Merel onderzoekt | Waarom is het goed je kindje achterwaarts te vervoeren tot zijn vierde?

Het lijkt eeuwen geleden inmiddels: tijdens de Negenmaandenbeurs kregen we informatie over het achterwaarts vervoeren van kinderen in de auto ná de babytijd. Dat zal steeds gebruikelijker worden en zelfs wettelijk vastgesteld. Hoe dat precies zit, vertel ik je vandaag in deze nieuwe Merel Onderzoekt! 

Achterwaarts vervoeren, een nieuwe ontwikkeling?

Het lijkt wel alsof we een nieuwe trend inzetten met het achterwaarts vervoeren, maar dat is niet zo. Al in de jaren zestig wisten ze in Zweden dat het veel veiliger is om je kind achterwaarts te blijven vervoeren. Ook als hij of zij zelfstandig kan zitten. Het principe komt uit de ruimtevaart: professor Bertil Aldmann die zich realiseerde dat baby’s, net als astronauten, het veiligste vervoerd werden met hun rug tegen de rijrichting in. Daarop zijn de nieuwe regels gebaseerd: achterwaarts vervoeren tot minimaal 15 maanden.

Waarom achterwaarts vervoeren?

Ik vermoed dat de beelden voor zichzelf spreken. Samengevat komt het erop neer dat de impact op het nekje van je kind enorm is. Vele malen groter dan wanneer hij achterwaarts vervoerd wordt. Dat heeft alles te maken met de grootte van het hoofd ten opzichte van de totale lichaamslengte: die is bij kinderen in verhouding vrij groot. Op de website van de Consumentenbond kun je bovendien lezen dat de impact op het nekje bij een frontale botsing maar liefst 5 keer zo groot is wanneer je kind voorwaarts wordt vervoerd.

Daarom verandert de Europese wetgeving: nieuwe stoelen moeten voldoen aan i-Size en het daarmee mogelijk maken je kindje ten minste 15 maanden achterwaarts te kunnen vervoeren én met ISOFIX.

De Maxi-Cosi RodiFix AirProtect® is voorzien van ISOFIX

Wat houdt i-Size precies in?

Sinds 2013 geldt voor autozitjes de i-Size norm. De belangrijkste punten:

 • Kinderen moeten met deze stoeltjes achterwaarts vervoerd worden tot ze minimaal 15 maanden oud zijn.
 • De stoelen zitten verankerd met ISOFIX; dit vermindert verkeerd gebruik
 • De nieuwe stoelen zijn ingedeeld op basis van lengte en niet langer op basis van gewicht
 • Extra bescherming tegen botsingen van opzij, waardoor deze stoelen een stuk veiliger zijn.
 • Auto’s met een ‘i-Size ready zitplaats’ zijn geschikt voor alle stoeltjes die voldoen aan de normen van i-Size.

Uit recent onderzoek blijkt dat het nog beter is om kinderen ten minste tot hun tweede achteruit te vervoeren (bron).

Veelgestelde vragen en opmerkingen

Ik wil mijn kindje graag kunnen zien. Met deze manier van vervoeren lukt dat niet.

Bevestig een spiegeltje aan de hoofdsteun boven je kind en je kunt gedurende de rit – indien nodig – even oogcontact maken.

Mag ik nog wel blijven rijden met een autostoel die niet voldoet aan de nieuwe eisen?

Ja dat mag. De stoeltjes die aan de oude eisen voldoen zullen echter uiteindelijk uit de schappen verdwijnen en op die manier steeds minder worden gebruikt. Nieuwe stoelen zijn straks verplicht geschikt voor het achterwaarts vervoeren van je kinderen.

Mijn kind heeft lange benen. Dat past toch niet?

Kinderen zijn zeer flexibel. Daardoor kan je ze langer achterwaarts vervoeren dan je misschien zou vermoeden. Zodra je merkt dat het echt niet meer gaat, kan je stoelen als de Maxi-Cosi AxxisFix Plus draaien en overstappen op voorwaarts vervoeren. Maar ondanks dat raadt het merk wel aan je kind het liefst nog tot zijn vierde achterwaarts te laten zitten.

Kan ik nog wel een tweedehands autostoel kopen?

Het is sowieso niet verstandig om een tweedehands stoel aan te schaffen. Ik weet dat niet iedereen het geld ervoor heeft, maar in dit geval is veiligheid de investering meer dan waard. Niet alleen voldoen oudere stoelen niet altijd meer aan de veiligheidseisen van nu, maar ook weet je vaak niet wat ermee gebeurd is. Dus of je een tweedehands stoel koopt is natuurlijk niet aan mij, maar het advies blijft om toch te kiezen voor een nieuwe autostoel.

Kan je 3 kinderen op de achterbank vervoeren met stoeltjes die onder de nieuwe richtlijnen vallen?

Ja, maar daar moet je auto wel geschikt voor zijn. Alle stoeltjes moeten dan correct worden geïnstalleerd. Vraag voor de zekerheid altijd na bij je babyspeciaalzaak wat mogelijk is en of het nog veilig is.

Veilig vervoer staat voorop bij Maxi-Cosi

Ik benoemde de stoel al eerder in mijn blog over de Maxi-Cosi RodiFix AirProtect® – de stoel die een mooie opvolger is vanaf een jaar of 3-4. Tot die tijd zijn een Maxi-Cosi AxxisFix Plus of de 2WayPearl de beste keus. De eerste groeit niet alleen mee met je kindje tot zijn vierde levensjaar, ook is het mogelijk hem bij instappen een kwartslag te draaien zodat je bij het bevestigen van je baby, dreumes of peuter jezelf niet langer in een onmogelijke positie hoeft te manoeuvreren. Hiermee kan je dus ook je kindje lange tijd achterwaarts vervoeren. De 2WayPearl koop je met een apart onderstel (de 2WayFix, die ook geschikt is voor vervoer van je baby met de Maxi-Cosi Pebble Plus).

Mijn mening over de nieuwe ontwikkelingen

Hoewel onze dochters (2 en 3 jaar) momenteel voorwaarts vervoerd worden, ben ik blij dat de ontwikkelingen niet stilstaan. Soms hoor je nog weleens iemand nostalgisch mopperen: ‘In onze tijd zaten we los en ik leef ook nog!’ Maar volgens mij is ieder kindje dat overlijdt na een auto-ongeluk er één te veel. Ik juich meer onderzoek dan ook alleen maar toe. Het filmpje waarbij je kan zien welke impact een ongeluk heeft op het lichaam van zo’n kleintje maakte heel veel indruk op me. Ik wist het niet. Zoiets zou eigenlijk iedere ouder moeten zien voor ze een nieuwe stoel aanschaffen, omdat je dan ook weet wat de risico’s zijn van het voorwaarts vervoeren van kleine kinderen.

Wist jij al hoe belangrijk achterwaarts vervoeren is voor je kindje?
En wat vind je van deze nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken?

Moeder speelt met kind en auto – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

21 Replies to “Merel onderzoekt | Waarom is het goed je kindje achterwaarts te vervoeren tot zijn vierde?

 1. Wat een indrukwekkend filmpje inderdaad! Een heel interessant artikel. Ik wist dit ook niet, voor mij alweer even geleden, maar ik zag laatst bij een vriendin een draaibare meegroei Maxi Cosi. Echt heel goed dat er zoveel onderzoek naar gedaan wordt en er steeds veiligere stoeltjes op de markt komen. Eigenlijk mogen ze deze meteen wel verplichten..

 2. Ik wist het wel, maar ik heb toch (eigenwijs) het niet gedaan. Waarom? Weet ik eigenlijk niet.. ik heb geen sterk argument. Wij maken gebruik van de Maxi Cosi Axxiss… niet degene die je achterwaarts vervoerd, maar wel degene die je kan draaien 🙂
  Christa onlangs geplaatst…Wie is Stoer & Eigenwijs?My Profile

 3. nou ben ik bang dat ons stoeltje dus helemaal niet veilig is.. ze is 3.5 en heeft gewoon zo een waarbij je de autogordel gebruikt, en zit vooruit.

  1. Ik vond het wel interessant om te horen, maar ontdekte daarmee ook dat we onze dametjes niet vervoerden op de veiligste manier. Vond vooral het filmpje indrukwekkend! Zette me ook aan het nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge