Home » Persoonlijke ontwikkeling » Privé » Alle ballen in de lucht tag | Hoe houden Ro en ik alles in balans?

Alle ballen in de lucht tag | Hoe houden Ro en ik alles in balans?

Linda bedacht deze nieuwe tag waarin bloggers laten zien hoe ze thuis zorgen voor de balans (of het gebrek daaraan). Heeft ieder huisje zijn kruisje of zijn sommige moeders echt zo succesvol en georganiseerd als ze lijken en kunnen zij wél alle ballen in de lucht houden? 

Alle ballen in de lucht houden tag

Soms benijd ik andere moeders. Je kent ze wel (of bent er misschien één): de welbekende supermama die alles voor elkaar lijkt te hebben. Zijzelf en de kinderen zien eruit om door een ringetje te halen, hoe onmenselijk vroeg het ook is. Hun huishoudens zijn spic en span, ze volgen hun strak georganiseerde agenda en komen nooit met een verwilderde coupe en gebrek aan make-up op het laatste moment binnen hollen. Hoe doen ze dat toch? Zijn al die moeders zo succesvol als ze eruit zien of heeft ieder huisje toch zijn kruisje? Linda bedacht daarom een speciale tag: Alle ballen in de lucht houden! Om eens te laten zien hoe andere ouders dat toch aanpakken!

Benieuwd naar de antwoorden van Ro? In deze blog geeft hij zijn eigen antwoorden op de vraag hoe wij alle ballen in de lucht houden!

Alle ballen in de lucht houden Q&A

Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc.?

Ro is heel betrokken, dus ik denk echt dat de verdeling hier thuis 50/50 is. Hij gaat regelmatig even alleen met de kinderen op pad, we brengen ze om beurten naar bed, hij haalt (vergeten) boodschappen na zijn werk, stofzuigt, doet de was en vouwt met me mee, regelt de technische klusjes en verwisselt de vuilniszak. Daarnaast biedt hij me tijd en ruimte om te werken aan mijn blog/freelance klussen, even een boek te lezen of iets anders voor mezelf te doen. En andersom kijkt hij graag Formule 1 en voetbalt tweewekelijks met zijn werk, waarbij ik voor de kinderen zorg. Die verdeling is heel prettig. Ik hoop echt dat de meisjes later net zo’n gelijkwaardige, steunende partner vinden.

Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?

Als je thuiswerkt, lopen werk en privé al snel in elkaar over. Ik kies daarom zoveel mogelijk voor een werkplek, afgezonderd van het gezin. Op die manier hou je toch een kleine scheiding. Maar goed, het bloggen zelf gaat vaak over ons huishouden, dus in die zin loopt het toch wel in elkaar over. Voor Ro is het wat dat betreft natuurlijk makkelijker om werk en privé te scheiden: thuis is voor hem doorgaans toch echt thuis.

Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?

De ramen zemen, deuren afnemen, strijken… Dat soort klusjes. Ik maak de koelkast niet wekelijks schoon en heb geen tijd om de plinten te poetsen. Of anders gezegd, ik vind het leven te kort om me in alle hectiek bezig te houden met de randzaken in het huishouden. Ik vind het belangrijk dat onze leefruimte schoon en opgeruimd is aan het eind van de dag. De rest komt wel weer als ze op de basisschool zitten en ik van ellende niet meer weet wat ik moet doen.

Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

Toevallig van de week nog. Ik zat middenin Zijderups – een thriller, geschreven door Robert Galbraight (pseudoniem van J.K. Rowling). Fantastisch boek. Ro nam de kinderen mee naar zolder, zodat ik even kon relaxen en ik heb me zo snel als ik kon door de bladzijden heen geworsteld, om maar te kunnen ontdekken wie die dader nou toch was.

Heb je weleens een date night en wat doen jullie dan?

Ja, we gaan maandelijks uit eten of in elk geval samen weg. Dat blijft heel belangrijk, omdat je naast ouders ook nog geliefden bent. En zoals misschien bij de meeste stellen gaan onze gesprekken vooral over de kinderen, maar dat maakt niet uit. We zijn samen weg en genieten daar echt enorm van. Alleen al dat je kan eten in stilte en proeft wat op je bord ligt is een grote luxe.

Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?

Eigenlijk niet heel vaak. Ik probeer mijn zusje wel regelmatig te zien (minstens 2 keer per maand), maar mijn vriendinnen van de middelbare school zie ik ongeveer eens per twee maanden. Eén van hen zie ik gelukkig vaker: haar dochter zit bij Rose op de peuterspeelzaal en we proberen tussendoor ook af te spreken.

Andere vrienden zie ik ook tweemaandelijks. Misschien weinig, maar aan de andere kant loopt ons leven nu eenmaal zo: druk, druk, druk. Belangrijker is dat we het in elk geval altijd als vanouds gezellig hebben wanneer we elkaar zien.

Heb je veel contact met je familie?

Niet zoveel als ik zou willen. We app’en regelmatig en er gaat geen week voorbij dat ik mijn ouders niet zie en/of spreek gelukkig. Maar mijn opa zie ik bijvoorbeeld veel te weinig, zeker nu ik al weken loop te hoesten en hem niet wil aansteken. Dit jaar was daarom een voornemen om de familie in elk geval vaker te zien, zomaar even langs te gaan of in de auto te stappen.

Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten eruit?

Op één staan de kinderen en Ro, daarna mijn blog/werkzaamheden, vervolgens genieten van het leven en dan huishouden. Dat zie je wel. Wanneer je na de lunch langskomt, ligt de vloer vaak nog bezaaid met kruimels en staan hier en daar verloren borden op het aanrecht. Dat komt wel na mijn werktijd.

Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?

Moeilijk om toe te geven, maar ja, ik houd de schone schijn soms op. Zo ruim ik snel de boel op als ik weet dat er iemand langskomt. En ik probeer op mijn blog eerlijk te zijn, maar soms schrijf ik de werkelijkheid net iets gevatter op. Of ik maak foto’s voor Instagram tegen een witte muur (eentje zonder krassen).

‘Vroeger’ zou ik ook niet snel toegegeven hebben dat ik bijvoorbeeld de ramen nooit zeem, omdat ik er echt een grondige hekel aan heb. Zeker niet als al je gesprekspartners menen dat een goede moeder dat wekelijks doet. Ik voelde me dan onzeker. Inmiddels maakt het me niet zoveel uit wat ze ervan vinden; als je er last van hebt, kom je het zelf maar doen, denk ik nu. Overigens heb ik ze toevallig afgelopen zondag voor het eerst sinds tijden gedaan, mocht je eens langslopen en het idee hebben dat het allemaal wel meevalt.

Welke tips heb je voor andere moeders?

Vergeet niet dat wat je ziet bij anderen slechts de buitenkant is. Iemand kan heel zelfverzekerd overkomen en de beste moeder van de wereld lijken, maar zichzelf ‘s avonds in slaap huilen omdat ze geen idee heeft waar ze mee bezig is. Of een strak huishouden hebben, terwijl ze dat vooral doet om controle over haar leven te kunnen voelen. En het hoeft heus niet altijd zo extreem te zijn natuurlijk, maar vergeet gewoon niet dat iedereen zijn eigen sores heeft.

Doe wat goed voelt voor jullie, wat anderen ook vinden of zeggen. Ook handig: stel prioriteiten en laat het welzijn van je gezin daarbij bovenaan staan. De rest is (in meerdere of mindere mate) echt bijzaak.

Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?

Ik zou weleens willen weten hoe andere ouders (met meerdere kinderen) ruim op tijd zijn in de winter. Hebben jullie geen dik, donzig dekbed en klagende kinderen? Is het discipline? Of ben je gewoon een ochtendmens en vind je het heerlijk om 6 uur al uit bed te springen?

Waarvan vraag jij je weleens af hoe andere moeders dit aanpakken?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Ik tag bij deze Ramona (Kijk, mama!), Leonie (Mijn kind kan de was doen) en Romy (Dochterlief). Als je de Alle ballen in de lucht houden tag ook overneemt, vergeet je dan Linda niet te vermelden?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

14 gedachten over “Alle ballen in de lucht tag | Hoe houden Ro en ik alles in balans?

 1. Leuk om jouw antwoorden te lezen! Vooral het antwoord op puntje 10. Zo is het maar weer, hè 😉
  Misschien neem ik deze tag ook wel eens over 🙂

  1. Leuk, dan kom ik in elk geval ff langs!
   En zo is het wel ja 🙂 Dat zie je als ‘beginnend’ moeder niet altijd, maar we doen uiteindelijk allemaal ons best. Dat telt!

 2. Echt een leuke tag, altijd leuk om te lezen hoe anderen het doen ? – ik ben namelijk ook echt niet het type dat alles voor elkaar heeft haha

  1. 🙂 Vind ik zelf ook altijd fijn hoor, om even bij anderen mee te lezen. Dan blijkt dat je allemaal toch meer overeenkomsten hebt dan op het eerste gezicht soms lijkt.

  1. Leuk, zie graag een link als je hem online hebt staan. Ben benieuwd!

   Hm, ja die badkamer is ook geen favoriet. Wc vind ik geen probleem, maar de badkamer is meteen weer zo groot 😀

  1. Moest hem even teruglezen haha, wist niet meer wat ik had geschreven. Maar dank je! En nee, alleen maar ‘leuk’ als het lekker zonnig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten