Afscheid van de basisschool: zwaarder dan verwacht

Afscheid van groep 8

Vanuit het niets lijkt June ineens klaar voor de laatste zes maanden. Mij overvalt echter een nostalgisch gevoel: was het niet gisteren dat ze trappelend van ongeduld haar nieuwe klas wilde verkennen? 

Wie vindt het afscheid van groep 8 lastiger?

Laatst merkte ik gekscherend tegen een paar andere moeders op dat ik me afvraag wie het moeilijker zullen hebben met het afscheid van groep 8. De kinderen of wij. Ik ben bang dat ik het antwoord wel weet. Vooral omdat June de eerste is die dit pad volgt, vind ik het allemaal best spannend. Hoe wordt ze als puber? Wat zal ze van de middelbare school vinden? Gaat ze haar plek kunnen vinden? Vooral vragen waarop alleen de toekomst het antwoord kent dus. Maar dit bracht me wel bij dit blogonderwerp: waarvan nemen we afscheid nu June in groep 8 zit?

7 keer afscheid van groep 8

Halen en brengen

De dagen waarop ik bij school stond te wachten zijn voorbij. Ik vond het onbetaalbaar mooi: die stralende lach wanneer ze me zag en hoe ze uitgelaten naar me toe rende voor een dikke knuffel. We houden heus niet minder van elkaar, maar je uit het toch anders. Geen enkele tiener vindt het fijn als zijn of haar moeder een overdreven dikke klapzoen geeft voor de deur van de klas en er nog eens keihard ‘lekkere oliebol van me’ achteraan roept, toch? Ze gaat haar eigen weg en gaat alleen of met vriendinnen op pad. Ook na schooltijd.

Afhankelijkheid

Een hele mooie ontwikkeling, maar toch ergens weleens wennen. Waar je eerst vaker haar hand vasthield, begeleidde tijdens allerlei eerste keren (zwemles, dansles, shoppen, …), gaat ze nu steeds vaker haar eigen gang. Aan de ene kant maakt dat me echt waanzinnig trots, want ze doet het toch maar even. En aan de andere kant toch wat weemoedig.

Zonder zeuren opstaan

O nee. Dat deden we al niet 😉 Maar richting de puberteit krijgt de moeite met opstaan toch echt een heel nieuwe dimensie. Waar June vroeger altijd vrolijk uit bed sprong en eigenlijk direct ‘aan stond’, begint ze nu steeds meer op mij te lijken. Als ik haar niet uit bed haal, zou ze het liefst tot kwart voor 8 in haar dekbed gerold blijven liggen op schooldagen. Ze is een avondmens en leest graag nog een tijdschrift voor het slapen gaan. Dat resulteert in niet willen opstaan en een ochtendhumeur. Leuk hoor, zo’n confrontatie met je eigen persoonlijkheid

Het kind in haar

We merken steeds vaker dat June met ons mee discussieert. Soms over zaken waarvan ik nog niet wist dat ze er over kon meepraten. Levert interessante invalshoeken op en ook heel anders dan die van een kind van 6. Ze wijst ons ook weleens terecht. Dat zijn de momenten dat ik me een behoorlijke loedermoeder voel, maar tegelijkertijd leer ik er veel van. De dynamiek in onze band verandert volledig, wordt volwassener. Mooi om te zien!

De onschuld van een dansje

Dat viel ons wel op toen we een vriendinnetje iets te verleidelijk zagen dansen op haar Musical.ly account. Deed me beseffen dat in de fase richting de middelbare school ook een vorm van flirten ontstaat. Eentje waar ik in elk geval nog niet aan toe ben. Het hele onschuldige aspect van dansen kan met een simpele heupbeweging veranderen in iets ongemakkelijks. Dat heeft ook echt met de leeftijd te maken. Al hoop ik gewoon dat we bepaalde dingen hier thuis gewoon kunnen overslaan. Daar is sexy dansjes de digitale wereld insturen er eentje van.

Vrijblijvend verkleden

Rose en May kan je niet blijer maken dan met een geweldige verkleedoutfit. Die gaan helemaal op in hun rol als heks of sneeuwwitje. Helemaal als ze kunnen samenspelen. June is daar heel anders in. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met ons akkefietje, maar ook met haar leeftijd. Het is niet meer leuk of stoer om erbij te lopen als Elsa en keihard Let it goooo te blèren. Ergens toch jammer dat je richting de volwassenheid ook een soort schaamtegevoel ontwikkelt.

Samen shoppen

Langzaam maar zeker zullen haar vriendinnen mijn plaats innemen in of naast het pashokje. En dit is zeker iets dat ik écht ga missen. Samen lachen, gekke outfits proberen, haar modeshow tijdens het omkleden en na afloop iets lekkers eten… Hoop toch dat we dat er wel een klein beetje inhouden.

Nostalgie dus!

Het druipt er vanaf dus, ondanks dat bepaalde zaken nog helemaal niet zover zijn (gelukkig). Maar het is gewoon wennen, dat hele loslaten. Alsof de hormonen een loopje met je nemen. In een jaar tijd zie je kinderen groeien en tijdens het laatste halfjaar nemen ze vast afscheid van de basisschoolperiode op hun eigen manier. De één iets sneller dan de ander, maar ze maken zich allemaal klaar voor de grote stap die straks onvermijdelijk gaat komen. Nu ik nog.

Vond jij het afscheid van groep 8 lastig?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “Afscheid van de basisschool: zwaarder dan verwacht

  1. Ik moet er ook echt nog even niet aan denken allemaal… ?
    Het gaat me allemaal veel te snel. En ook al ben ik trots, dat Sem zo zelfstandig is en toch met veel vertrouwen allerlei nieuw dingen tegemoet treedt, het blijft een dingetje…

    1. Heel herkenbaar ja, zo ervaar ik het ook. Aan de ene kant heel trots en het is fijn om ze zo te zien groeien als mens, aan de andere kant weemoedig. Ben benieuwd hoe volgend jaar gaat!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten