Je moet er toch niet aan denken dat je ‘s winters stil komt te staan? Zeker met de sneeuw van afgelopen dagen en spekgladde wegen, kan het best even duren voor je van hulp bent voorzien. Zorg daarom dat je altijd goed voorbereid bent als je vertrekt. Want autopech in de kou kan je misschien niet altijd volledig beïnvloeden, maar hoe je ermee omgaat wel!
Het is echt winters
Terwijl ik tik, ligt buiten een dikke laag ijs. Ik zou willen zingen ‘en rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij…’ maar dat hebben de strooiwagens dus wel gedaan. Jammer. Het is daardoor levensgevaarlijk om buiten te lopen en over een kleine wandeling van huis naar school (die doorgaans nog geen vijf minuten kost), deden we vanmorgen een ruim kwartier. Dat ik er vanmorgen achter kwam alleen nog maar te beschikken over hoge hakken, gehakte laarsjes en pumps hielp niet bepaald natuurlijk.
Sneeuw betekent file
Ik moest meteen denken aan de ochtendspits. Je zal er maar doorheen moeten! Zeker als je beseft dat ons vanmiddag misschien nog een extra laag van 5-15 centimeter te wachten staat. Gistermiddag reden we vanaf de première van K3’s nieuwe film Love Cruise naar huis. De rit Amsterdam-regio Rotterdam duurt normaal net een uurtje. Nu reden we drie uur lang met een maximum snelheid van 50 km/u. Je beseft je daardoor pas echt hoelang de route eigenlijk duurt als je hem zou rijden op je brommertje – al had ik die kennis niet per se hoeven hebben, maar dat is een ander verhaal.
Ongeluk zit in een klein hoekje
Dat we zo traag voortbewogen had twee oorzaken. Uiteraard de plotselinge sneeuwval. Maar ook een paar ongelukken. En dat zit natuurlijk in een klein hoekje: met een bevroren wegdek vormt ijzel zich veel makkelijker. Dat leidt bijna onlosmakelijk tot één grote, spekgladde glijbaan. et alle risico’s van dien. Je moet er toch niet aan denken dat je auto total loss raakt en je bijna bevriest achter de vangrail? Want eer dat de hulptroepen er zijn… En dan moet je ook nog maar goed verzekerd zijn!
Lees ook waarom ik uit principe geen lekke banden verwissel
Winter en autopech in de kou
Wat moet je regelen voor je auto vóór het begint te vriezen?
- Laat je accu controleren. Je zal niet de eerste zijn die ‘s winters wil vertrekken en voor de deur al strandt (al is het beter daar stil te staan dan achter een vangrail natuurlijk)
- Gebruik liever je eerste versnelling dan de handrem om je auto stil te zetten. Werkt net zo goed en voorkomt het risico van vastvriezen.
- Schaf winterbanden aan. Het halveert je remafstand en kan daarom, zeker bij een bevroren wegdek, je echt een boel leed besparen!
- Koop een zilverkleurig scherm voor je voorruit. Niks zo vervelend als opstaan, ontdekken dat het gevroren heeft en dan nog moeten gaan krabben. Het voorkomt ergernis en je kan zo wegrijden. Mocht je nu wel moeten krabben, pak dan absoluut geen warm water. Je hebt speciale sprays voor als je haast hebt en anders volstaat het ouderwetse krabben natuurlijk nog steeds.
- Controleer je bandenspanning regelmatig.
- Om te voorkomen dat je deuren vastvriezen, kan je talkpoeder op de rubbers strooien (bron)
Stel dat je toch met pech stil komt te staan. Wat dan?
- Breng je auto naar een veilige plek (meestal vluchtstrook), zet de gevarenlichten aan, ga achter de vangrail staan en bel om hulp. Waarom je toch uit de auto moet? Zeker wanneer het sneeuwt of hagelt is het zicht voor andere weggebruikers slecht. Bovendien kunnen ze slippen. Als je dan met je auto op de vluchtstrook staat, ben je extra kwetsbaar en je moet altijd proberen te voorkomen het leed nog verder te verergeren.
- Draai voor het verlaten van je auto je stuur van de rijrichting af zodat hij bij een onverhoopte botsing niet de weg op kan schieten (bron).
- Zorg dat je altijd een plaid in de achterbak hebt liggen voor noodgevallen. Liefst ook isolerende, warme schoenen (moonboots o.i.d.), warme sokken, een muts, sjaal en handschoenen. Hoe beter je beschermd bent tegen de kou, hoe langer je het volhoudt. Want zelfs als je in de auto zou blijven zitten (wat je dus niet moet doen), daalt de temperatuur al binnen een uur met ruim 10 graden bleek uit onderzoek van ANWB (bron).
- Zorg voor eten en drinken. Al moet je dat eigenlijk gewoon altijd doen als je op pad gaat in een situatie waarbij je zeer waarschijnlijk in de file komt te staan. Vooral met kinderen op de achterbank.
Een goede verzekering is het halve werk
Wat ik heel fijn vind, is dat je tegenwoordig regelmatig pechhulp kunt meeverzekeren. Daardoor weet je dat je in elk geval hulp krijgt als je onverhoopt eens ergens komt stil te staan. Niet onverstandig als je ‘s winters moet rijden!
Bij Hema kun je nu ook verzekeringen afsluiten tegen scherpe voorwaarden. Denk aan een zorgverzekering of voor je auto.
Naast de keuze uit WA, WA+beperkt casco en all risk, kan je ook aansluitend de dekkingen kiezen die jij nodig hebt. Zo schaf je een autoverzekering aan die precies aan jouw wensen voldoet. Inclusief of exclusief rechtsbijstandsverzekering, schadeverzekering voor de inzittenden, no-claimbeschermer en/of pechhulp dus. Handig en duidelijk!
Maak jij de auto winterklaar?
En ben jij weleens met pech onderweg in de kou komen te staan?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding– Shutterstock