Alcohol tijdens een kinderverjaardag? Dat kan toch niet?

alcohol tijdens een kinderverjaardag

Wij schenken bewust geen alcohol tijdens een kinderverjaardag. Dat heeft te maken met een voorbeeld dat we willen stellen: het kan ook heel gezellig zijn zonder alcohol. Bovendien vinden we het tijdstip (14.00-17.00 uur) niet geschikt. We blijken daarin vrij op onszelf te staan: niet iedereen heeft begrip voor deze keus. Wat denk jij van alcohol tijdens een kinderverjaardag? Discussieer mee in de reacties!

Alcohol tijdens een kinderverjaardag

‘Doe maar een biertje’

Het is net 15.00 uur geweest als één van onze gasten vraagt om een glas bier. Ik kijk op de klok en trek mijn wenkbrauw een stukje op. Zo vroeg al? En ja, ik weet best dat het ergens op de wereld 17.00 uur is. We moeten hem teleurstellen, want we hebben het bewust niet in huis gehaald, omdat de verjaardag van 13.00-16.00 uur duurt. Naarmate de tijd vordert, vragen meer mensen om alcohol, maar dat is er niet. Vooraf hebben Ro en ik namelijk eenduidig afgesproken dat we tijdens deze kinderverjaardag geen alcohol gaan schenken – al roept het dus verwonderde reacties op. ‘Een biertje of glas wijn moet toch kunnen?’

alcohol tijdens een kinderverjaardag
Afbeelding – Shutterstock

Heb ik dan een trauma?

Nee, wij hadden allebei vroeger geen opa Piet of oom Klaas die onzedelijke opmerkingen begon te maken met een biertje achter de kiezen. Of een verre aangetrouwde achterneef die handtastelijk werd of een kwade dronk had. Niks van dat alles. Bij ons thuis schonken mijn ouders bier of wijn aan wie daar trek in had en dat vond ik ook heel normaal. Ro weet ook niet beter of er was alcohol tijdens (kinder)verjaardagen. Dus onze afspraak komt echt niet voort uit een traumatische gebeurtenis.

Waarom schenken we het dan niet?

Misschien scheelt het dat ik twee keer achter elkaar zwanger raakte. Ik dronk dus een periode van ruim twee jaar niet meer en begon het steeds gekker te vinden als anderen dat wel deden of – nog erger – chagrijnig reageerden als je het niet in huis hebt. Vooral dat laatste. Kan je zonder geen leuke tijd hebben? Of is een feest geen feest als er geen alcohol bij is geweest? Dat maakte mij dus weer een beetje chagrijnig 😉 Maar goed, dat kwam natuurlijk vooral door de hormonen.

Gedragsverandering door alcohol

Waarvan ik vind dat het eigenlijk niet op een kinderverjaardag thuishoort, is de gedragsverandering die samengaat met alcoholgebruik. De joligheid, het gebrek aan nuance tijdens een discussie, de plaatsvervangende schaamte die ik ervaar wanneer een ander duidelijk aangeschoten is, maar dat zelf niet door heeft… Niet dat we (bij mijn weten) zulke gasten over de vloer krijgen, maar ik wil het positieve beeld dat we van hen hebben ook zo houden. Omdat ik hier vrij stellig in ben, maakt Ro er geen halszaak van. Hem maakt het allemaal niet uit; uiteindelijk komen de meeste mensen hier overdag langs met kinderverjaardagen. Een wijntje of biertje kan altijd nog wanneer de kinderen op bed liggen.

Schenken andere ouders alcohol tijdens een kinderverjaardag?

Maar goed, die reacties maakten me nieuwsgierig. We kunnen toch niet de enigen zijn die er zo over denken? Of toch wel? Ik deed navraag bij andere moeders of zij alcohol schenken tijdens een kinderverjaardag (zolang de kinderen beneden zijn) en zij zijn het, op Marije na, eigenlijk allemaal met elkaar eens: alcohol moet gewoon kunnen.

Miriam

Ja, alcohol hoort bij het leven. Wij gaan er vanuit dat de ouders zelf verantwoordelijk genoeg zijn om hun inname te matigen. Manlief drinkt ook gewoon waar de kinderen bij zijn. Bovendien vind ik dat door niet in het bijzijn van je kinderen te drinken, je er gelijk een taboe van maakt. Wij willen onze kinderen meegeven dag drinken mag vanaf 18 jaar, maar dat er ook grenzen zijn.

Miriam blogt zelf op MeervanMir.eu

Mirjam

Wij schenken alcohol en ga mee met Miriam: gasten dragen zelf de verantwoording. We drinken zelf inderdaad op andere dagen ook gewoon een wijntje of bier waar ze bij is.

Mirjam blogt zelf op MetMirjam.com

Casandra

We halen wel alcohol in huis. Een glaasje of flesje, misschien twee of drie per persoon. In elk geval is het geen binge drinking zuipfestijn 😉 Het is meer voor als gasten er behoefte aan hebben.

Fleur

Hier wordt ook gewoon alcohol geschonken aan de gasten. Wel enkel bier en wijn, niets sterkers. Normaal drinken wij dit ook in het bijzijn van de kinderen. Dat is geen bewuste afweging trouwens, al drinken we natuurlijk wel bewust met mate.

Fleur blogt zelf op Mamasliefste.nl

Marijke

Ja hoor geen probleem. Alleen vieren we het meestal in de ochtend en dan houden mensen het bij koffie of thee haha. Maar op andere tijdstippen schenken we het gewoon.

Marijke blogt samen met haar zus op Mamasmetthee.nl

Karin

Een glaasje alcohol moet kunnen, al zou ik dat niet doen wanneer mijn gasten zich helemaal dronken zouden drinken.

Karin blogt zelf op Maakhetvrolijk.nl

Charlotte

Wij schenken en drinken alcohol waar Ifan bij is. Maar we drinken eigenlijk nooit veel, zeker niet bij anderen. Bovendien moet altijd één van ons nuchter blijven voor het geval er iets gebeurt, omdat we geen ouders in de buurt hebben wonen. En even serieus… Hoe overleef je anders zo’n kinderverjaardag? 😉

Charlotte blogt zelf op LovelyCharlotte.nl

Marije

Ik heb Fons’ verjaardag nog niet gevierd, maar ik denk dat ik ook geen alcohol ga schenken. In mijn omgeving al vaak kinderfeestjes meegemaakt waarbij de volwassenen stomdronken waren en dat vind ik niet kunnen als er kleintjes bij zijn. Als ze op bed liggen, mogen ze los gaan haha!

Marije blogt zelf op MrsMama.nl

De reacties bieden in elk geval stof tot nadenken

De zwangerschappen maakten dat het voor mij vanzelfsprekend werd geen alcohol meer te drinken. Eigenlijk in zijn geheel niet meer. De opmerkingen dat het erbij hoort en dat je ook aan je kinderen kan laten zien hoe je maat houdt, zetten me weer aan het denken. Ik vind de verjaardag van onze tiener, inclusief avondeten, een ander verhaal. Maar die van de kleintjes? Ik weet het niet… Die 15.00 uur blijf ik toch een vroeg tijdstip vinden, zeker zolang de BBQ niet aanstaat en we in een braaf Hollands kringetje zitten. Bovendien is het nog een ander verhaal wanneer je gasten het gewoon bij één biertje houden, maar de halve krat weg tanken lijkt me op een dreumesverjaardag van 13.00-16.00 uur wat overdreven.

Wat doen jullie: schenken jullie alcohol tijdens een kinderverjaardag?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

40 thoughts on “Alcohol tijdens een kinderverjaardag? Dat kan toch niet?

 1. Ja hoor. Al komt het ook doordat we de verjaardag van Mila vaak samen met die van H. vieren. We beginnen altijd met thee en koffie met taart. En langzaam maar zeker komt er ook wat alcohol bij (wijn) maar zeker niet excessief. Ik vind het wel kunnen. Want ik wil er juist niet verkrampt mee omgaan. Zodat ik ook tegenover Mila duidelijk ben. Papa en mama drinken soms een speciaalbiertje of glas wijn (of twee) en dat is niet vreemd. Het hoeft niet, maar het kan wel. Want soms is het voor ons ook gewoon een bitter lemon en een spa rood. Alles kan.

 2. Ik snap het verschil niet zo goed tussen een kinderfeest en een feest voor volwassenen waar, bij ons in ieder geval, ook kinderen lopen. Beide feesten verlopen bij ons ongeveer hetzelfde. Wil je een statement maken of je kinderen alcoholvrij opvoeden? Dronken worden op een feest vind ik niet kunnen. En om 12 uur al aan de wijn of bier vind ik ook bijzonder. Ga je dan ook niet naar feesten waar dit wel het geval is? Op onze feesten wordt dus wel gedronken. Gematigd hoop ik maar ik ga echt niet bijhouden hoeveel iemand gedronken heeft. Is iemand dronken, dan pakken we het aan. Voor de rest is het eigen verantwoordelijkheid. Juist doordat wij ons kind leren dat alcohol iets voor bijzondere gelegenheden is, denk ik dat wij hem mateging aanleren en is er een strikt verbod op alcohol onder de 18. Verder geen alcohol doordeweeks of zomaar omdat het ‘zo gezellig’ is.

  1. Onze kinderverjaardagen worden op vrij vroeg tijdstip gevierd, momenten dat ik me afvraag of alcohol echt al nodig is. We drinken zelf ook weleens een glaasje en houden ze daar niet per se van weg, maar net als met roken vinden wij alcohol wel iets om bewust mee om te gaan in de buurt van de kinderen. Onze eigen verjaardagen vieren we niet echt, maar als we dat in de avond gaan doen, schenken we wel gewoon.

   Wij staan hier wel bewust bij stil. Waarom wel bij een jointje en niet bij wijn? Van beide ga je anders doen. Vind het een interessante discussie iig, leer ook weer van andermans visie.

 3. Wij hebben het wel in huis maar op verjaardagen is het altijd met mate. Vooral de mannen gaan altijd snel over op bier, als ze er niet al gelijk mee beginnen. Ik heb er eigenlijk ook nooit zo bij stil gestaan, wij drinken zelf ook wel maar altijd met mate.

 4. Ik heb zelf als kind vaak genoeg van die zatte mensen toestanden meegemaakt van tantes en nonkels waardoor ook hier eigenlijk op geen één verjaardag drank wordt geschonken. Koffie en thee moet ook gewoon kunnen dus ik snap je volledig.

 5. Het valt me op dat bijna iedereen vindt dat het moet kunnen, maar zodra je het woord alcohol vervangt met sigaretten dan verandert waarschijnlijk 80% van de mensen van toon denk ik. Vroeger stond de woonkamer ook blauw van de rook. Dat vond men toen ook kunnen. Tijden veranderen en de algemene opvattingen over alcohol en sigaretten ook.

 6. Eigenlijk snap ik je wel heel goed hier. Ik moet heel eerlijk zeggen, voor mij was alcohol op een kinderverjaardag compleet nieuw. Vroeger toen ik de meiden klein had, deed ik het eigenlijk niet. Het lijkt alsof het de afgelopen jaren is genormaliseerd. Al was het vroeger ook vrij normaal. Hmzz.. geen idee. Voor mij hoeft t niet, ik vind het niet passen. Maar, mijn man en vrienden en family doen het wel, dus ik ga er wel in mee en drink zelf ook wel een wijntje op een kinderverjaardag.

 7. Leuk om al die reacties te lezen. Ik had er serieus nog niet eerder bij stil gestaan om het wel of niet te doen. Wat mij trouwens ook wel opvalt is dat er steeds minder mensen om ons heel alcohol drinken en er ook vaker gevraagd word naar naar alcoholvrije biertjes. Moet eerlijk zeggen dat ik die Radlers ook best erg lekker vind

 8. Ja dat doen we wel. Biertje, wijntje. Ik zie in het drinken van een biertje of een wijntje niet gelijk iets negatiefs. Zolang het binnen de perken blijft, dat houd ik stiekem wel in de gaten. Geen lalpartijen dus. Ik erger me veel meer aan gasten die dan tussen de ander gasten gaan staan roken. We hebben twee zomerkinderen dus de verjaardagen zijn tot nu toe gelukkig altijd buiten. Als je dan zo nodig wilt roken, ga dan lekker verderop staan.
  Kortom, roken nee, alcohol ja?

 9. Ik heb daar eigenlijk nooit zo bewust over nagedacht, maar volgens mij hebben we altijd wel bier en wijn in huis met kinderverjaardagen. Maar kan me niet herinneren dat mensen meer dan 1 of 2 glazen dronken en dat vind ik ook wel te doen.
  Ik heb ooit van een klasgenoot gehoord dat ze bij een barbecue thuis allemaal net een glaasje teveel hadden gedronken om te rijden en er toen net iets gebeurde waardoor ze met hun kind naar de eerste hulp moesten. Tja en dan zit je daar als ouder… moet je een buurman vragen om te rijden.
  Dus ik vind het geen gek idee om alcohol te skippen op een kinderverjaardag, maar verwacht van ouders ook wat zelfverantwoordelijkheid: geen zuipfeest en altijd één ouder nuchter.

 10. Mij lijkt het ook best wel ok, als zou ik er nu ook wel geen zuipfestijn van maken, maar een gezellig glaasje wijn of een frisse pint kan wel

 11. Wij schenken ook alcohol. Meestal vieren wij de verjaardagen vanaf 14.00 uur en dan vind ik zelf een glaasje ook wel lekker. Meestal pas rond 16.00 uur word er om gevraagd. Zolang je het met mate doet is er in mijn ogen niks mis mee.

 12. Ik drink zelf eigenlijk amper tot niet en mijn man net zo. Ik haal het niet speciaal in huis. Alleen voor mijn opa. Die vind een biertje gewoon lekker. Maar t is geen zuipfestijn ofzo.

 13. Ik vind dat het wel moet kunnen. Als je tenminste een beetje redelijke mensen over de vloer heb die zich niet helemaal klem zuipen. Een wijntje of een biertje is prima. Maar kratten bier dat hoeft dan weer niet haha

 14. Hier ook alcohol, maar een zuopfestijn niet idd. We zitten in onze vriendengroep allemaal nog in de kleine kinderen en voor een zuipfeestje heb je dan gewoon echt geen tijd. Veel te druk met achter het grut aanrennen. Maar ik moet eerlijk bekennen. Na 3 zwangerschappen kort achter elkaar én tijdens de meeste feestdagen, ben ik erg blij dat ik weer ‘gezellig’ een (paar) wijntjes mag drinken.

 15. Wij hebben ook altijd alcolhol in huis, maar ik drink zelf ook niet.
  Daarnaast vieren we verjaardagen altijd pas vanaf 15.00 uur en komt er meestal pas rond half vijf bier/wijn op tafel. Verder dan een paar biertjes/wijntjes komen ze nooit want dan wordt er gegeten en meestal doen de mensen dan nog koffie/thee en gaan ze weg.

 16. Interessante vraag. Ik neig naar nee. Want waarom zou je, en je geeft ook nog eens het verkeerde voorbeeld. Wij vierden kinderverjaardagen altijd ‘s ochtends dus dan was het eigenlijk geen vraag.

 17. Wij hebben nog geen kinderfeestjes gehad waarbij er uberhaupt sprake was van zoiets. Meestal op zondagmiddag en in maart dus dan slinger je ook geen BBQ ofzo aan. Straks met de tweede die wordt geboren in juni en dan is de kans op lekker weer wel groot. Dan zal er ook vast een flesje wijn en een kratje bier in huis gehaald worden. Maar echt mega veel alcohol om eens lekker los te gaan dat sowieso niet.

 18. Goed punt! Ik ben al dat sociaal wenselijke gedoe meer dan zat hihi 😉 waarom moet er maar te pas en te onpas alcohol worden gedronken? Ik denk zeker dat het meespeelt dat je twee keer kort op elkaar zwanger was, althans, dat heeft bij mij wel bijgedragen denk ik.

 19. Bij puur sec een kinderfeestje heb ik nog nooit aan alcohol gedacht… Als je jonge kinderen van jongs af aan aanleert dat alcohol normaal is, maar het ze toch gaat verbieden, geef je een krom voorbeeld vind ik. Je kunt het naast de frisdrank in de schappen vinden maar het is toch verboden…
  Ik ben echt geen geheelonthouder, vind zelfs die krampachtige ‘0 tot 18’ raar in relatie tot wat ik hierboven schrijf. Maar op een feestje van mijn zoon wordt niet gedronken.

 20. Ik zou denk ik ook behoorlijk beduusd zijn als er geen biertje genomen zou kunnen worden. Bij ons is het heel normaal. Zelf drink ik meestal niet, omdat ik rij, maar bij een verjaardag bij ons thuis wordt er na 14:00 uur ongeveer gewoon alcohol geschonken en gedronken.
  Maar wij hebben ook geen last van mensen die zich misdragen, losser worden of verhitte discussies beginnen. Dat scheelt wellicht 🙂

  1. Haha ja ik merk idd dat bijna iedereen zelf wel alcohol schenkt dus snap dat het dan een beetje gek is als je het ergens anders niet kan.

   Hier ook niemand die zich misdraagt (gelukkig). Aan de andere kant: momenteel komen we daar ook niet meer achter ?

 21. Ja bier en of wijn moet gewoon kunnen, maar het moet natuurlijk geen zuipfestijn worden. We halen ook niet zoveel dan is het ook nog een keer op en blijft het leuk en gezellig. Het is tenslotte een kinderfeestje.

 22. Ik vind het wel een goede beslissing van jullie. Ik twijfelde heel erg. Ik wilde gasten ook niet teleurstellen, maar ook geen aangeschoten gasten hebben. Ik had dus weinig in huis gehaald inder het mom van op = op. De verjaardag duurde maar tot 16:00. Er waren wel mensen die om een biertje vroegen. Maar niemand kwam aan meer dan 2 biertjes. Dus dat was prima!

 23. Ja op kinderfeestjes hebben we gewoon alcohol in huis. Bier of een wijntje. Bij ons wordt het geen zuipfestijn hoor. Biertje of wijntje moet kunnen op een kinderfeestje

 24. Wij schenken ook gewoon alcohol. Zolang iedereen zich normaal gedraagt geen probleem. Vaak slingeren we de bbq aan met de verjaardagen, dan is een drankje erbij vaak erg lekker.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten