Afspraak consultatiebureau 2 en 3 jaar: wat je moet weten

afspraak met 2 jaar consultatiebureau

Wanneer je kinderen ouder worden, nemen de afspraakjes bij het consultatiebureau af. Laatst hadden we de afspraak met 2 jaar voor May en die van 3 jaar voor Rose. Vandaag vertel ik je alles over wat je tijdens die gesprekken kan verwachten en waar je rekening mee moet houden. 

Consternatie?

Fijn contact met het consultatiebureau

Nee, sinds de geboorte van Rose zijn we echt heel blij met onze wijkverpleegkundige en de andere medewerkers van het consultatiebureau. En of dat nu te maken heeft met onze open houding of hun karakter weet ik niet, maar als ik soms andere horrorverhalen hoor ben ik blij dat we hier wonen. Vanaf de intake van het consultatiebureau klikte het gelijk.

Betrokken verpleegkundige

Ik merkte het ook bij binnenkomst. Hoewel we al een tijdje niet geweest waren, herkende de assistente ons direct en informeerde de verpleegkundige naar Ro. Die is er eigenlijk altijd bij geweest namelijk en die betrokkenheid vindt ze zo leuk om te zien. Dit om maar even aan te geven dat het toch een klein warm bad is waar je in terecht komt, maakt de ervaring veel leuker.

Daarnaast moet ik ook wel zeggen dat onze dames qua gewicht heel precies hun eigen lijntje volgen en goed groeien. Rose heeft bovendien zin in het leven en schiet door alle ontwikkelingen heen, May kijkt het lekker aan en omdat ze onze derde is maken we ons niet zo druk. Misschien scheelt dat? Laatst hadden we de afspraak met 2 jaar voor onze jongste en die van 3 jaar voor Rose. In deze blog vertel ik wat je dan kan verwachten.

Afspraak met 2 jaar
Afbeelding – Shutterstock

Lees ook: We vroegen het consultatiebureau om advies

Meten en wegen

Dat was toch nog best een beetje spannend. Rose besefte zo’n week geleden dat naakt zijn niet iets is dat je zomaar te pas en onpas doet. Althans, zij niet meer. En dus vond ze dat hele uitkleden maar niks. ‘Straks zien ze mijn blote billen mama!’ dacht ze hardop. ‘Kan ik mijn broek aanhouden?’ Maar toen ze zag dat haar kleine zusje wel gewoon werd uitgekleed tot op haar ondergoed, kon ze natuurlijk niet achterblijven. Niet veel later constateerden we dat ze prima waren gegroeid: 90 en 101 centimeter, schoon aan de haak! Ook het gewicht was prima in orde en we mochten naar binnen.

afspraak met 2 jaar consultatiebureau
Afbeelding – Shutterstock

Afspraak met 2 jaar

Wat kan je allemaal verwachten als je kindje bijna 2 of net 2 jaar oud is? Rose hoopte eigenlijk op een prikje (bij May uiteraard, niet bij haarzelf), dat leek haar volgens mij machtig interessant. Zeker nu ze sinds kort een diepgewortelde fascinatie heeft ontwikkeld voor dokters en ziekenhuizen. Maar helaas voor haar (en gelukkig voor mij). Er werd vandaag niet geprikt. Wat dan wel?

Wat neem je mee voor de afspraak met 2 jaar?

 • Groeiboekje
 • De brief met vragen (hieronder meer uitleg)
 • Luier en doekjes
 • Evt. iets lichts te eten als het rond lunchtijd is

Disclaimer: ik werd er na publicatie op gewezen dat de methode per consultatiebureau verschilt. Sommige consultatiebureaus hanteren met twee jaar de afspraak bij de arts, bij een ander is het de verpleegkundige. Ook vult niet iedereen vooraf een brief in met vragen. 

Brief met vragen

Voorafgaand aan de afspraak met 2 jaar krijg je een brief met vragen thuisgestuurd. Welke onderwerpen wil je graag bespreken (denk aan motoriek, sociale ontwikkeling etc.), hoeveel woordjes zegt je kindje al en of er misschien bijzonderheden hebben plaatsgevonden in het leven van je kind. Deze vul je vooraf in en bespreek je tijdens het gesprek.

Controle van de woordenschat

Aan de hand van een klein popje mocht May spelenderwijs vertellen wat ze allemaal zag: haren, neus, oren, buik, armen. Gelukkig haakte Rose daar niet op in door alles voor te zeggen en wist onze tweejarige alles zelf te benoemen en aan te wijzen.

afspraak met 2 jaar
Afbeelding – Shutterstock

Wat bespreek je tijdens de afspraak met 2 jaar?

Er worden tijdens dit bezoek een aantal dingen besproken die belangrijk zijn voor kinderen van twee:

 • Zoals altijd ga je tijdens dit gesprek in op de standaardvragen en bespreek je gewicht, lengte en ontwikkeling/thuissituatie.
 • Gebruikt je kindje nog een speen of zijn duim? Dan kun je dat nu bespreken en advies vragen waar nodig, om dat te gaan afbouwen.
 • De verpleegkundige bespreekt het tandenpoetsen, dat je vanaf nu twee keer per dag mag doen. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar hier is het altijd feest. Leuk dat je nu twee keer per dag een moeizame poging Turks worstelen mag doen… 
 • Je bespreekt ook de taalontwikkeling. Maken ze al zinnetjes? Misschien zelfs met twee of drie woordjes? Ik vertelde dat May dat wel doet, maar vooral duidelijk hoorbaar is wanneer ze chagrijnig is. Het is hilarisch om te horen hoe foutloos ze dan zinnen maakt van soms wel zes, zeven woorden.
 • Daarnaast ga je tijdens de afspraak met 2 jaar kort in op zindelijkheid. Is je kindje daar al mee bezig? Je kan vragen waar je op zou kunnen letten en hoe je dat kan gaan stimuleren als de tijd rijp is. Tegelijkertijd is het geen heel belangrijke zaak: zolang ze maar voor hun vierde zonder luier lopen, zit je goed.
 • Tot slot bespreek je alle belangrijke vragen die je zelf nog hebt.
Afspraak met 2 jaar
Afbeelding – Shutterstock

Afspraak met 3 jaar

Het is best een verschil om nu ineens met drie jaar weer naar het consultatiebureau te gaan. Je hebt immers al een echte peuter onder je hoede en bent als ouder ook gegroeid. Persoonlijk denk ik dat het wel goed is om te horen of je kindje op bepaalde gebieden extra aandacht nodig heeft. Zoals Rose, die weliswaar in haar gewicht en lengte op een gemiddelde zat, maar die dat op andere gebieden allesbehalve is.

Wat neem je mee voor de afspraak met 3 jaar?

 • Groeiboekje
 • De brief met vragen (hieronder meer uitleg)
 • Luier en doekjes indien nodig
 • Evt. iets lichts te eten als het rond lunchtijd is

Brief met vragen

Ook voor deze afspraak krijg je een brief met vragen thuisgestuurd. Welke onderwerpen wil je graag bespreken (denk aan motoriek, sociale ontwikkeling etc.), is je zoon of dochter goed verstaanbaar tijdens het praten en hoe zou je hem of haar omschrijven? Deze vul je vooraf in en bespreek je tijdens het gesprek.

Controle van de ogen

De befaamde ogentest met plaatjes waarin nog altijd een sleutel voorkomt die meer wegheeft van een kerk (overigens vind ik zelf de hond ook meer lijken op een soort jakhals en de schoen, vlag en poes ook wat dubieus, maar goed). Je moet op een afstand van 5 meter gaan zitten met je kindje op schoot. Die krijgt een bril met één afgedekt oog – een piratenbril, zoals ik hem noemde.

Alles ging gelukkig goed en Rose wist ook de dingen op de onderste rij te benoemen, wat haar een compliment opleverde over haar ogen. Later die dag riep ze enthousiast tegen me dat ze zulke scherpe ogen had, dus het had indruk gemaakt haha. Los daarvan vind ik het prettig dat ze dit controleren. Zo ben je er op tijd bij wanneer er iets mis zou zijn.

afspraak met 2 jaar
Afbeelding – Shutterstock

Wat bespreek je tijdens de afspraak met 3 jaar?

Er worden tijdens dit bezoek een aantal dingen besproken die belangrijk zijn voor driejarigen:

 • Zoals altijd ga je tijdens dit gesprek in op de standaardvragen en bespreek je gewicht, lengte en ontwikkeling/thuissituatie.
 • De verpleegkundige bespreekt het nog even kort het tandenpoetsen, wat gelukkig met drie jaar aanzienlijk makkelijker gaat dan een jaar daarvoor.
 • Je bespreekt ook de taalontwikkeling. Nu ontgaat je dat in Rose’ geval niet echt. Die kletst wel gezellig door en gebruikt ook in haar spel woorden als ‘ambulance’, ‘ziekenhuis’ en vertelde trots dat ze het zo leuk vond bij het ‘consentatiebureau’.
 • Daarnaast ga je kort in op zindelijkheid. Dat is ze inmiddels al een tijd dag en nacht, dus daar waren weinig bijzonderheden. Onvoorstelbaar trouwens, want kinderen zijn doorgaans veel later met die volledige zindelijkheid. Zeker als je geen wasbare luiers gebruikt.
 • Tot slot bespreek je alle belangrijke vragen. Die hebben we meestal niet zo, maar dit keer wilde ik toch graag iets weten. Rose is namelijk al een tijdje aan het oefenen met letters schrijven en wil van alles weten. Ik vroeg me af hoe we dat kunnen aanpakken zonder de basisschool straks in de weg te gaan lopen. Het advies? Op school vragen naar werkbladen en als Rose daarom vraagt ze aanbieden. Ook omdat ze de pengreep al onder de knie heeft. Zo leer je het op de juiste manier aan.

Afspraak met bijna vier jaar

De volgende afspraak voor Rose vindt plaats met drie jaar en tien maanden. Dan wordt opnieuw de ogentest afgenomen, maar dan met rondjes die een opening aan boven-, zij- of onderkant hebben. Verder ga je weer de gebruikelijke vragen af. Tijdens deze afspraak krijgt je kind de laatste prik van deze rit: DKTP. Na het gesprek neem je afscheid en gaat het traject over het algemeen via de schoolarts lopen.

Hebben jullie de afspraak met 2 jaar (of 3) al gehad?
Wat is jouw ervaring met het consultatiebureau?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

4 thoughts on “Afspraak consultatiebureau 2 en 3 jaar: wat je moet weten

 1. Wij zijn de plaatjes ook al aan het oefenen. Beetje jammer dat ze de plaatjes niet aanpassen haha. Ben ook erg benieuwd naar wat ze ervan gaat maken. Hier ook al heel lang zindelijk dus we hebben geluk?

 2. Alle afspraken verliepen ip goed met mijn dochter, de oudste. Alleen de ogentest verliep moeizamer. Ze was zich van alles meer bewust en lekker eigenwijs. Ik vind het fijn om meerdere afspraken te krijgen. Bij mijn zoontje Is dat nu anders. We gaan alleen naar de afspraken met de kinderarts. Dus ben net voor de 6 maanden geweest en de volgende afspraak is met 11 maanden. Helemaal prima. Bij de eerste had ik dat minder fijn gevonden.

 3. Over 2 weken heeft mijn peuter de 3 jaar + 3 maanden afspraak mét de beruchte ogentest. We hebben het boekje met de plaatjes al een paar keer gelezen. Ik ben heel benieuwd wat onze (weigeraar) dame er van gaat maken. Ik zal er ook een verslag van maken en posten.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten