Column | Afvallen? Ik heb de discipline van een goudvis!

afvallen na de bevalling traag

Het afvallen na de bevalling gaat tergend traag. Ik vind het vervelend. Waarom stagneert het zo? In deze column vertel ik hoe het ging tijdens de zwangerschap en daarna.

Nog zwanger was die buik meestal leuk

Een paar maanden terug genoot ik van mijn zwangere, grote buik. Weliswaar als één van de weinigen: regelmatig merkte iemand op dat ik wel heel groot was. ‘O, meid! Zolang nog? Dan heb je wel een flinke buik zeg…‘ Ik vond dat zo storend, omdat het meestal vreemden waren en ik bovendien mezelf elke keer veroordeeld voelde. Waarom zeggen mensen zoiets tegen een vrouw die vol hormonen zit? En daarnaast, ik kaatste die bal toch niet terug? Sommige van hen zagen er zelf ook niet topfit uit, maar ik reageerde toch ook niet met iets hatelijks over de noodzaak tot afvallen?

Lees ook: Hebben die #fitmoms geen kinderen ofzo?

Na een tijdje vertelde ik gewoon niet meer hoelang ik nog moest

Eerlijk gezegd was ik het na een tijdje wel behoorlijk zat. Ik vertelde deze vragenstelsters niet langer hoelang ik nog moest. Soms maakte ik mezelf ervan af met ‘nog een week’, om ze de mond te snoeren. Zelf vond ik het vooral belangrijk dat het goed ging met de baby en daarmee was de kous af. Natuurlijk wist ik dat mijn buik best groot was, bovendien hield ik liters vocht was en dat maakte mijn gewicht niet bepaald op zijn leukst, maar zonder al die stomme opmerkingen werd het in elk geval weer prettig om zwanger te zijn.

Maar dat was toen…

De bevalling ligt inmiddels acht weken achter ons. En dit lijkt me een perfect moment om weer mijn oude, vertrouwde lievelingsspijkerbroek in te stappen, zonder daar eerst een paar idiote sprongetjes voor te hoeven uitvoeren. Ik wandel braaf elke dag, probeer regelmatig fruit te eten en met de komst van 24 kitchen in ons huishouden eet ik gevarieerder en geloof ook gezonder. Tot zover prima. 

Het lukt me dan ook wel om enige onsjes te kunnen afvallen na de bevalling. Alleen het tempo is zo tergend traag dat ik het liefst fulltime zou gaan fitnessen om te zorgen dat ik binnen een paar weken op (of zelfs iets onder) mijn oude gewicht zit. Schijnt alleen niet verstandig te zijn, dus ik hou me in en eet nog maar een koekje…

Mijn eigen aandeel in het gebrek aan afvallen

Oke, ik geef het eerlijk toe. Ik heb zelf ook wel een klein aandeel in het trage tempo. Door borstvoeding zou je moeten afvallen en slank door het leven kunnen huppelen, maar wellicht werkt die methode alleen als je jezelf intussen niet tegoed doet aan koekjes en zelfgemaakte chocolademousse. Of dat wijntje tijdens het eten van een bestelde pizza, omdat je te moe bent om te koken. Zolang je niet veel meer verbrandt dan wat je binnen krijgt, zal je gewicht redelijk stabiel blijven. Eigenlijk mag ik niet klagen dus, omdat ik het zelf in de hand werk (en eet), maar het is toch frustrerend.

Wat nu?

Wat ik vooral lastig vind, is een goed begin te maken aan een (strak) fitnessregime. Ik wil niet dat de afvalstoffen uit mijn lichaam in dat van Rose terechtkomen via de borstvoeding. Maar misschien is dat niet het geval en hou ik me nu voor niets in? Lastig allemaal… Wat zou ik graag willen weten wat mogelijk is en snel resultaat geeft, zonder honderden euro’s aan een personal trainer uit te hoeven geven. Of moet ik gewoon maar geduld hebben?

Hoe lukte afvallen na de bevalling bij jou? Of bij mensen die je kent?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Column | Afvallen? Ik heb de discipline van een goudvis!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten