babyzwemmen

Alles dat je altijd al wilde weten over babyzwemmen!

Samen met mijn moeder ging ik babyzwemmen met Rose (1) en May (0). Hoe dat beviel, wat je kan verwachten en waarom ze geen drijfmateriaal gebruiken? Lees snel verder!  

Sporten met de meisjes

Rose was een paar maanden toen ik eigenlijk wel wilde gaan beginnen aan ouder-kindzwemmen. Ik raakte echter opnieuw zwanger van May en dus besloot ik mijn ideeën in de ijskast te zetten. Los van de angst dat iemand me in mijn buik zou raken, had ik de energie ook helemaal niet. Alleen met twee kleintjes gaan zwemmen? Onmogelijk in je eentje. Daarom besloot ik samen met mijn moeder te gaan. En vandaag was onze eerste les. Ik vertel je hoe het was, maar ook waar je allemaal aan moet denken als je zelf wil gaan babyzwemmen.

Lees ook: Boos zijn op je kinderen in het openbaar? Doen of niet? 

Wat heb je nodig?

 • Zwemkleding voor de kinderen en jezelf
 • Zwemluiers (altijd één extra)
 • Handdoeken voor jezelf én de kinderen
 • Ondergoed, rompertjes, extra kleding (je zal niet de eerste zijn die het maillootje van je dochter laat vallen in een plas water terwijl het buiten vriest)
 • Gewone luiers (ook extra) en billendoekjes
 • Verzorgingsproducten: zeep, shampoo, vette crème tegen uitdroging
 • Borstel of kammetje eventueel
 • Iets te eten en drinken voor na de les

babyzwemmenDeze foto is afkomstig van Shutterstock

Wat is het doel van babyzwemmen?

 • Alle zintuigen worden gestimuleerd
 • Het is goed voor de vertrouwensband tussen (groot)ouder en kind
 • Kinderen leren omgaan met andere kindjes en volwassenen
 • Van nature ontspannen baby’s in water
 • Goed voor de motoriek

(Klik hier voor meer informatie)
Ons werd aangeraden te wachten tot de eerste prikjes. Dit zie je vaker terug. Vooral omdat kinderen dan beter bestand zijn tegen eventuele ziektekiemen en bovendien hun lichaam beter op temperatuur kunnen houden. Met een kleine baby kan het echter nog steeds best overweldigend zijn. Let goed op wanneer je kindje aangeeft niet meer te willen, je kunt gewoon stoppen en in het bubbelbad gaan zitten of aan de kant met een warme doek om hem heen gewikkeld.

Hoe beviel onze eerste les?

In eerste instantie schrok ik even. De juf begon te zingen en ik overwoog even te gaan playbacken. Even vergeten dat activiteiten voor kinderen vaak vragen om gezongen begeleiding – niet echt mijn beste kant. Maar goed, ik stond naast de juf en ik wilde me niet gelijk van mijn kinderachtigste kant laten zien. Dapper fluisterde ik mee en probeerde de oefeningen te volgen. Het ging best goed voor zo’n eerste les. May houdt het vrij lang vol en Rose spettert alsof ze al maanden op zwemles zit.

Spannend: geen drijfmateriaal tijdens babyzwemmen

De bedoeling van onze lessen is de zelfredzaamheid van kinderen in en om het water. We trainen daarom zonder drijfmateriaal. In het begin vind ik dat best eng, maar gelukkig tonen Rose en May aan dat het prima lukt. Ze ‘zwemmen’ achter een balletje aan, we tillen ze op en laten ze spetteren. Halverwege mag ik Rose een stukje van de kant loslaten zodat ze erop kan klimmen. Het lukt! Ook onder water gaan lijkt ze prima te vinden, terwijl May verderop ‘Jan Huigen in de ton’ doet op een dikke mat met andere baby’s. Na afloop is het even puzzelen hoe we onszelf en die kleintjes kunnen aankleden, zonder dat iemand ontsnapt of kou lijdt. Maar het lukt. Eenmaal thuis slapen ze een gat in de dag. Ik kan niet wachten tot de volgende les!

Heb jij weleens een les babyzwemmen gedaan?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Alles dat je altijd al wilde weten over babyzwemmen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge