arbeidsongeschiktheidsverzekering

Op weg naar de KvK | Alles over een goede AOV

In de serie Op weg naar de KvK neem ik je letterlijk mee richting mijn inschrijving. In deze eerste aflevering ga ik in op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Waarom zou je er één moeten aanschaffen? 

Op weg naar de KvK

Een van mijn dromen is om fulltime freelancer/blogger te worden en te kunnen leven van de opbrengsten uit mijn werkzaamheden. Zorgen dat ons gezin net dat beetje extra kan krijgen, maar ook dat ik de mensen om ons heen zo nu en dan in de watten kan leggen. Daarom zet ik langzaam maar zeker stappen richting een registratie van Lotus Writings bij de KvK. En die weg daarnaartoe leg ik vast op mijn blog. Ik ga in deze serie in op de belangrijkste zaken die je moet regelen, zoals een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering, je pensioen en rechtsbijstand.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voor mij is het heel belangrijk dat we financieel en administratief alles geregeld hebben. Onderdeel daarvan is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want hoewel de kans niet heel groot is dat mijn hand terecht komt in een of andere lugubere machine of per ongeluk een loodzwaar stuk steen op mijn voeten krijg, zijn er wel degelijk situaties te bedenken waarin je niet meer kunt werken als freelance tekstschrijver.

Waarom moet je regelingen treffen voor een goede AOV?

Als ZZP’er krijg je vaak geen uitkering van de overheid. Wanneer je door een fysieke of mentale beperking (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, ontbreekt dus dat belangrijke en vaak noodzakelijke financiële vangnet. Bij ziekte of uitval zorgt een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de maandelijkse inkomsten. Daardoor kan je met een gerust hart aan de slag en hoef je niet te vrezen of flink te sparen voor dit soort situaties.

Wat als je uitvalt door een oorzaak buiten je werk?

Stel dat ik als ZZP’er dus niet moet stoppen met werken door fikse RSI, maar vanwege een zwangerschap of misschien een flink gekneusde hand die ik opliep tijdens een fanatiek potje boksen? Hoewel die oorzaken niets te maken hebben met mijn werkzaamheden, vergoedt de AOV deze wel.

Een slimme meid is voorbereid

Wist je dat bijna tachtig procent van de ZZP’ers geen maatregelen heeft getroffen op het gebied van arbeidsongeschiktheid? Een flink risico in mijn ogen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. En zelfs als je niet de hoofdkostwinner bent, dan nog ga je leven naar het geld dat je verdient. Hoe dan ook zal je dergelijke inkomsten gaan missen. Ik wil tot die twintig procent horen die zijn zaakjes wel op orde heeft en vond een fijne verzekering bij Allianz.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Allianz

Voordelen van deze verzekering:

 • Je kunt de AOV aanpassen naar eigen wensen en situatie.
 • Bij het ene product mag je als verzekerde ervoor kiezen om de hoogte van de uitkering te wijzigen (bijvoorbeeld twee jaar laag, dan hoger)
 • Bij het andere product krijg je vanaf 65% arbeidsongeschiktheid krijg je een volledige uitkering en daarvoor een halve. Met dit simpele schema weet je dus altijd waar je aan toe bent.

Omdat de bedragen op maandbasis verschillen is het altijd goed je te laten voorlichten door een verzekeringsadviseur of medewerkers van deze maatschappij. Zij weten precies wat het best bij jou en je situatie past. Daarnaast kan je vast een berekening doen waaruit blijkt wat de kosten ongeveer zullen zijn. In mijn geval kwam dat neer op zo’n € 40-50 per maand.

Heb jij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten?
(Of zou je dat doen?)

Verzekering – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

13 Replies to “Op weg naar de KvK | Alles over een goede AOV

  1. Zeker interessant. Stond inderdaad ook op de website dat het meestal niet gebeurd, terwijl het volgens mij wel goed is om wel te doen. Mooie droom! Komt wel goed 🙂

 1. Ik heb het niet gedaan, omdat ik naast mijn blog ook nog een gewone baan heb en daar een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb. Als bloggen je baan is, zo het zeker wel verstandig zijn. Het is wel een investering, maar als je iets overkomt en je inkomen valt weg, ben je wel erg blij dat dat dan in ieder geval geregeld is
  Fleur onlangs geplaatst…Summerschool | Engels voor BengelsMy Profile

 2. Ik ben volledig afgekeurd….heel wijs om zo’n verzekering af te sluiten. Wat ik me wel afvraag is of je dan door een arts van Alliantz gekeurd wordt of dat het gewoon via uwv loopt?
  Ik vind dat je top bezig bent, heel professioneel. Petje af 👌🌼😘
  Marije onlangs geplaatst…Zeswoordverhaal: slaapMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge