babyzwemcertificaat b1

Wat moet je allemaal kunnen voor babyzwemcertificaat B1?

BABYZWEMCERTIFICAAT B1 – Wil je graag interactie met andere moeders en op een ontspannen manier bezig zijn met je baby of dreumes? Ga dan babyzwemmen! In dit artikel lees je alles dat je moet weten over Babyzwemcertificaat B1 van Jips Babyzwemmen, wat je kindje moet kunnen en de voordelen. 

Eindelijk, we hebben hem!

Hoewel mijn moeder en ik zo’n jaar hebben gezwommen met de kleintjes, duurde het vrij lang voor we eindelijk konden afzwemmen. Op de één of andere manier misten we telkens de momenten waarop je kon inschrijven voor een heus babyzwemcertificaat. Rose zit inmiddels op de peuterspeelzaal en heeft geen tijd meer voor de lessen, maar May ging nog altijd door met mijn moeder samen. En vorige week maandag mochten ze eindelijk. Onder toeziend oog van opa, mama, tante en haar kleinste neefje behaalde May certificaat B1.

Lees ook: Babyzwemmen: wat moet je allemaal weten? 

Wat houdt dat nu eigenlijk in, zo’n babyzwemcertificaat B1?

Voor het babyzwemmen kun je certificaten op verschillende niveaus halen en hiermee een basis leggen voor de latere reguliere zwemdiploma’s. Dit hele programma is van Jip, het vrolijke Nijlpaard dat prominent op alle diploma’s en ieder babyzwemcertificaat staat. Om B1 te kunnen halen moet je kindje het volgende kunnen:

 • In het water zijn
  Hiermee wordt bedoeld dat je kindje durft te spetteren, water over het hoofd krijgt en materialen probeert te pakken tijdens de lessen.
 • Springen
  Met hulp gaat je kindje vanaf de mat het water in en kan veren in het water.
 • Drijven
  Je baby/dreumes/peuter gaat op buik en rug door het water.
 • Weerstandsvormen
  Leren op welke manieren je door het water kunt bewegen (wiegen, schommelen, slepen etc.)
 • Verticale verplaatsing
  Met wat hulp kan je kindje rechtop staan in het water.

Is zo’n babyzwemles aan te raden?

Jazeker. Vooralsnog blijven oma en May samen zwemmen tot die laatste naar de peuterspeelzaal gaat. Ik vind het mooi om te zien hoe watervrij de kinderen zijn. Bovendien zagen we thuis het fysieke effect van het babyzwemmen: de spieren werden natuurlijk sterker en dat zag je terug in de ontwikkeling van hun motoriek. Ook in het water bewegen ze zich soepeler voort en durven gewoonweg meer. Inmiddels is kopje onder gaan geen probleem: ze raken niet in paniek. Vooral dat laatste is voor ons echt de meerwaarde aan zo’n babyzwemles. Uiteindelijk hoop je dat het nooit nodig zal zijn, maar mochten ze eens gek terecht komen in het water, dan is het prettig als ze zichzelf tot op zekere hoogte kunnen redden.

Ga jij babyzwemmen met je kindje? Waarom wel/niet?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Wat moet je allemaal kunnen voor babyzwemcertificaat B1?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge