Sterilisatie op jonge leeftijd: kan dat?

sterilisatie op jonge leeftijd

Een sterilisatie op jonge leeftijd – je kan er meerdere redenen voor hebben om voor je vijfendertigste een afspraak te maken bij de uroloog. Wij gingen zelf ook langs. In deze blog kan je lezen wat je kan verwachten van de afspraak in het ziekenhuis, hoe definitief de keus is en waar je verder aan zou kunnen denken. Ook vertel ik ons persoonlijke verhaal.

Op afspraak voor een sterilisatie

Dertigers bij de uroloog

We zijn allebei begin dertig – ik ben op dat moment acht maanden zwanger van onze jongste dochter. Normaal gesproken niet bepaald een leeftijd waarop je naar het ziekenhuis gaat om een afspraak te maken voor sterilisatie, vermoed ik. Maar we zijn er heilig van overtuigd: ons gezin is compleet met zijn vijven.

Dat de laatste twee zwangerschappen elkaar binnen korte tijd opvolgden door de minipil heeft daar zeker mee te maken: we hebben geen ambitie een elftal te stichten ūüėČ En natuurlijk zijn er andere vormen van anticonceptie maar daar hebben we zo onze eigen bedenkingen bij. Ik ben bijvoorbeeld overgevoelig voor hormonen en ergens zijn we bang dat we dan toch snel zwanger raken terwijl onze dochters daar niet bij gebaat zijn.

Voor Ro is het een vanzelfsprekendheid dat hij de sterilisatie ondergaat: ‘Na drie bevallingen is dat het minste dat ik kan doen.’ In de wachtkamer van de afdeling Urologie spreken we onze vragen nog door en dan zijn we er klaar voor – min of meer.

Lees ook: Welke anticonceptie gebruik je na je bevalling?

Bezoek aan de arts voor de sterilisatie

Zenuwachtig stap ik de kamer in. De arts stelt zichzelf voor met een stevige handdruk. ‘Zo, u komt voor een sterilisatie? Weet u wel dat dit werkelijk het slechtste moment is om zo’n ingreep te overwegen?’ valt hij bars met de deur in huis. Hij wijst naar mijn buik. ‘Stel dat het misgaat, wat dan?’

Ik slik. Het is stil in de kamer en instinctief pak ik mijn buik vast. Ik wil helemaal niet dat hij dit soort dingen zegt, dat voelt bijna alsof je het lot tart. Onze argumenten dat ik snel weer zwanger was na Rose’ geboorte, wuift hij vakkundig weg. ‘U kunt daar ook andere middelen voor gebruiken zoals de pil of een spiraaltje. En anders het condoom.’

Ik schrik van zijn heftige manier van spreken

Weet hij niet dat ik zwanger ben? Oké, hier moet ik wel even eerlijk over zijn. Er bestaan vrouwen bij wie je pas na acht maanden een minuscuul buikje ziet. Ik ben niet één van die vrouwen. Mijn omvang is niet te missen zeg maar! Maar goed, ondanks dat hij overduidelijk ziet dat ik in verwachting ben, weerhoudt dat hem niet van klare taal. Hij vertelt ons in duidelijke woorden waar het op staat en wat een sterilisatie precies inhoudt.

Zakelijke uitleg

Omdat we aandringen, besluit de arts toch zijn gebruikelijke verhaal af te draaien, ondanks dat hij nog steeds zijn bedenkingen heeft bij een eventuele sterilisatie op je dertigste. Hij vertelt ons dat de ingreep relatief klein is en plaatselijk zal worden verdoofd. Wel legt hij uit dat in enkele gevallen de zaadleiders weer aan elkaar kunnen groeien. Zelfs deze vorm van anticonceptie heeft dus nog een kleine kans van 0,01% op een nieuwe zwangerschap. ‘Zal je net zien,’ zeggen we later tegen elkaar.

Aan de andere kant is het ook geen garantie dat je na de sterilisatie de ingreep weer kan terugdraaien, zoals je vaak op internet leest. ‘Dat lukt zeker niet bij iedereen. Dus als je nog enigszins twijfelt, zou ik niet voor een sterilisatie gaan,’ benadrukt de arts nog maar eens. Ons besluit staat echter vast. Bij vertrek maken we gelijk een afspraak voor 8 juli, een paar dagen voor de uitgerekende datum.

Hebben we uiteindelijk gekozen voor een sterilisatie?

Een speling van het lot?

May komt te vroeg. Drie weken voor de uitgerekende datum beval ik van een prachtige dochter. Het verliep allemaal zo soepel, dat we al direct na haar geboorte grappen maken dat we er zo nog wel een paar willen. Ik opper zelfs: ‘Misschien kunnen we die sterilisatie over vier jaar nog wel terugdraaien.’ Ro lacht.

In de dagen die op haar geboorte volgen, spreken we regelmatig over een volgend kindje. Zo vaak dat ik op een gegeven moment opmerk dat we onze beslissing misschien nog maar eens moeten heroverwegen. Want kennelijk zijn we er toch niet zo zeker van als we dachten. We spreken een week bedenktijd af.

Een week later…

We redden het niet tot de zeven dagen om zijn. Allebei zijn zijn we nog niet toe aan deze definitieve stap. En hoewel ik de beste man tijdens en na de afspraak best even vervloekte vanwege zijn harde uitspraken, ben ik hem nu ontzettend dankbaar. Zonder hem hadden we iets laten doen waar we helemaal nog niet aan toe waren. Misschien komt ons vierde kindje er alsnog niet, dan is dat niet erg. Maar in elk geval hebben we nu de optie nog om die keuze √ľberhaupt te maken.

Waarop kan je letten voor je een sterilisatie overweegt?

 • Je leeftijd: ben je op een leeftijd dat je het niet prettig meer vind om ‘nog’ aan kinderen te beginnen? Of bestaat de kans dat je toch nog een kinderwens ontwikkelt op latere leeftijd?
 • Lichamelijke klachten of genetische aandoeningen. Misschien ben je drager of heb je zelfs een bepaalde genetisch overdraagbare ziekte/aandoening? In dat geval kan het goed dat je al op jongere leeftijd kan (of zelfs moet) beslissen om geen kinderen te krijgen.
 • Bedenk voor jezelf of het misschien een impulsbeslissing is. Of sta je heel duidelijk achter de keus? Je kunt jezelf ook afvragen of zo’n opmerking – zoals van de arts – jou zou raken of je nog standvastiger maakt?

Kortom, overleg goed met elkaar en eventueel met je omgeving. Een sterilisatie is niet niets. Zelfs als je denkt overtuigd te zijn (zoals wij) kan er dus blijkbaar toch weer iets gebeuren in je leven waardoor de kaarten opnieuw geschud blijken.

Niet ieder ziekenhuis werkt hieraan mee

Zeker niet onder de dertig jaar, zoals je hier kan lezen. Het is in bepaalde gevallen zeker triest te noemen dat je dus niet altijd kan beslissen over je eigen lijf. En dan heb ik het vooral over de mensen die op zeer jonge leeftijd al weten dat ze geen kinderen willen krijgen en mannen met een bepaalde ziekte of aandoening die ze niet genetisch willen doorgeven. Tegelijkertijd begrijp ik artsen ook goed: je wil niet verantwoordelijk zijn voor een dergelijke onomkeerbare beslissing. Echt een oplossing is er dus niet altijd; het is echter aan te raden dit goed te overleggen met je arts of gynaecoloog.

Zouden jullie ooit een definitieve vorm van anticonceptie overwegen?En hoe denk jij over een sterilisatie op jonge leeftijd?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Verpleegkundige met injectienaald – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Sterilisatie op jonge leeftijd: kan dat?

 1. Herkenbaar ook. Ik kreeg ook 3 kinderen in korte tijd. Ik was helemaal niet meer blij met mijn conditie. En dan niet meteen sportief gezien maar in alledaagse bezigheden. Alles valt zwaar tegen. Maar wat was dat dan even een periode van wisselende gevoelens misschien. Goed dat je tot een beslissing kwam waar je zelf achter staat.

  1. Ja je hebt geen tijd meer om jezelf weer ‘op te bouwen’, of hoe je dat ook moet noemen. En dat is best pittig! En inderdaad, heel wisselend. Je wil dolgraag nog een kindje, maar vindt het allemaal superspannend hoe je dat moet gaan doen in de praktijk met baby en dreumes. Daarbij nog dat rare lichaam, dat bovendien dubbel zolang moet ontzwangeren…

   Achteraf ben ik blij dat t zo gelopen is natuurlijk, wil mijn dochters voor geen goud missen. Maar als ik een ander kan adviseren, zou ik toch zeggen: wacht maar even.

 2. Het lijkt me inderdaad een hele grote beslissing. Eentje dus om goed over na te denken als je in rustig vaarwater zit. Gek eigenlijk, hoe sommige situaties zo verschillen. Ik zou het juist geweldig vinden zo’n groot gezin. Gauw of niet gauw… Het is altijd een droom geweest. Maar juist ik heb daar dan weer medische steun bij nodig. Ik word bijna emo als ik dan lees hoe natuurlijk dat bij anderen gaat. Lijkt me zo mooi! Maarja, als het zo rap gaat met kinderen begrijp ik dat dat niet altijd handig is.

  1. Ja achteraf ook logisch. Maar ik was zo bang om nog eens zwanger te raken, want dat is het bij mij. Ik ben dol op kinderen en een groot gezin lijkt me fantastisch, maar de zwangerschappen vielen me stuk voor stuk erg zwaar. Zeker twee achter elkaar waren een aanslag op mijn hele lichaam: ik had verschrikkelijk veel pijn, kon bijna niet meer lopen vanaf vijf maanden en had ondertussen wel een baby die met negen maanden stond en tien maanden liep/klom.

   Vond het wel een lastige om te publiceren trouwens, omdat het ondankbaar zou kunnen overkomen (stel dat je niet gemakkelijk zwanger raakt, dan is dit waarschijnlijk pijnlijk om te lezen en ik wil niemand kwetsen). Maar omdat ik van mezelf weet dat ik echt wel dankbaar ben, toch maar gedaan. Het kan anderen misschien waarschuwen niet te snel te beslissen over zoiets groots.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten