De Grote Billendoekjes Test | Hoe goed zijn billendoekjes eigenlijk?

BILLENDOEKJES – Kan je als ouder zonder? Ik ben geneigd te zeggen van niet. Maar omdat ik graag alles wil weten, besloot ik dit keer in de wondere wereld van babydoekjes te duiken. Want ze schijnen toch iets minder onschuldig te zijn dan ze lijken en daar wilde ik natuurlijk het mijne van weten. Bovendien onderwierp ik 9 merken aan de test. 

Alles over billendoekjes

Eigenlijk was ik altijd heel merktrouw: Zwitsal stond met stip op nummer 1, alleen al vanwege de geur. En nog steeds vind ik het heerlijk ruiken. Maar we gebruiken het allang niet meer exclusief. Ook de billendoekjes moesten plaatsmaken voor een nieuwe variant. Vandaag neem ik jullie mee in de Grote Billendoekjestest! Daarnaast ga ik kort in op het verschil tussen billendoekjes en snoetenpoetsers, hoe groot de milieuschade eigenlijk is en hoe duur ze precies zijn per doekje.

Billendoekjes

Sinds wanneer gebruiken we billendoekjes?

Sinds de jaren 70 van vorige eeuw gebruiken we wegwerpdoekjes in plaats van een nat washandje of wc-papier/watje met wat olie. Het hangt waarschijnlijk ook samen met de opkomst van wegwerpluiers, die in die tijd grotendeels de wasbare variant vervingen. De eerste producenten waren dan ook Pampers en Huggies. Inmiddels zijn juist de wasbare luiers en doekjes weer in trek, omdat ook die niet in hun ontwikkeling stilstonden én beter zijn voor het milieu. Bovendien zijn ze in aanschaf zelfs voordeliger dan wegwerpluiers en -doekjes.

Waarvoor gebruik je ze?

Gekscherend zeg ik weleens dat Ro ze nog zou gebruiken om de schutting mee af te nemen. Is natuurlijk onzin, maar ze zijn gewoon bijzonder handig. Alleen de billetjes mee schoonmaken? Nee, dat stadium zijn we allang voorbij. Waarvoor je ze nog meer kan gebruiken?

 • Het schoonmaken van de tafel en kinderstoel
 • Wegpoetsen van potloodstrepen op je ooit zo egaal witte vensterbank
 • Handen en gezichtje schoonboenen
 • Vieze vlekken van je kleding vegen (in de babytijd word je vaker onder gespuugd dan ooit en heb je tegelijkertijd helemaal geen energie om je was consequent bij te houden; whatever works)
 • Make-up of schmink van je gezicht afhalen
 • Je sneakers wat oppoetsen (werkt echt: mijn gympies waren modderig en een billendoekje later weer fris wit)

Wat is het verschil tussen billendoekjes en snoetenpoetsers?

Eigenlijk zit er weinig verschil in. De laatste zijn vooral een leuke marketingstunt, al ruiken ze vaak zoeter en blijft er niet zo’n bittere nasmaak achter. Weleens een billendoekje voor jezelf gebruikt? Ik vind het echt smerig! Snoetenpoetsers zijn wat dat betreft wel iets zoeter, al kan je je afvragen waardoor dat zo is en hoeveel parfum wordt gebruikt om zo’n lekker geurtje aan de doekjes mee te geven. 

Omstreden

Hoewel de billendoekjes ontzettend handig zijn (voor van alles en nog wat), valt ook te overwegen om een alternatief te kopen. Het zet je toch aan het denken dat de zogenaamd milde doekjes waarmee je de billetjes van je baby schoonpoetst ook een hardnekkige vlek van je tafel krijgen of potloodvegen van de muur. De meeste doekjes bevatten zowel parfum als phenoxyethanol – een conserveringsmiddel dat de huid in grotere hoeveelheden flink kan irriteren. En het klopt dat je van één doekje heus geen uitslag hoeft te krijgen, maar het is de overweging waard.

Daarnaast mag duidelijk zijn dat de immense hoeveelheid wegwerpbillendoekjes niet bijdraagt aan een schoner milieu. Gelukkig zijn er alternatieven.

Alternatieven voor billendoekjes

Waarom kiezen voor wasbare billendoekjes?

Wasbaar is beter voor het milieu. Je stopt ze gewoon in de machine en kan ze mee wassen met de handdoekenwas bijvoorbeeld. Daarnaast is het per saldo een stuk goedkoper. Per kind geef je in drie jaar tijd gemiddeld € 300-350 uit aan billendoekjes. Dat betekent in ons geval toch een bedrag van € 1050,00. Leuk om te ontdekken als je jongste dochter lekker bezig is met haar zindelijkheid… Maar goed, voor wie nog aan het begin staat: doe hier je voordeel mee. Voor een pakket van 50 billendoekjes betaal je € 50-85. Is nogal een verschil!

De Grote Billendoekjes Test

Behalve onderstaande merken zijn er natuurlijk nog veel meer, maar die heb ik niet getest. Mocht je toevoegingen hebben, dan hoor ik het graag!

AH Huismerk (€ 0,03 per doekje; sensitive variant)

Ik vind de doekjes van AH best prettig in gebruik: ze ruiken lekker, plakken niet zo aan elkaar vast en gaan gemakkelijk uit de verpakking. Dat er in de verpakking 63 doekjes zitten, vind ik dan wel weer jammer. Je gaat er best snel doorheen, zeker als je meerdere kinderen in de luiers hebt, en voor je het weet grijp je alweer mis. Niet handig op zondagavond.

Huggies (€ 0,02 per doekje)

Persoonlijk vind ik dit de grootste aanfluiting onder de billendoekjes. Wanneer je de doekjes uit de verpakking haalt, zijn ze bijna doorweekt met een soort sop. Heel nattig. Dat maakt ook dat ze aan elkaar vastkleven en je vaker dan eens een heel pakket mee naar buiten trekt. Ook tijdens het schoonmaken blijft er een soort soppige waas achter. En ik vind ze stinken.

Jumbo Huismerk (€ 0,02 per doekje, grote verpakking)

We kopen deze nog weleens in bulkverpakking, waardoor je meteen een tijdje voorzien bent. Eigenlijk zijn we hier best tevreden over. De doekjes gaan gemakkelijk de verpakking uit en ruiken niet gek. Bovendien heb je er met een 3pack lekker veel en grijp je niet snel mis. Enige nadeel vind ik de plakstrip, die op een gegeven moment niet goed meer sluit.

Kruidvat Huismerk (€ 0,01 per doekje)

Deze doekjes zijn onder ouders heel populair, net als de luiers. En ik snap het wel. De doekjes zijn niet duur, lekker groot en stevig en de geur is prima. Bovendien hebben ze regelmatig acties bij Kruidvat, waardoor je nog minder kwijt bent voor een flinke voorraad. Enige nadeel vind ik wel dat de plakstrip na verloop van tijd wat vettig wordt van de doekjes die je gebruikt en dan sluit hij minder goed af – met droge doekjes als gevolg. Verstandig dus om deze billendoekjes te bewaren in een afsluitbare box.

Lidl Huismerk (€ 0,01 per doekje)

De goedkoopste doekjes uit de test. Je betaalt een euro per verpakking en krijgt daarvoor 80 stuks billendoekjes voor de normale of gevoelige huid. Ze zijn lekker groot en niet te droog of nat. Gewoon prima. Onze favoriet inmiddels. Extra pluspunt is dat de verpakking apart af te sluiten is met een kunststof klepje. Vind ik zelf toch best handig, zeker als je het vergelijkt met de plakstrips die loslaten.

Pampers (€ 0,05 per doekje; normale variant)

Persoonlijk vind ik Pampers een beetje tegenvallen. Hoewel we hier wel de luiers van gebruikten (zeker in het begin), roken de doekjes een beetje vreemd. En ik vind ze wat klein, ze breken snel en zijn dus in zijn algeheel niet heel handig. Voor een doekje dat alsnog phenoxyethanol bevat betaal je bovendien alsnog de hoofdprijs.

Zwitsal (€ 0,03 per doekje; normale variant)

Lange tijd kochten we de Zwitsal billendoekjes via Bol.com. Dan kan je in één keer een flink pakket kopen (vaak met korting), waardoor je per pakje € 1,75 kwijt bent. Prima te doen. Ze ruiken bovendien het lekkerst van allemaal. Enige nadeel vind ik dat de doekjes wat aan de kleine kant zijn. Zeker vergeleken met bijvoorbeeld het Lidl Huismerk.

Beter voor het milieu

Naty by Nature (€ 0,07 per stuk)

Het Zweedse merk Naty is veelvuldig gecertificeerd. Niet voor niets: de doekjes zijn bijvoorbeeld 100% composteerbaar, bevatten geen parabenen of phenoxyethanol, er worden geen dierproeven mee gedaan en zijn zacht voor de babyhuid. Weliswaar de duurste uit de test, maar wel de beste – zo onderschrijft ook de Consumentenbond.

Neutral (€ 0,05 per stuk)

De naam zegt het al: neutrale doekjes. Heel fijn om te weten dat er geen onnodige toevoegingen zijn gedaan aan de billendoekjes. Alleen vind ik ze vaak een beetje aan de droge kant en daardoor minder prettig in gebruik. Ook zijn ze aan de dure kant – je moet dit soort doekjes wel kunnen betalen.

Welke merken zijn favoriet bij mijn Instagram volgers?

Ik dacht ik gooi er eens een leuke poll uit om te zien hoe het zit bij mijn volgers: gaan zij voor de bekende merken of juist huismerk? Zijn ze groen bezig of helemaal niet? De uitslag: Zegt in principe dus niet heel veel, behalve dat van de 32 deelnemers er maar 2 Zwitsal gebruiken. En dat vind ik best weinig, aangezien ik dacht dat dit het meest gebruikte merk zou zijn. 

Conclusie

Eigenlijk vind ik het vooral erg jammer dat we nooit eerder hebben gekeken naar de billendoekjes, bijkomende kosten en eventuele alternatieven. Inmiddels zitten we in de laatste zindelijkheidsfase, dus hebben we niet heel veel meer aan deze kennis. Had ik het maar eerder geweten! Ik vind het eigenlijk vooral shockerend dat billendoekjes zoveel extra ingrediënten bevatten die compleet onnodig zijn voor de kwetsbare babyhuid. En wellicht is het allemaal veel minder zwart-wit dan bio-fanatici voorschrijven, maar feit blijft dat het gek is hoe je automatisch wordt meegenomen door de commerciële wereld en daar eigenlijk helemaal niet bewust bij stilstaat. Toch?

Welk merk billendoekjes gebruik jij?
En zou je wasbare doekjes overwegen?

Bronnen

En wil je nog een interessant stuk lezen over billendoekjes en uitgebreide review lezen van verschillende doekjes die groener en beter zouden zijn? Klik dan hier! In de blog staat precies beschreven welke ingrediënten zijn toegevoegd en welk effect dat op de huid zou hebben. 

Afbeelding, Zdenka Darula – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

16 thoughts on “De Grote Billendoekjes Test | Hoe goed zijn billendoekjes eigenlijk?

 1. Super handig artikel (ik deel hem op mijn FB pagina)

  Wij gaan bij nummer 3 nu voor wasbare doekjes, vind ik toch goedkoper en beter voor het milieu.
  Hiervoor gebruikte we altijd euroshopper doekjes, niet geweldig qua ingredienten maar wel goedkoop.

 2. Ik zie niets over die van de hema. Die hebben wij altijd, ruiken goed en prima in gebruik! Daarnaast erg goedkoop vergeleken bij die van Zwitsal.

  1. Nee die had ik niet getest 😉 Maar Hema is altijd wel goed geloof ik. En Zwitsal is inderdaad prijzig ja, zeker als je ze overal voor gebruikt haha.

 3. Mijn favoriete merk staat er niet bij! Wij hebben (nog steeds) de doekjes van de Etos. Deze zijn niet te nat. ruiken niet te sterk en in de aanbieding betaal je 1 euro voor een zakje met 72 doekjes

 4. Interessante blog! Ik gebruik de sensitive doekjes van de Lidl. In Frankrijk zijn de A-merken een stuk duurder en minder vaak in de aanbieding en de doekjes van de Lidl bevallen prima. Nu in NL gebruik ik ook regelmatig de sensitive variant van de Etos. Wasbare doekjes zijn, net als wasbare luiers, niet zo aan mij besteed, Neutral lijkt me ook heel fijn, maar in ons geval zijn ze niet nodig en dan vind ik ze een beetje te duur als standaard doekjes.

 5. Als ik kinderen zou hebben dan zou ik wasbare billendoekjes zeker overwegen. Proberen kan altijd, maar misschien eerst iets lenen van iemand anders. M’n schoonzusje heeft namelijk ook wasbare luiers en dat bleek niks te zijn, dus zonde als je dan dure billendoekjes koopt die je helemaal niet fijn vindt.

 6. Wat een goed onderwerp om een blog over te schrijven. Als niet mama denk ik hier bijna nooit overna, maar ook wij gebruiken van die billendoekjes. Altijd handig voor onderweg of als er een neefje of nichtje op visite komt! Opzich staat mij het vervangen van de billendoekjes door een milieuvriendelijkere variant wel aan, maar dat is denk ik niet altijd even handig als hygiënisch. Als je onderweg bent bijvoorbeeld. Dus ja, er zit wat in, maar nee ik zou toch de wegwerp blijven gebruiken en zeker straks met kids.

 7. Ik had altijd die van het kruitvat en nu gebruik ik de huishouddoekjes van de Jumbo om de wc schoon te maken etc. Grappig dat je dit bent gaan bekijken, er is ook zoveel keuze in.

 8. Vanaf de 2e gebruiken we Neutral. Hij werd geboren met een enorm droge en schilferige huid. Daar wilde ik geen parfum ed op doen. Zijn inderdaad iets aan de droge kant, maar vind ze heel fijn. Alleen las ik laatst weer ergens dat ze agressiever zijn dan ik dacht.

 9. Wij gebruikten altijd die van de Etos. Deden het prima en stinken niet zo. Heb eigenlijk nooit nagedacht over alternatieven, vond dit altijd wel makkelijk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten