Welke anticonceptie gebruik je na je bevalling?

anticonceptie na de bevalling

Wil je een volgende zwangerschap voorlopig voorkomen, dan is het niet onverstandig om na te denken over anticonceptie na de bevalling. Maar welke kies je? Een uitgebreid artikel met alle anticonceptiemiddelen die momenteel verkrijgbaar zijn (incl. voor- en nadelen). 

Anticonceptie na de bevalling

Huisartsbezoek

Een paar dagen na mijn bevalling, stond de huisarts op de stoep. En terwijl ze Rose bewonderde en ons complimenteerde met de prachtige dochter die zich aan ons gezin had toegevoegd, bleek dat haar komst ook een praktisch advies met zich meebracht. Want welke anticonceptie wilden we straks gaan gebruiken? Hadden we daar al over nagedacht? Was het nodig om informatie te geven over de verschillende opties?

Nog niet over nagedacht

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wanneer je ‘onderkantje’ rust op een dikke plak kraamverband, is anticonceptie toch niet direct het eerste waar je aan denkt? Ondanks dat het wel handig zou zijn trouwens, aangezien je gewoon vruchtbaar bent. Ook als je borstvoeding geeft trouwens: dat is geen garantie op het voorkomen van een nieuwe zwangerschap als je daar nog niet aan toe bent. Maar goed, anticonceptie na de bevalling dus. Daar zitten nog best wel wat haken en ogen aan. Daarom neem ik jullie mee in deze wondere wereld en leg uit waar je op moet letten, wil je voorlopig eerst even bijkomen en nog even niet denken aan een volgende zwangerschap.

Anticonceptie na de bevalling bij borstvoeding

Borstvoeding als anticonceptiemiddel

Ieder lichaam werkt anders. Dus waar de één misschien maandenlang kan genieten van de preventieve werking van borstvoeding, is een ander na een paar maanden gewoon weer ongesteld. Hoe dat zit? Je hormonen helpen een handje: als je je baby de borst geeft, maakt je lijf prolactine aan – een stofje dat de eisprong onderdrukt. En zonder eitje natuurlijk geen baby. Alleen hoeveel prolactine je lijf aanmaakt en hoelang dit je eisprong onderdrukt, verschilt per vrouw. Je kan dus aan de ene kant stellen dat de borstvoeding wel een vorm van anticonceptie is, maar in onze Westerse wereld geen hele betrouwbare.

Wil je meer weten over waarom borstvoeding in de Westerse wereld veel minder goed werkt als anticonceptiemiddel dan elders? Lees er meer over op de website Eurolac (link in bronnenlijst).

Condooms

Condooms voor mannen

Dit is het oudste effectieve middel om zwangerschappen te voorkomen. Vroeger maakte men condooms van schapendarm, tegenwoordig (gelukkig) meestal van latex. Mits ze niet scheuren is dit een hele veilige manier om niet opnieuw ‘met jong geschopt’ te worden, alleen doet het de romantiek misschien niet altijd even goed – en aangezien die sowieso makkelijk verdwijnt tussen de luiers, zou je kunnen overwegen om iets anders te proberen.

Condooms voor vrouwen

Hoewel niet heel populair (en als je Wikipedia erop naslaat begrijp je waarom) kan je ook het vrouwencondoom gebruiken. Tja, whatever you like. 

Implanon

Wil je de komende drie jaar voorzien zijn van bescherming tegen nieuwe zwangerschappen? Dan kan je de implanon overwegen. De dokter brengt dit anticonceptiestaafje in je bovenarm in. Elke dag geeft het een constante, lage dosis hormonen af aan je lichaam en op die manier ben je dus beschermd. In tegenstelling tot de anticonceptiepil heb je geen stopweek en geen invloed op het verloop van je menstruatie.

Minder fijn

Als je gevoelig bent voor hormonen, kan het zomaar zijn dat je tussenbloedingen hebt. Inmiddels negen jaar geleden leek het me wel handig. De ingreep was klein (verdoving, inbrengen met een naald, pleister erop), maar de gevolgen groots. Ik bleef menstrueren en bevond me in een soort constante PMS, tot ik hem eruit liet halen. Ik voelde me direct opgelucht. Het litteken op mijn bovenarm toont me dagelijks de reden waarom ik nooit meer aan de hormonale anticonceptie wil.

Koperspiraal

Eén van de weinige oplossingen die je kunt gebruiken als niet-hormonale anticonceptie is het koperspiraal. Voor mij pakte het uit als een kleine ramp, maar wie weet heb jij er geen last van? De huisarts brengt een spiraaltje bij je in. Het voordeel is dat dit na een bevalling veel minder pijnlijk aanvoelt, al ben je na afloop vaak wel wat duizelig. Ga dus nooit alleen naar de doktersafspraak! 

Inmiddels heb ik het spiraal laten verwijderen. In de blog lees je waarom, hoe dat precies in zijn werk ging en hoe het inmiddels met me gaat.

Minipil

Ik geloof dat anticonceptie en ik geen beste vrienden zijn. Ook de minipil bezorgde me (of beter gezegd ons) zoveel bijwerkingen dat ik hem na een paar weken woedend in de prullenbak smeet. Wat een onding! Hoewel er nauwelijks hormonen in zitten, bleef ik opnieuw last houden van bloedingen en een superslecht humeur. Direct na het weggooien verdween dit allemaal weer als sneeuw voor de zon. Dat ik vrijwel direct zwanger raakte, toont volgens mij wel aan dat hij echt alleen betrouwbaar is als je hem gebruikt 😉

Waarom toch de minipil gebruiken? Oestrogeen, wat voorkomt in de normale hormonale anticonceptie, heeft een negatieve invloed op je borstvoeding en kan leiden tot een terugloop. Zou zonde zijn als je stuwing en andere ellende voor niets hebt doorstaan toch? De minipil bevat alleen progestageen en kan daarom veilig worden gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode. Mits hij niet te veel bijwerkingen oplevert dus.

Periodieke onthouding

Een methode waaraan meer risico’s kleven, maar sommige mensen zweren erbij en dus moet ik hem er toch bij zetten. Er bestaan manieren om je eisprong in kaart te krijgen. Aan de hand daarvan kan je beslissen een bepaald gedeelte van je cyclus jezelf te onthouden van seks of condooms te gebruiken. Ik zou mijn geld er niet op in zetten, maar ieder zijn eigen keus!

Pessarium

Vind je je seksleven na de geboorte niet gecompliceerd genoeg? Overweeg dan een pessarium! Is in principe even betrouwbaar als het condoom en in sommige gevallen zullen vrouwen hem toch verkiezen, maar je moet zo vaak aan de slag met zaaddodende pasta, dat ik me kan voorstellen dat je het dan liever niet doet. Daarmee voorkom je immers ook een nieuwe zwangerschap. 

Sterilisatie

Nogal definitief natuurlijk, maar als je allebei zeker weet dat jullie gezin compleet is dan kan je de keus maken voor een sterilisatie. Dan hoef je in elk geval niet meer aan de gang met hormonen, condooms of andere toestanden. En als je zeker van je zaak bent, waarom niet?

Anticonceptie na de bevalling zonder borstvoeding

Als je geen borstvoeding geeft, ligt de wereld voor je open. In principe hoef je dan nergens rekening mee te houden en kan je ook voor hormonale opties gaan als het Mirenaspiraal, de anticonceptiepil of de Nuvaring.

Om uit te wijden over de verschillende soorten, strekt te ver. Daarom hieronder een redelijk complete lijst:

 • Anticonceptiepil
 • Anticonceptiepleister
 • Condoom
 • Hormoonspiraal
 • Implanon
 • Koperspiraal
 • Nuvaring
 • Pessarium
 • Prikpil
 • Sterilisatie

Anticonceptiemethode zonder hormonen?

De pil, omdat de rest het deed

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat vrouwen het zat zijn om hormonen te moeten slikken. Niet in de laatste plaats omdat we nauwelijks weten wat erin zit, maar ook vanwege alle bijwerkingen die we voor lief nemen. Ik weet nog dat ik klakkeloos accepteerde dat ik minder lekker in mijn vel zat door de anticonceptiepil, heftigere klachten ervoer van PMS (waar ik normaal eigenlijk weinig last van heb) en geen enkel idee meer had wat nu mijn natuurlijke cyclus was. Iedereen deed het, dus ik ging daarin mee.

Bijwerkingen van de anticonceptiepil

Het gemak van doorslikken woog na verloop van tijd echter niet langer op tegen de nadelen en ik stopte met de pil. Ik hoorde bij de minderheid: het is nog altijd de meest gebruikte anticonceptiemethode van Nederland. Maar de bijwerkingen zijn niet mis:

 • Depressies
 • Emotionele schommelingen (humeurig, neerslachtig of verdrietig)
 • Hoofdpijn
 • Lager libido
 • Toename in gewicht
 • Trombose
 • Verhoogde kans op borst- en baarmoederhalskanker en hart- en vaatziekte

Stoppen met de pil kan direct of op termijn een gevoel van opluchting geven. En dat is niet alleen mentaal: je klachten verdwijnen weer en je wordt weer ‘jezelf’. Dat kunstmatige hormonen flinke invloed kunnen hebben op je hele gestel, bewijst ook bovenstaande denk ik wel. Ik ervoer heftige klachten namelijk ook toen ik nog niet besefte waar de oorzaak lag. De hoeveelheid hormonen leek niet uit te maken.

Kleine kanttekening: niet alle pilgebruiksters ervaren deze klachten. Voor sommige vrouwen levert het juist voordelen op. Lees hier meer over in het artikel van NRC Handelsblad (31 maart 2017)

Alternatieven voor kunstmatige hormonen

Lady-Comp

De naam zegt het eigenlijk al. De Lady-Comp is een soort computer. Je legt de temperatuursensor onder je tong en aan de hand van je lichaamstemperatuur meet hij of je vruchtbaar bent of niet. Betrouwbaarheid? 99,3%

Lees hier een ervaring met en meer uitleg over de Lady-Comp

Wat koos jij voor anticonceptie na de bevalling?
Ervaar je ook bijwerkingen van hormonen of juist helemaal niet?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Meer lezen?

Disclaimer

Ik ben geen medicus. Bij klachten of inhoudelijke vragen, raad ik je ten zeerste aan áltijd contact op te nemen met je eigen huisarts. Dit artikel is puur geschreven om je een overzicht te geven van alle mogelijkheden. Hoe jouw lichaam erop reageert kan dan ook compleet anders zijn dan hoe het mij verging. Desalniettemin is het volgens mij goed om deze kant van het verhaal te vertellen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Afbeelding, iktakdalee – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Welke anticonceptie gebruik je na je bevalling?

 1. Ik prefereer een condoom. Heel traditioneel – weet ik :). Ik word namelijk erg misselijk van alle anticonceptie. Dat is heel raar, want als tiener heb ik wel de pil gebruikt en had ik dit niet. Achja, hopelijk vind ik in de toekomst misschien een betere oplossing.

  1. Ik snap het hoor, veel anticonceptie zorgt (door de hormonen) voor allerlei bijwerkingen. Bovendien weet je ook niet wat op de langere termijn de gevolgen kunnen zijn. Zo ken ik iemand die een trombosebeen overhield aan de Nuva-ring.

   Hoop idd dat ze in de toekomst wel iets beters verzinnen ja!

 2. Ik heb zelf maar 14 dagen de pil geslikt en was daarna er helemaal klaar mee. Ik kreeg er verschillende klachten door en eigenlijk vind ik het niet zo heel nodig om iets van anticonceptie te gebruiken. Wel goed dat je zulke onderwerpen bespreekbaar maakt op je blog.

 3. Ik heb gekozen voor een spiraaltje en dat ik mij uitstekend bevallen. Helaas is wel nu wel weer tijd voor een nieuwe en daar zie ik toch wel een beetje tegenop

 4. Hmm na de bevalling kan ik niet echt over meepraten nog! Ik gebruik nu al sinds mijn 12e jaar de anticonceptie pil! Het lijkt me wel belangrijk er goed over na te denken ja!

 5. Lastig vraagstuk dit. Ik gebruik ook geen hormonen meer maar ik merk weer dat ik toch tijdens mijn eisprong 2 dagen migraine achtige hoofdpijn heb. Nu overweeg ik weer aan de pil te gaan.

 6. Ik neem ook de pil en ben er tevreden mee maar eigenlijk vraag ik me wel af of ik me beter zou voelen zonder! Ik had wel meer last van mijn menstruatie als ik de pil niet nam.

 7. Ik slikte altijd de pil maar werd hier zo beroerd van. Nu ben ik al meee dan jaar gestopt ermee en voelt echt stuk beter. Liever de condoom dan, dan dat ik de pil blijf slikken

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten