Avonturenboerderij Molenwaard

Avonturenboerderij Molenwaard | Educatie én ravotten in de modder

Avonturenboerderij Molenwaard

Op uitnodiging mochten we aanwezig zijn bij de officiële opening van de Avonturenboerderij in Groot Ammers. Michael van Hoorne vertelde over de filosofie achter het splinternieuwe recreatieoord, we bezochten een show van Fien & Teun en liepen een rondje over het terrein. In deze blog vertel ik over onze eerste indruk en waarom we er zeker nog keer heengaan! 

Avonturenboerderij Molenwaard

Verslag van de officiële opening

Halverwege de ochtend verandert de lucht in een grijze massa wolken die weinig goeds voorspellen. Ik kijk even naar de kleintjes die al een paar uur door het dolle heen zijn, omdat we op bezoek gaan bij Fien & Teun. Twijfel… Zeker omdat May al een week goed beroerd is en eigenlijk nog steeds niet de oude.

Avonturenboerderij Molenwaard
Geweldig detail: de plaatjes bij de toiletten

Rond 1 uur stappen we met diezelfde twijfel de auto in. Ik besluit het erop te wagen. Bovendien vrees ik dat ze me anders zullen kielhalen, zo dol zijn ze op Fien & Teun 😉 May is mopperig, maar valt al snel in slaap. Hopelijk wordt ze straks stralend wakker. Rose en ik zingen keihard alle liedjes die we kennen over de dieren op de boerderij en natuurlijk de begintune van de televisieserie. Ze baalt wel even dat ze geen tekening meer voor ze heeft gemaakt, maar we besluiten een kort gesprekje later dat het ook weer geen ramp is. Gelukkig maar. Twee chagrijnige peuters had ik niet getrokken.

Eerste indruk

We rijden het terrein op bij Avonturenboerderij Molenwaard. Verrukt roept Rose dat ze de molen ziet. Geweldig! Het ziet er feestelijk uit, maar lijkt door die versierde molen op het eerste gezicht eigenlijk helemaal niet zo groot als ik dacht. Later blijkt dat het park na die molen nog een stuk doorloopt. Het maakt me allemaal wel erg nieuwsgierig. Het grootste deel van de activiteiten vindt buiten plaats. Bij nader inzien had ik natuurlijk beter de kinderwagen kunnen meenemen. Al was het alleen al om die zware tassen in te kunnen stallen.

Avonturenboerderij Molenwaard

De zo door mij gehoopte opleving in Mays humeur blijft helaas uit. Ze wil alleen maar opgetild worden. En aangezien ik slechts de keus heb uit gillen of tillen, kies ik dat laatste. Gelukkig vrolijkt de cupcake haar weer wat op, net als de limonade. Na de ontvangst in de grote partytent aan de voorkant, lopen we door Eeterij Molenzicht naar buiten. Daar staat opnieuw een grote tent en daarachter ligt de speeltuin. Rose kijkt me met pretoogjes aan en vraagt of ze mag spelen. Ik vind het prima.

Ravotten in de speeltuin

Ze gaat op de schommel, de kabelbaan en roetsjt één keer naar beneden op de glijbaan, waarna ze vrolijk de zandbak induikt. Weer of geen weer, dat maakt niks uit. En even voor de duidelijkheid: dit alles met een peuter van dertien kilo op mijn rechterarm. Wat een lol! Alles zit onder het zand: haar laarzen, handen, jas… Dikke pret dat ze haar handen voor een keer aan haar broek mag afvegen. Bij haar elf maanden jongere zusje blijkt dit juist reden te zijn om nog harder te klagen dan ze al deed.

Sjoerd Veerman en Michael van Hoorne vertellen

Intussen hoor ik hoe gepassioneerd zowel Sjoerd Veerman, penningmeester van Streekcentrum Ooievaarsdorp, als eigenaar Michael van Hoorne, van Van Hoorne Entertainment, vertellen over de Avonturenboerderij Molenwaard. Het streekcentrum werd in de jaren zestig opgericht om de ooievaar in Nederland te behouden. Met succes overigens: bovenop het centrum prijkt een nest met daarin twee ooievaars. Van Hoorne hoopt met de samenwerking het toerisme een stimulans te geven en bovendien werkgelegenheid te creëren voor de omgeving.

Avonturenboerderij Molenwaard
May luistert aandachtig naar de speeches 😉
Avonturenboerderij Molenwaard

Het past ook wel in de omgeving. Avonturenboerderij Molenwaard ligt precies tussen Nieuwpoort en de molens van Kinderdijk. Bovendien is dit concept uniek in zijn soort: educatie, recreatie en lekker vies mogen worden op één locatie. Van Hoorne: ‘Niet wat we doen, maar de manier waarop we omgaan met kinderentertainment is wel uniek. Iedereen moet zich hier thuis voelen, de ouders, opa’s en oma’s ook.’

Fien & Teun theatershow

Na de officiële opening mogen we het park over. We krijgen bij de kassa (buiten) gratis poncho’s voor de meisjes en kunnen hier ook een paraplu lenen. Ideaal! In het theater, vlakbij het streekcentrum, treden Fien & Teun op. We kunnen niet anders dan daar meteen maar even naar binnen! Wie weet hebben we dan straks de paraplu en poncho’s niet meer nodig. Rose zingt al snel de liedjes mee die we in de auto nog hadden geoefend en May vrolijkt zowaar weer op. Het leuke is dat ze ook scènes uit de televisieserie naspelen, wat het herkenbaar maakt.

Avonturenboerderij Molenwaard

Na afloop mogen ze ook nog even met hen op de foto. Grappig genoeg staat de extraverte Rose hier ineens met een mond vol tanden, terwijl haar zusje met een big smile naar de camera lacht. Nu maar hopen dat het buiten ook zo blijft! Maar helaas. Zodra het eerste regenspatje neerdaalt op onze jongste peuter, gaan de mondhoeken weer omlaag en de handjes omhoog. Of ik haar nog even wil tillen.

Bijen

Avonturenboerderij Molenwaard

Zuchtend pak ik haar maar weer op en we lopen richting de bijen. De imker zingt ons prachtig toe en vertelt hoe de bijen honing maken. Buiten zie je ze ook vliegen. Letterlijk dus. Geweldig! Want ik mag dan wel een insectenfobie hebben, bijen vind ik altijd wel iets gezelligs hebben. En vlinders zijn natuurlijk altijd prachtig, maar door het weer laten we die aparte route maar even. Hopelijk voor een volgende keer.

Hangbuikzwijntjes, geiten, schapen

Daarna wandelen we naar de geiten, hangbuikzwijntjes en schapen. Alles ziet er mooi uit. De zwijntjes liggen lekker tegen elkaar aan te kroelen, twee bokken vechten om een plekje op de voederbak en de schapen blaten erop los. Ze staan lekker overdekt, wat met dit weer geen overbodige luxe is. De meisjes genieten. Ze zijn dol op de kinderboerderij, dus dit past precies in hun straatje.

Maar niet veel later heeft May het echt gehad. Ze blijft huilen, wil geen stap meer verzetten, want ze ‘kan niet meer’ en eerlijk gezegd is mijn arm ook officieel klaar met het dragen. Op zich niet zo gek na drie uur. We lopen naar de auto, ik neem per ongeluk de paraplu bijna meer naar huis en we stappen uiteindelijk doodop in de auto, waar May na een halfuur rijden dan ook in diepe slaap valt.

Eindoordeel over Avonturenboerderij Molenwaard

Hoewel de omstandigheden niet bepaald meehielpen, genoot ik met volle teugen. Ik kreeg op Avonturenboerderij Molenwaard weer een beetje het gevoel dat ik ook had op Tiengemeten. Want hoewel het redelijk druk was, voelde dat niet zo tijdens het verkennen van het park. En de natuur brengt zoveel rust. De kinderen mochten lekker vies worden en konden heerlijk klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er zoveel dingen waar ik blij van wordt:

 • In de horeca kan je eten kopen dat zoveel mogelijk biologisch is en afkomstig van lokale productie.
 • Veel hout verwerkt in de speeltuin. Dat past bij de landelijke omgeving en de groene avonturenboerderij.
 • Slimme combinatie tussen educatie en ontspanning. Uiteindelijk ga je een dagje weg om iets leuks te doen met de kinderen, en dat ze er iets van opsteken tussen de bedrijven door vind ik dan zeker een plus.
 • De ooievaars. Ik vind dat zulke prachtige vogels!
Avonturenboerderij Molenwaard

Dat we nog eens teruggaan, mag zeker zijn. En dan weet ik zeker dat ons kleine meisje ook heel erg zal gaan genieten!

Algemene informatie Avonturenboerderij Molenwaard

Adres & toegangsprijzen

Adres

Wilgenweg 3
2964 AM Groot Ammers

Prijzen

Tickets In het laagseizoen betaal je online € 9,00, in het hoogseizoen € 12,00 per persoon (vanaf 2 jaar). Dit ticket is het hele seizoen geldig. Aan de kassa zijn ook kaartjes verkrijgbaar, maar dan kost het een euro meer. Het is dus zeker de moeite waard om een keer op dinsdag of donderdag met je peuter naar de Avonturenboerderij te gaan, omdat je dan meer rust hebt.

Goed om te weten: die dagen zijn er geen shows van Fien & Teun. Klik hier als je wil weten welke data in het hoog- of laagseizoen vallen.

Abonnement € 27,50 per persoon per jaar
Parkeren € 5,00 (of haal een 10-rittenkaart voor € 40,00)

Openingstijden

 • Seizoen 2019: in november en december alle weekenden geopend en tijdens de kerstvakantie)
  Seizoen 2020:
Avonturenboerderij Molenwaard

Openingstijden: het park is open van 10.30-16.30 uur; het voorplein van 10.00-17.30 uur (op hoogseizoendagen tot 18.00)

Wat is er allemaal te doen op Avonturenboerderij Molenwaard?

 • Varen in een bootje
 • Een bezoekje brengen aan de bijen of de vlindertuin
 • Wandelen over het blotevoetenpad
 • Kijken bij de ezels en schapen, kippenweide, koeien, konijntjes en varkens
 • Ontdekken bij de vogelkijkhut en de moestuin
 • Pony rijden
 • Spelen op het Fien & Teun speelplein
 • Een ritje maken met Glijtrekker
 • Zien hoe alles werkt in de Groente- en Fruitkas
 • Op avontuur in het wilgendoolhof

En nog veel meer!

Themamaanden

Fien & Teun nemen de kinderen elke maand mee in een ander thema op de boerderij. Eind 2019:

 • November t/m januari: Winter op de Boerderij (pindaketting maken, Winterse activiteiten en broodje rookworst)
 • November t/m januari: Kinderschaatsbaan (schaatsen kun je ter plaatse lenen, zit bij de entreeprijs inbegrepen)
 • Sint en Piet komen langs op: 16 & 17 november, 23 & 24 november en 30 november & 1 december
 • Kerstmarkt: 19 & 20 december
 • De Kerstman is van 26 tot en met 30 december aanwezig op het park
 • Fien & Teun Dag op 2 januari 2020

Daarnaast kan je ook je boerderijdiploma halen. Wij hadden hier helaas niet echt de gelegenheid voor, maar het is zeker een leuke manier om kennis te maken met de Avonturenboerderij!

Zijn jouw kinderen ook dol op Fien & Teun?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Commerciële redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

8 Replies to “Avonturenboerderij Molenwaard | Educatie én ravotten in de modder

 1. Vorig jaar tijdens de Telekids Familiefeest zag ik hier de posters en folders van. Om super enthousiast van te worden. Het is wel 2.5 uur rijden maar het ziet er absoluut veelbelovend uit.

 2. Wat een leuk park! Lijkt mij inderdaad heel erg leuk voor kinderen. Lekker veel vrijheid kom te kunnen spelen en ontdekken. Wat een prachtige foto’s heb je gebruikt in dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *