als het maar gezond is

Annemarel | ‘Ach, als het maar gezond is!’

ALS HET MAAR GEZOND IS – Annemarel blikt in haar column deze maand terug op de zwangerschap. Hoe vaak ze de zin ‘als het maar gezond is’ niet hoorde… Maar daar is ze het dus helemaal niet mee eens! 

Toen ik zwanger was van Roos viel me op hoeveel mensen tegen mij, als zwangere vrouw, zeiden: ”Ach, als het (we wisten het geslacht niet) maar gezond is.” Noem me maar raar of idioot (ik maai alvast het gras voor je voeten weg), maar ik heb me hier altijd aan geërgerd. Niet omdat het niet goed bedoeld is of omdat gezondheid onbelangrijk is, maar simpelweg omdat ik het er niet mee eens ben.

Ho stop,  begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk wil ook ik héél graag twee kerngezonde kinderen. Die blaken van gezondheid, nooit pijn of ongemak kennen, nooit medicijnen hoeven te slikken en die niet door alle artsen gekend worden.

Maar er is iets wat ik zoveel liever wil en iets dat ik zoveel belangrijker vind dan gezondheid: Ik wil graag dat ze trots zijn op wie ze zijn en trots zijn op wat ze doen. Ik wil graag dat ze hun eigen standpunten hebben, deze op een nette manier kunnen verdedigen, maar ook openstaan voor de ideeën van anderen. Ik wil graag dat ze opstaan met het gevoel dat ze de wereld aankunnen en naar bed gaan met het gevoel dat ze alles uit de dag hebben gehaald,  maar bovenal wil ik graag dat ze liefde kennen en liefde kunnen geven. Kortom, ik wil dat ze gelukkig zijn.

Maar wat is geluk? Ben je gelukkig als je alles hebt wat je hartje begeert? Ben je gelukkig als je gezond bent? Ben je gelukkig als je een geweldige baan, een leuke studie, fijne vrienden hebt? Of is geluk een mengelmoesje van dat alles; een beetje meer van het één, een beetje minder van het ander, maar alles keurig in balans.

Natuurlijk is geluk niet te meten. Je kunt het niet langs een meetlat leggen, maar het wél voelen. Je kunt het ervaren. En als dat voor jou persoonlijk perfect voelt….dan ervaar je jouw geluk.

Misschien komt het wel omdat ik zelf niet helemaal gezond ben, misschien komt het wel omdat mijn vader terminaal was toen ik zwanger was van Roos. Hij kon nog zo verschrikkelijk genieten in het leven. Was zo gelukkig met de dingen die hij wèl deed. En natuurlijk had hij belemmeringen, maar hij leefde zijn leven voor 100% en was gelukkig!

Ik ging dus ook vaak in discussie met de mensen die tegen mij zeiden: “als het maar gezond is”. Ik gaf in mijn zwangerschappen steevast als antwoord: “de baby hoeft niet gezond te zijn, als hij maar gelukkig is! Want … je hoeft niet gezond te zijn om gelukkig te worden. Het gaat om het vinden van de juiste balans. ”. Geloof me, dat heeft me heel wat verbaasde, boze of ongelovige blikken opgeleverd. Heel wat discussies gekost, zelfs ruzies bezorgd.  Maar als ik nu zwanger zou zijn (don’t worry, never again) zou ik weer precies hetzelfde zeggen.

Nee mijn kids zijn niet kerngezond en soms ben ik wel eens bang dat ik het door mijn uitspraak over ze af heb geroepen, maar ik hoop met heel mijn hart dat ze zich gelukkig, veilig en geliefd voelen.

Being happy doesn’t mean everything’s perfect,
It means you’ve decided to look beyond the imperfection…

Hoe denk jij over de opmerking ‘als het maar gezond is’?

Afbeelding, George Rudy – Shutterstock

Author: Annemarel

Ik ben Annemarel. Vrouw (van), mama, dochter, zusje en vriendin… Kortom: net zo veelzijdig als de meeste van ons! Alleen ik heb wielen, iets waar gelukkig niet iedereen over mee kan praten. Nadat ik bijna 15 jaar juf ben geweest heb ik een nieuwe weg ingeslagen. Tegenwoordig ben ik tekstschrijver, recensent en redigent. Taal raakt me, inspireert me en daagt me uit het beste in mijzelf en anderen naar boven te halen. Saai? Nee joh! Dat merk je wel als je mijn blogs leest!

6 Replies to “Annemarel | ‘Ach, als het maar gezond is!’

  1. Toen ik zwanger was, was ik nog vrij jong en stond er helemaal niet zo bij stil met dat soort opmerkingen. Maar ik snap wat je bedoelt en ben het er ook mee eens, gelukkig zijn is veel belangrijker dan gezond zijn. Vind het ook goed dat je het zegt, want dat maakt mensen ook wat bewuster. En dat had ik ook wel kunnen gebruiken. Achteraf gezien heb ik weleens lompe opmerkingen gemaakt, zoals de vraag of het nog wel goed kwam toen ik mijn pasgeboren nichtje voor het eerst zag (met maar één oor). Ze heeft nog steeds maar één oor, maar het is helemaal goedgekomen. 😉
    Jacqueline onlangs geplaatst…De Smartdrive: eindelijk is hij er!My Profile

    1. 🙂 ik denk dat iedereen wel eens iets verkeerds heeft gezegd tegen een zwangere vrouw. Ik ook hoor. Maar het is al geweldig als je je er bewust van bent!

  2. Ik snap dat het vervelend kan zijn en dat het soms bijna gemeen klinkt als je zelf of iemand in je omgeving niet 100% gezond is. Toch denk ik dat de meeste mensen het goed bedoelen. Gezondheid is een van de weinige dingen waar je, zeker aan het begin van een leven, zelf of als moeder weinig invloed op hebt (er vanuit gaande dat de moeder niet drinkt/rookt etc.) en daarom iemand makkelijk toewenst – afgezien van wat belangrijker is. Wie weet heb je ook weinig invloed op je gelukkig voelen, maar daarvan hebben veel mensen het idee dat je omgeving en opvoeding kunnen bijdragen. Als iemand mij zou zeggen ‘als het maar gelukkig wordt’, denk ik hoezo denk je dat het niet gelukkig zou worden? Zo blijf je bezig 😉 Uiteindelijk is het net als een nieuwjaarswens. Je wenst of gunt iemand een gelukkig en gezond nieuwjaar cq het allerbeste, maar het is vaak ook een gewoon een standaard zinnetje.

    1. Ja dat is het ook! Snap wat je bedoelt. Maar toch vind ik liefde en geluk belangrijker dan gezondheid. Ik kreeg twee keer een prematuur.. Dus (toen) niet gezond! Maar ik heb ze alle liefde en geborgenheid die in me zat gegeven en vond dat op dat moment het aller belangrijkste. Misschien wel omdat dat het enige was waar ik op dat moment invloed op had🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge