Annemarel | Over leven met wielen en vooroordelen

In haar eerste gastblog vertelt Annemarel op briljante wijze waar ze tegen aanloopt als moeder ‘met wielen’. Over vooroordelen en OMA. En waarom zwijgen soms goud is. 

“Als je moeder het niet kan, zal ik het wel voor je doen, anders moet jij altijd alles doen”

Shoppen op wielen

Samen met mijn kinderen sta ik in de Etos. Even voor het beeld: Ik zit in mijn rolstoel, Pim (2) zit op schoot en Roos (6) struint de winkel af, op zoek naar leuke dingen die ze misschien wel mag hebben (niet dus!). Terwijl ik in de rij voor de kassa sta, bedenk ik dat ik nog tandpasta moet hebben. Shit! Even de rij uit werkt niet; ik ben nogal volgestapeld met boodschappen, een kind én heb wielen onder mijn kont. Daarom roep ik Roos. Stoer gaat ze op zoek naar de ‘Woezelpasta’ voor haar broertje. Dan hoor ik haar, de vrouw wiens blikken ik net ook al in de Albert Heijn voelde branden: “Als je moeder het niet kan, zal ik het wel voor je doen, anders moet jij altijd alles doen”. Haar toon én houding spreken boekdelen.

Verbaasd kijk ik haar aan…Niet kan? Altijd? Alles?

(Voor)oordelen

Hallo vreemde mevrouw! Wat fijn dat u uw oordeel klaar heeft! In mijn hoofd heb ik al een hele riedel klaar: over hoe zelfstandig we zijn, over vooroordelen, over bemoeienissen, over kansen en ontwikkelingen, over de keuze van haar woorden (en de invloed en uitwerking daarvan op mijn kinderen) over trots… niet alleen van mij, maar ook van de kinderen én hun vader… maar nee. Dat is niet nodig, want ik heb Roos! Stoer als ze is zegt ze: “Dat kan ik wel, ik ben al 6!” (off record: best een dingetje hoor 6 jaar zijn: ineens kán ze alles, wíl ze alles, lukt haar alles. Magic-6! Ik houd er van!)

Thuisgekomen zit het me toch dwars. Ik raak er aan gewend hoor, schijnbaar mogen mensen over je oordelen als je in een rolstoel zit en ook nog kinderen hebt mogen krijgen. Maar toch…waarom?

Niet alleen om mijn wielen

Zijn het dan alleen mijn wielen die mij een stigma geven? Nee joh, tuurlijk niet. Ook mijn ietwat schaamteloze omvang draagt daar aan bij. Want iedereen die te zwaar is vreet zich een slag in de rondte. Toch?  Net als dat iedere slanke vrouw anorexia heeft, iedereen met een hard stemvolume een Tokkie is, iedereen met een grote cup een borstvergroting heeft gehad, iedereen met een niet-blanke huid nѐt het land binnen is gekomen en elke moslim(a) een terrorist is. Lijkt me een vaststaand feit … of toch niet?

Niet van deze tijd

Ik heb eigenlijk geen idee. Het zijn namelijk maar aannames! Uiterlijk en gedrag zijn niet altijd een afspiegeling van elkaar. Voelt een beetje overbodig om dit uit te leggen eigenlijk, maar ik heb natúúrlijk geen idee hoe het leven er achter de deur van een onbekende uit ziet!! Daarom weet ik dus ook niet hoe lang iemand al in Nederland woont, door naar zijn teint te kijken. Ik weet niet waarom iemand mager is of zwaar. Ik heb het ze namelijk niet gevraagd, want dat is niet van deze tijd. Er is toch niets leukers om eerst een flinke brand te stichten en die alleen te blussen, als blijkt dat hij niet genoeg opvlamt? Oproerkraaien is dé hobby van de 21e eeuw!

Geen heilig boontje

Heb ik dan nooit vooroordelen? Uhm…ben ik een mens? De laatste keer dat ik dat checkte wel, dus ja duh! Natuurlijk heb ik ook wel vooroordelen. Nee ik ben geen heilig boontje! Ook ik neem OMA wel eens mee (voor wie OMA niet kent: Opmerkingen-Meningen-Aannames). Maar het is maar net wat je er mee doet! Staar ik mensen die, om wat voor reden een stigma hebben, na? Ik hoop het niet. Commentaar leveren is dan dus ook helemaal uit den boze. Dat betekent niet dat ik geregeld wel ergens het fijne van denk of dat ik het ergens niet mee eens ben, maar het is de toon die de muziek maakt! Ik ben eerlijk, rechtdoorzee, duidelijk, adrem, scherp en heb bitchcraft! Maar… ik ben wars van vooroordelen en aannames! Checken, verifiëren en dan pas een mening geven, dat is mijn credo (en ik blijf lerende)!

Door schade en schande ‘wijs’

Klinkt lekker wijs en belerend hè. Klopt. Zo is het ook bedoeld (double wink), maar ook ik ben door schade en schande ‘wijs’ geworden hoor. Vroeger stond ik nou ook niet bepaald bekend als lieverdje met een verlegen mond. Maar nu ik in de categorie ‘met stigma’ val,  besef ik de impact ineens (Karma is a bitch). Het is namelijk niet de eerste en vast en zeker ook niet de laatste keer dat ik dit ervaar. Ben ik daarom zielig? No go, tuurlijk niet. Verre van zelfs, maar irritant is het wel en na al die jaren kan ik mij er nog steeds aan ergeren!  Wat zeg ik, misschien erger ik me er wel er steeds meer aan. Ik wil namelijk niet dat het daadwerkelijk van invloed gaat zijn op de kinderen of op de manier waarop zij naar mij kijken. Want, vreemde mevrouw in de winkel, voor mijn kinderen ben ik gewoon mama én ja, misschien moeten ze soms net dat extra stapje doen en ja, misschien hebben ze daar niet altijd zin in. Maar hey, ze worden zo ook zelfstandig en leren om hulp te vragen als dat nodig is. Bovendien leren ze behulpzaam te zijn en dankbaarheid te aanvaarden.

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’

Dus, vreemde mevrouw in de winkel, de volgende keer zou ik het fijn vinden als u, mocht u weer iets willen zeggen, mijn dochter een compliment geeft en OMA thuis laat. Daar groeit ze namelijk van! Dat doet haar goed!

Dan kan ze daarna lekker op schoot kruipen en meeliften met haar moeder. Want hey; ‘elk nadeel heb z’n voordeel’!

Hoe zou jij reageren?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Annemarel

Ik ben Annemarel. Vrouw (van), mama, dochter, zusje en vriendin… Kortom: net zo veelzijdig als de meeste van ons! Alleen ik heb wielen, iets waar gelukkig niet iedereen over mee kan praten. Nadat ik bijna 15 jaar juf ben geweest heb ik een nieuwe weg ingeslagen. Tegenwoordig ben ik tekstschrijver, recensent en redigent. Taal raakt me, inspireert me en daagt me uit het beste in mijzelf en anderen naar boven te halen. Saai? Nee joh! Dat merk je wel als je mijn blogs leest!

22 thoughts on “Annemarel | Over leven met wielen en vooroordelen

 1. Geweldig stuk, goed geschreven! Schokkend hoe fout mensen kunnen reageren! Hier mijn ervaring:
  Met vrienden gingen we kanoën in de Everglades. Op het vliegveld kocht W. (door een dwarslesie in een rolstoel) nog wat spullen met zijn creditcard. De dame achter de balie handelt het af. Vervolgens ontwijkt ze W en geeft ze de card terug aan P., een van onze andere vrienden die ook aan de balie staat, met de opmerking: “Misschien beter dan ik hem aan jou teruggeef?” P. kijkt de dame strak aan en reageert met luide stem: “Weet u dat het strafbaar is om creditcards te verhandelen?!” Het viel stil in de winkel, maar wij proestten het uit van het lachen. Hoe durfde ze…nota bene W. Hij mag dan wel in een rolstoel zitten, maar ondanks dat, is hij de grootste avonturist van ons allemaal.

  1. Oh dit is zo herkenbaar. Ik heb er al eens een blog over geschreven. Gebeurt zooooooo vaak! Of als we in een restaurant zitten…dan vragen mensen aan mijn man of ik ook iets wil drinken.

 2. Mooi geschreven Annemarel! Ik ben zelf ook een rollende moeder en zo nu en dan krijg ik ook weleens aparte opmerkingen naar mijn hoofd. Maar je kan trots zijn op die zelfstandige dochter van je!

 3. Ik vind je heerlijk schrijven! Zo dat was even het eerste wat ik kwijt wilde.. En verder echt ongelofelijk wat sommige mensen überhaupt kunnen zeggen. Dat ze het denken Oke.. ook niet goed maar beter als ook alles nog eruit gooien.

  1. Mee eens! Dat was ook mijn aanname (ik ben nog lerende hѐ). Maar toch, de woordkeuze… de toon… de blik….boekdelen!

 4. Mooi verhaal!
  Ik had zó graag achter die dame in de rij willen staan… dan had ik tegen Roos gezegd:
  “Zeg maar tegen mama dat ze zelf ook 2 handen en voeten heeft, ze is gewoon lui!” Gewoon, om te kijken naar de reactie van OMA. ?
  Oh en trouwens: ik vind je geen tokkie hoor 😉

 5. Leuk dat je hier nu blogt! Ik ben fan van jou en van Merel. 2 vliegen in 1 klap haha! Je weet waarschijnlijk heel goed hoe ik denk over die mevrouw, dus ik laat het hierbij! ??

 6. Dank Annemarel voor deze kijk in jou leven!
  Leuke vrije manier van schrijven!
  Leest lekker weg en stiekem onderweg eens grinniken.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten