Alleen met kerst? | De 5 grootste voordelen!

alleen met kerst

Om je heen zie je alleen maar verliefde koppels en getrouwde stellen die met hun gezin genieten van een copieuze maaltijd. Dat je dat in je eentje aanschouwt betekent toch echter niet dat alleen zijn met kerst je eenzaam maakt? De feestdagen in je eentje vieren kan namelijk een verademing zijn! Ik zet de 5 grootste voordelen voor je op een rijtje. 

Alleen zijn met kerst is iets anders dan eenzaam zijn

Ik geniet van Kerstmis. Vooral het samen zijn met je familieleden (zeker wanneer het alweer een tijdje geleden is dat je ze voor het laatst zag), maar ook gewoon om al dat heerlijke eten en het kunnen dragen van die over the top kerstjurk. Dat doe ik in het dagelijks leven namelijk niet zo vaak. En dat terwijl ik het wel leuk vind om me een beetje op te tutten.

Aan de andere kant heb ik ook jaren als single de kerstdagen gevierd en dus ook bepaalde dagen in mijn eentje, wanneer June met haar vaders familie afsprak. En reken maar dat ik niet à la Bridget Jones op een verplicht familiefeest hing in een foute trui of huilend een fles Chardonnay aan mijn lippen zette.

Waarom kerst in je eentje heerlijk kan zijn!

Je hebt geen last van mogelijke teleurstellingen

Terwijl een ander misschien opgedirkt terechtkomt in een fikse regenstorm of met haar spiksplinternieuwe jurk in de kauwgom gaat zitten, kan jij lekker in je panter-onesie voor de tv hangen. Geen teleurstelling dat die ene leuke single niet meer komt opdagen. Geen rode wijn in je decolleté of struikelen over de drempel. Het nadeel van kerst vieren kan namelijk ook zijn dat je er te veel van verwacht en dat kan dus weer tegenvallen. Had je net zo goed thuis kunnen blijven 😉

Geen stress

Met maar twee kerstdagen kan je behoorlijk wat tijd tekort komen. Zeker als je schoonfamilie ook nog graag een dag wil claimen met een uitgebreide gourmettafel. Denk je eens in! Je hoeft niet vijf verschillende verplichtingen af te werken in twee dagen, tussendoor nog even gaan stappen met je vriendengroep en de kater weg te spoelen met het zoveelste mini-slavinkje. De enige verplichting die je hebt, is het uitzoeken van de juiste kerstfilm en lekkerste chocolate chip cookies. Laat die anderen maar hollen en intussen hijgend roepen dat het o, zo gezellig is om tante Marie en neef Pietje te zien. Daar gebruik jij die andere 363 dagen wel weer voor.

Niet weggaan is geen file

Een ander nadeel van dat massale kersttoerisme is dat iedereen op dezelfde dagen op pad gaat. Jij niet. Met een warm dekentje tot je kin geniet je van die stapel boeken waar je de rest van het jaar niet aan toekwam of speel je lekker de hele dag dat ene verslavende spelletje. Gewoon omdat het kan. De rest van de wereld sluit met een beetje pech aan in de file en jij gaat lekker door met wat je al deed. Mocht het onverhoopt gaan sneeuwen tijdens de kerstdagen, dan kan je daar in elk geval van genieten!

Ergernissen? Daar heb jij geen last van!

Thuis is het stil. Dat betekent dus ook dat je niet hoeft te luisteren naar:

 • het gezeur van je moeder omdat tante Marjan op het laatste moment weer eens afbelde. Of dat opa Peter weer zat te zeuren over de erwtjes, omdat hij die niet vindt thuishoren in een kerstdiner
 • oom Gerard die iedereen ongemakkelijk maakt dankzij de schunnige mopjes die hij elk jaar weer opnieuw vertelt
 • je kakkineuze neef die vol is van zijn prestigieuze studentenvereniging en alleen nog maar kan doorzagen over zijn ‘vriendjes’ van de ‘soos’. Of hoe belangrijk het is dat je de juiste mensen kent en hoe ‘geestig’ het was om die ‘paupers’ op hun nummer te zetten
 • de voor- en nadelen van mintgroene ovenwanten. Je schoonzusje maakte laatst namelijk per ongeluk een brandvlek in die van haar en sindsdien baalt dat ze niet is gegaan voor degelijk zwart…
 • die iets te chique familie van je nieuwe vriendje, waar je allerlei onbekende gerechten voorbij ziet komen tijdens het diner en geen touw kan vastknopen aan al die illustere beschrijvingen

Nee, in tegendeel: deze kerst bepaal jij wat je eet en waarnaar je luistert. Niks eenzame kerst, maar #genieten!

Twee dagen lang me-time

Of toch op zijn minst een dag. Hoe vaak kan je nu genieten en volledig bepalen waar je zelf zin in hebt? Zonder verplichtingen van werk, sociaal leven en andere zaken, bedoel ik. Als je toch de deur niet uitgaat, kan je er maar beter een feestje van maken voor jezelf. Niemand die je tussendoor stoort. Moet je wel alleen even je social media het zwijgen toe doen. Anders kan je alsnog het idee krijgen dat je iets mist.

Maar los van alles: ik durf te wedden dat er genoeg mensen inwendig zitten te huilen aan die verplicht gezellige, feestelijk gedekte tafel. Die zouden maar wat graag met je willen ruilen! Dus geniet voor tien van alles! Je favoriete series bingewatchen in je spuuglelijke, maar o zo comfortabele onesie, die familiebak Ben & Jerry’s leeg lepelen zonder dat iemand daar commentaar op kan geven, (kerst)films kijken tot je in slaap valt…

Als ik geen leuke plannen had met kerst, zou ik het wel weten!

Ben jij dit jaar alleen met kerst? En wat zijn jouw plannen? 

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

21 thoughts on “Alleen met kerst? | De 5 grootste voordelen!

 1. Maar Kerst blijft een familiegebeuren! Het plannen van kerst bij familie op andere dagen tijdens de kerstvakantie is steeds een goede oplossing om file te voorkomen.

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat het me voor dit jaar helemaal niet ernstig lijkt om een keer “alleen” [wel met m’n man natuurlijk…] te zijn. Lekker thuis, beetje gourmetten. Lekker rustig met m’n dikke pens! Maar we hebben een Winter BBQ gepland 2e kerstdag, eigen idee; lekker handig weer, dus “Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren” hoef ik niet aan te zetten. Maarrr… Aan de andere kant, Kerstfeest vier je samen… Toch?! Niemand is het liefst alleen denk ik.

 3. No problem what so ever 😀 Maar dan wel met Husband en de koters bij me 😉
  Nu gaan we met Kerstmis een weekendje weg met m’n moeder, broer en schoonzusje. Zal best wel meevallen. Hoop ik… 😀
  En met Oudejaar zijn de bengels bij onze exen en muizen Husband en ik eronderuit met ons tweetjes. Geen gedoe met fancy toestanden enzo. We doen gewoon lekker onze zin 😉

  1. Klinkt leuk in elk geval! Lekker even er tussenuit met familie.
   Kan ook heel fijn zijn, met z’n tweetjes. Maakt dan niet uit wat je doet, je bent samen.

 4. Ik heb wel eens een 2e kerstdag samen met Lionel doorgebracht! Matras in de woonkamer en lekker de hele dag films gekeken! Heerlijk! Al vind ik het ook fijn om met familie te zijn, mezelf mooi te kleden en te genieten van het heerlijke eten!

 5. Oh heerlijk! Ik zou werst ontwenningsverschijnselen hebben en enige tijd wezenloos door de ruimte staren en ijsberen over wat te doen. Maar daarna zou ik het wel weten. Weer gaan haken, TV kijken, hardlopen, pas in de middag gaan douchen ofzo. Ik zou zelfs naar de Ikea durven in mijn eentje op tweede kerstdag.

  1. Ikea is inderdaad ook leuk, zeker als je een missie hebt (hoef je ook met niemand rekening te houden tijdens het winkelen). Kan je de rest van de kerst lekker bouwen 😉 Geloof niet dat ik me zou vervelen in elk geval.

 6. Helemaal alleen lijkt me niet zo leuk. Vorig jaar zaten mijn vriend en ik alleen. In het begin vond ik het een beetje vreemd dat we met kerst geen afspraken hadden en ik voelde me ook een beetje alleengelaten. Maar we hadden een hotelletje vlakbij Amsterdam geboekt en hebben er een citytrip in eigen land van gemaakt. Hartstikke gezellig met zijn tweeën.

 7. Ach opzich wel; geen gestress wat trek ik aan, wat ga ik eten, geen verplichtingen. Ik zou het wel kunnen.
  Ik vind een bak Ben & Jerry’s vaak nog lekkerder dan ijs in een restaurant!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten