Afvallen door borstvoeding? Mij lukt het niet!

afvallen door borstvoeding lukt niet

Kun je daadwerkelijk afvallen door borstvoeding te geven? Omdat het mij voor geen meter lukt, besloot ik op onderzoek uit te gaan. Kan je eventueel gewicht verliezen door je baby de borst te geven? Of moet je afslanken uitstellen tot wanneer je stopt met voeden?

Kan je afvallen door borstvoeding te geven?

Ja. Het kan inderdaad zo zijn dat de kilo’s ervan afvliegen op het moment dat je borstvoeding geeft. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. De oorzaken daarvoor lopen nogal uiteen. Van hormonen (once again) tot stress of te weinig beweging. Zo kan het dus makkelijk zijn dat je maandenlang borstvoeding geeft, maar geen kilo verliest.

Frustratie als je niet afvalt – ondanks de borstvoeding

Kort na de bevalling hoopte ik dat mijn nachtelijke zweetaanvallen alle vocht en vet spontaan uit mijn lichaam zouden doen verdampen. Helaas. Ik had namelijk ook de zelfdiscipline van een goudvis, continu lekkere trek en voelde me veel te moe om ook maar te gaan sporten.

Dat was eigenlijk tijdens de zwangerschap al lastig: toen snoepte ik ook liever. En daarna werd het niet veel beter. Ik greep sneller naar chocola en koekjes dan iets voedzaams. Daarnaast vond ik sporten na de bevalling helemaal een crime. Het resultaat? Ondanks dat ik op een gegeven moment al een halfjaar borstvoeding gaf, was ik geen kilo kwijt.

Lees ook: Afvallen na de bevalling, waarom gaat het zo traag?

Hoe kan je afvallen als je borstvoeding geeft?

Wil jij er wel graag voor gaan en heb je de motivatie én discipline? Dan hieronder een paar handige tips om wel te kunnen afvallen tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.

Eet voldoende en gezond

Wanneer je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, schiet het in een soort reserve stand. Daarbij ontstaat een situatie waarin je alles dat je eet, meteen opslaat: zo voorkomt je lijf zoveel mogelijk dat je een tekort aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door genoeg te eten en te kiezen voor gezonde voedingsstoffen krijg je in elk geval het juiste binnen. Let hierbij vooral op vitamine B en kies ook eens voor een gezonder alternatief, zoals havermout-banaanpannenkoekjes of paprikapannenkoek.

Zorg voor voldoende beweging

Het is allemaal geen rocket science natuurlijk, maar evengoed belangrijk. Wanneer je borstvoeding geeft, zit je vaker. Zeker tijdens regeldagen. Probeer desondanks toch even een wandeling te maken of een paar keer per week te gaan sporten. En heb je geen oppas? Ga dan iets doen met je kindje samen, zoals babyzwemmen.

Ga voor duurzaam afvallen

Aan een crashdieet heb je immers ook niks onder de normale omstandigheden, dus waarom zou je er nu wel aan beginnen? Probeer op een manier af te vallen die bij jou en je leefstijl past. Alleen dan kan je het volhouden.

Acceptatie: afvallen en borstvoeding gaan hier niet samen!

Soms is het beter om je wensen los te laten

Op een gegeven moment besloot ik om mijn wensen los te laten omtrent het afvallen. Voor mij werkte het gewoon niet. En of dat nu lag aan de hormonen, dat ik te weinig sportte of misschien gewoon dat ik te weinig (waardevolle) voeding binnenkreeg? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de weegschaal bleef steken.

2 jaar borstvoeding: 2 jaar niet afvallen

Hoewel ik in eerste instantie liever flesvoeding wilde gaan geven, hield ik de borstvoeding 2 jaar lang vol. Dat betekende dus ook dat ik twee jaar lang mijn gewicht in de ijskast moest zetten. Het volhouden woog (toepasselijk) voor mij dus zwaarder dan een strakker lijf. Al is dat iets wat je met drie kinderen en een slecht eetpatroon misschien sowieso even moet loslaten.

Maakt acceptatie het leuker?

Zolang je niet op de weegschaal gaat staan en je man je in dit formaat even aantrekkelijk vindt als anders (*), moet je je er maar niet te druk om maken. In die zin maakt de acceptatie van je nieuwe lijf en bijbehorende gewicht het inderdaad leuker. Bovendien is het prettig om niet steeds het gevoel te hebben dat je faalt wanneer je toch weer koekjes eet.

(*) Ik bedoel hiermee niet dat je moet afvallen voor je man. Maar eerlijk is eerlijk: als hij je inderdaad minder aantrekkelijk vindt, kan dat gevolgen hebben voor jullie seksuele relatie. In elk geval iets om te bespreken, hoe pijnlijk ook, want je moet toch samen door.

Een tegengeluid voor alle borstvoedende moeders

Als je niet binnen zes weken weer in je oude broek past

Op internet vind je meer dan genoeg verhalen van moeders die binnen de kortste keren weer strak als een plank door het leven gaan. Over de moeders die daartoe falende pogingen doen ook – alleen al op deze website vind ik je een stuk of vier verhalen van die strekking. Maar je leest bijna nooit over moeders die na zes weken nog niet met hun rechterenkel in hun oude broek passen 😉

Daarom een tegengeluid

Om al die moeders een hart onder de riem te steken. Want het is niet gek als je nog niet afvalt – ondanks de borstvoeding. En het is niet gek als het even duurt om je nieuwe lichaam te accepteren. Het komt vanzelf wel weer goed. Als je gewend bent aan de nieuwe situatie, stopt met de borstvoeding of wanneer je meer tijd hebt.

Zorgde het geven van borstvoeding bij jou voor sneller afvallen? Of besloot jij ook over te gaan op acceptatie?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 thoughts on “Afvallen door borstvoeding? Mij lukt het niet!

 1. Heel herkenbaar helaas haha, en je hoort inderdaad alleen maar de andere verhalen.
  Na 15 maanden wordt hier de drang tot snoepen minder en merk ik wel dat de kilo’s heel langzaam zakken.
  En ik hoef ook geen maat 36 (of 38 of 40 hahaha) maar gewoon in elke winkel kunnen shoppen zou wel weer lekker zijn.
  En misschien lukt het nooit om op dat Ideale gewicht te komen maar ik blijf hoop houden als alle hormonen eruit zijn.

  1. Jij dus ook. Ja ik vond het zo jammer dat we altijd alleen maar de positieve verhalen horen van vrouwen die binnen de kortste keren maatje 0 terughadden. Of zelfs slanker werden dan voor de zwangerschap.

   Ik denk dat dat stukje enorm gaat schelen! En anders is gedeelde smart halve smart.

 2. Oooh jeetje, ik heb ook gehoord dat je zo weer op je gewicht bent wanneer je bv…Volgens mij is dat de mythe der mythen! Ik zit namelijk net als jij nog steeds te wachten. Ik laat het voor nu ook maar even zo en geniet maar van het leven.

 3. Bij mij maakte dat ook geen verschil, wel in het snoepen overigens haha. Nu lekker aan het sporten en is het weer tijd voor mij. Een sixpack hoeft het niet te worden en ik ben ook geen 18 meer, maar 100kg hoeft nu ook weer niet. Das ook acceptatie toch?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten