decookosjes.nl

Kloppen bakerpraatjes?

Bakerpraatjes zijn een vorm van bijgeloof. En omdat er ongetwijfeld ergens op de wereld moeders lopen voor wie ze opgaan, geloven mensen er soms in.

Logisch: als je je paarse sokken droeg op een dag dat alles mee zat, kan je ze bestempelen als gelukssokken. Doordat je daarin gelooft zal je de volgende keer dat je ze draagt alle gebeurtenissen schikken naar die overtuiging en dus lijkt het of je meer geluk draagt.

Als je drie moeders kent die veel perziken aten en harige kindjes kregen, ga je er vanzelf in geloven. Het is grappig om te zien hoe de bakerpraatjes per land verschillen, maar ook om te zien waar overeenkomsten in zitten.

Welke bakerpraatjes klopten voor jouw zwangerschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

21 thoughts on “Geslacht baby voorspellen: de leukste bakerpraatjes

 1. Jeuk aan je buik, veel haar? Jep, die was van toepassing. Door de hormonen gigantische jeuk gehad en een paar maanden later was daar een kleine jongen met een volle dos haar. Ook de chinesche kalender had het aan het goede eind.
  Leuk om te beseffen waar de term vandaan komt. Nooit over na gedacht, maar eigenlijk heel logisch

 2. Zo grappig! Van de meeste dingen denk je nu, dat geloof je toch zeker niet 😉 De Chinese kalender had het bij mij bij allebei goed, maar ja de kans is ook 50%
  Voor mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar borstvoeding in Ghana en daar waren de bakerpraatjes ook niet van de lucht.
  De colostrum melk deden ze dan in een schoteltje met een mier, als de mier verdronk was de melk niet goed…

  1. Haha idd, dat had ik vooral met die opmerking over azijn.

   Interessant onderwerp! En dat is best een bijzondere opvatting 🙂 Onvoorstelbaar eigenlijk ook, omdat we hier opgroeien met hele andere ideeën over borstvoeding.

 3. Niet zozeer bakerpraatjes, maar wel mijn grootmoeder die eerst bleef volhouden dat het een meisje ging zijn en dan, enkele dagen voor ik DE echo ging laten doen om het geslacht te bepalen plotseling kwam opdagen met het nieuws dat ze ‘van gedacht was veranderd’, dat het toch een jongetje ging zijn 😀 Het is inderdaad een jongetje geworden 😉

 4. Grappig! Sommige kende ik nog niet. Maar mijn huid was mooier en ik droeg mijn buik naar voren. Dus die klopten wel bij mij. Hoewel ik er op het laatst ook wel beroerd uitzag van vermoeidheid 😉

  1. Ja bij mij klopte de vermoeidheid en de miserabele look ook wel (bij alle drie). Wel grappig om te zien welke bakerpraatjes ze in het buitenland hebben, he?

 5. De poes klopte! Ik wist net dat ik zwanger was en toen we ergens op visite kwamen lag de poes ineens op schoot. Deze kat kwam nooit in de buurt van mensen. Zelfs amper van zijn baasjes?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten