Afspraak consultatiebureau 2 en 3 jaar: wat je moet weten

Wanneer je kinderen ouder worden, nemen de afspraakjes bij het consultatiebureau af. In plaats van tweemaandelijks ga je op het laatst nog maar één keer per jaar, zoals met 2 en 3 jaar. Laatst gingen we met onze jongste twee dochters die, vanwege hun geringe leeftijdsverschil, allebei tegelijk naar het consultatiebureau konden voor de 2 en 3 jaar afspraak. In dit artikel vertel ik je alles over de gesprekken, wat je kan verwachten en of er nog vaccinaties bij komen kijken.

Afspraak met 2 jaar bij het consultatiebureau

Wat kan je allemaal verwachten als je kindje bijna 2 of net 2 jaar oud is? Rose hoopte eigenlijk op een prikje (bij May uiteraard, niet bij haarzelf), dat vond ze machtig interessant. Zeker nu ze sinds kort een diepgewortelde fascinatie heeft ontwikkeld voor dokters en ziekenhuizen. Maar helaas voor haar (en gelukkig voor mij): er werd vandaag niet geprikt. Wat dan wel?

Wat neem je mee voor de afspraak met 2 jaar bij het consultatiebureau?

  • Groeiboekje
  • De brief met vragen (hieronder meer uitleg)
  • Luier en doekjes
  • Evt. iets lichts te eten als het rond lunchtijd is

Disclaimer: ik werd er na publicatie op gewezen dat de methode per consultatiebureau verschilt. Sommige consultatiebureaus hanteren met twee jaar de afspraak bij de arts, bij een ander is het de verpleegkundige. Ook vult niet iedereen vooraf een brief in met vragen. 

Brief met vragen over je peuter

Voorafgaand aan de afspraak met 2 jaar krijg je een brief met vragen thuisgestuurd over de ontwikkeling van je kind.

  • Hoe gaat het met zaken als praten, slapen en de voeding?
  • Hebben er misschien bijzonderheden plaatsgevonden in het leven van je kind (zoals overlijden of echtscheiding)?
  • Welke onderwerpen wil je graag bespreken (denk aan motoriek, sociale ontwikkeling etc.)?

Controle van de woordenschat

Tijdens de afspraak bij het consultatiebureau wordt gekeken naar de woordenschat die je peuter nu heeft. Aan de hand van een klein popje mocht May spelenderwijs vertellen wat ze allemaal zag: haren, neus, oren, buik, armen. Gelukkig haakte Rose daar niet op in door alles voor te zeggen en wist onze tweejarige alles zelf te benoemen en aan te wijzen.

Dit zegt natuurlijk niet altijd alles. Soms gebeurt het dat een kind werkelijk nergens aan mee wil werken; het blijft ten slotte een peuter met eigen wil. Houd dit ook in je achterhoofd en maak je niet te druk als er niet uitkomt wat thuis wel lukt. Vertrouw op je moederlijke instinct; het is slechts een controle.

Wat wordt besproken tijdens de afspraak met 2 jaar op het CB?

Er worden tijdens dit bezoek een aantal dingen besproken die belangrijk zijn voor kinderen van twee:

  • Zoals altijd ga je tijdens dit gesprek in op de standaardvragen en bespreek je gewicht, lengte en ontwikkeling/thuissituatie.
  • Gebruikt je kindje nog een speen of zijn duim? Dan kun je dat nu bespreken en advies vragen waar nodig, om dat te gaan afbouwen.
  • De verpleegkundige bespreekt het tandenpoetsen, dat je vanaf nu twee keer per dag mag doen. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar hier is het altijd feest. Leuk dat je nu twee keer per dag een moeizame poging Turks worstelen mag doen… Ook zal ze ingaan op het bezoek aan de tandarts.
  • Je bespreekt de taalontwikkeling. Maken ze al zinnetjes? Misschien zelfs met twee of drie woordjes? Ik vertelde dat May dat wel doet, maar vooral duidelijk hoorbaar is wanneer ze chagrijnig is.
  • Daarnaast ga je tijdens de afspraak met 2 jaar kort in op zindelijkheid. Is je kindje daar al mee bezig? Je kan vragen waar je op zou kunnen letten en hoe je dat kan gaan stimuleren als de tijd rijp is. Tegelijkertijd is het geen heel belangrijke zaak: zolang ze maar voor hun vierde zonder luier lopen, zit je goed.
  • Tot slot bespreek je alle belangrijke vragen die je zelf nog hebt.

Afspraak met 3 jaar bij het consultatiebureau

Het is best een verschil om nu ineens met drie jaar weer naar het consultatiebureau te gaan. Je hebt immers al een echte peuter onder je hoede en bent als ouder ook gegroeid. Persoonlijk denk ik dat het wel prettig is om te horen of je kindje op bepaalde gebieden extra aandacht nodig heeft. Soms kan het zijn dat ze iets meer uitdaging nodig hebben, een andere keer wat hulp. Bij het consultatiebureau zie je hoe het ervoor staat en ook of ze hun ‘eigen lijntje volgen’.

Wat neem je mee voor de afspraak met 3 jaar bij het consultatiebureau?

  • Groeiboekje
  • De brief met vragen (hieronder meer uitleg)
  • Luier en doekjes indien nodig
  • Evt. iets lichts te eten als het rond lunchtijd is

Brief met vragen

Ook voor deze afspraak krijg je een brief met vragen thuisgestuurd. Welke onderwerpen wil je graag bespreken (denk aan motoriek, sociale ontwikkeling etc.), is je zoon of dochter goed verstaanbaar tijdens het praten en hoe zou je hem of haar omschrijven? Deze vul je vooraf in en bespreek je tijdens het gesprek.

Controle van de ogen

De befaamde ogentest met plaatjes waarin nog altijd een sleutel voorkomt die meer wegheeft van een kerk (overigens vind ik zelf de hond ook meer lijken op een soort jakhals en de schoen, vlag en poes ook wat dubieus, maar goed). Je moet op een afstand van 5 meter gaan zitten met je kindje op schoot. Die krijgt een bril met één afgedekt oog – een piratenbril, zoals ik hem noemde.

Alles ging gelukkig goed en Rose wist ook de dingen op de onderste rij te benoemen, al is dat niet per se nodig. Ook hier kan het best eens mis gaan en wil je kind niet altijd meewerken. Maar tegelijkertijd is deze test wel belangrijk. Bij slechter zicht heeft je kind misschien een bril nodig en daar kan je maar beter op tijd bij zijn.

Wat wordt besproken tijdens de afspraak met 2 jaar op het CB?

Er worden tijdens dit bezoek een aantal dingen besproken die belangrijk zijn voor driejarigen:

  • Zoals altijd ga je tijdens dit gesprek in op de standaardvragen en bespreek je gewicht, lengte en ontwikkeling/thuissituatie.
  • De verpleegkundige bespreekt het nog even kort het tandenpoetsen, wat (hier) gelukkig met drie jaar aanzienlijk makkelijker gaat dan een jaar daarvoor.
  • Je bespreekt ook de taalontwikkeling. Soms is dat niet nodig, als je kind lekker zit te kletsen tijdens het spelen 😉 Je kunt hierbij eventuele zorgen kwijt.
  • Daarnaast ga je kort in op zindelijkheid. Dat is ze inmiddels al een tijd dag en nacht, dus daar waren weinig bijzonderheden. Onvoorstelbaar trouwens, want kinderen zijn doorgaans veel later met die volledige zindelijkheid. Zeker als je geen wasbare luiers gebruikt.
  • Tot slot bespreek je alle belangrijke vragen die je zelf nog hebt.

Krijgt je kindje een prik met de afspraak van 2 en 3 jaar?

Nee. Na fase 1 van het Rijksvaccinatieprogramma (6/9 weken tot en met 14 maanden) start fase 2 pas met vier jaar. Dan krijgt je kindje de DKTP prik.

De volgende afspraak? Vlak voor de basisschool

De volgende afspraak voor Rose vindt plaats met ongeveer drie jaar en negen maanden. Dan wordt opnieuw de ogentest afgenomen, maar dan met rondjes die een opening aan boven-, zij- of onderkant hebben. Verder ga je weer de gebruikelijke vragen af. Tijdens deze afspraak krijgt je kind de bovengenoemde vaccinatie: DKTP. Na het gesprek neem je afscheid en gaat het traject over het algemeen via de schoolarts lopen, waar een afspraak volgt in groep 2 en groep 7.

Heeft jouw kind de afspraak met 2 en/of 3 jaar bij het consultatiebureau al gehad? We horen graag jullie ervaringen. Moest jij bijvoorbeeld de brief invullen over de ontwikkeling van je kind? En hoe beviel de ogentest jou?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven