Afvallen door borstvoeding? Hier werkt dat trucje dus voor geen meter

Van pogingen tot afvallen naar acceptatie

‘Lekker joh, dat je borstvoeding geeft,’ reageerde iemand kort na de geboorte van Rose, ‘vliegen die kilo’s er zo vanaf!’ Ik moet je bekennen dat ik nog steeds aan het wachten ben op dat glorieuze moment. Bij vliegt er namelijk helemaal niets af: onder invloed van hormonen eet ik namelijk het liefst lekker vet en zoet. En omdat borstvoeding toch een behoorlijk hormonale aangelegenheid is waarbij je lichaam extra calorieën nodig heeft, grijp ik dus ook nu sneller naar koekjes en chocola dan iets voedzaams. Voor mijn gewicht maakt dat niet trouwens heel veel uit, dat steekt nu een ruim halfjaar op hetzelfde aantal kilo’s, omdat ik (wederom dankzij die hormonen) slechts een gedeelte van de maand strenger voor mezelf kan zijn. Maar ik ervaar eigenlijk ook voor het eerst sinds tijden een gevoel van acceptatie.

Lees ook: Afvallen na de bevalling, waarom gaat het zo traag?

Waarom ga je niet sporten?

Ik hoor het anderen denken en ik geef ze heus geen ongelijk. Niet alleen omdat je dan minder effect ziet van alle onnodige suikers die je op een dag naar binnen werkt, ook omdat je per saldo fitter wordt. Ik weet het allemaal wel. Waarom ik het dan niet doe? Misschien omdat ik in het leven van alledag eerlijk gezegd maar weinig energie over hou om fanatiek te sporten. Borstvoeding geven zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt en soms ook sneller moe bent (volgens mij). Daarom doe ik niet zoveel. Misschien juist doordat ik het weet, is het makkelijker te accepteren dat het is zoals het is.

Waarom ik dit blog schrijf over acceptatie?

Op internet vind je meer dan genoeg verhalen van moeders die binnen de kortste keren weer strak als een plank door het leven gaan. Over de moeders die daartoe falende pogingen doen ook – alleen al op deze website vind ik je een stuk of vier verhalen van die strekking. Maar ik las nog niet eerder over acceptatie bij een moeder die nu eenmaal graag snoept onder invloed van hormonen en daar niet langer constante weerstand tegen kan en wil bieden. Bij deze dus. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik de enige ben (beter gezegd: dat hoop ik!) Afvallen komt wel weer als we stoppen – voorlopig voed (en snoep) ik dus nog maar even door!

Zorgde het geven van borstvoeding bij jou voor sneller afvallen? Of besloot jij ook over te gaan op acceptatie?

De foto van de weegschaal is afkomstig van Shutterstock

Lees ook in de serie ‘Nuchter borstvoeden’:

BV heel fijn bij verkoudheid of griep

Doorslapen utopie door mijn aanwezigheid?

Doorgaan of over op de fles?

Voeden met publiek

Kennis over borstvoeding: tips tegen stuwing!

Alles dat je moet weten, inclusief 5 (onorthodoxe) adviezen!

Medicatie tegen hooikoorts?

Doorzetten tot een jaar borstvoeden

Waarom zou je lang voeden?

Voeden in het openbaar

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

7 thoughts on “Afvallen door borstvoeding? Hier werkt dat trucje dus voor geen meter

 1. Heel herkenbaar helaas haha, en je hoort inderdaad alleen maar de andere verhalen.
  Na 15 maanden wordt hier de drang tot snoepen minder en merk ik wel dat de kilo’s heel langzaam zakken.
  En ik hoef ook geen maat 36 (of 38 of 40 hahaha) maar gewoon in elke winkel kunnen shoppen zou wel weer lekker zijn.
  En misschien lukt het nooit om op dat Ideale gewicht te komen maar ik blijf hoop houden als alle hormonen eruit zijn.

  1. Jij dus ook. Ja ik vond het zo jammer dat we altijd alleen maar de positieve verhalen horen van vrouwen die binnen de kortste keren maatje 0 terughadden. Of zelfs slanker werden dan voor de zwangerschap.

   Ik denk dat dat stukje enorm gaat schelen! En anders is gedeelde smart halve smart.

 2. Oooh jeetje, ik heb ook gehoord dat je zo weer op je gewicht bent wanneer je bv…Volgens mij is dat de mythe der mythen! Ik zit namelijk net als jij nog steeds te wachten. Ik laat het voor nu ook maar even zo en geniet maar van het leven.

 3. Bij mij maakte dat ook geen verschil, wel in het snoepen overigens haha. Nu lekker aan het sporten en is het weer tijd voor mij. Een sixpack hoeft het niet te worden en ik ben ook geen 18 meer, maar 100kg hoeft nu ook weer niet. Das ook acceptatie toch?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten