Wie zijn aanwezig bij je bevalling (ziekenhuis en thuis)?

Als je gaat bevallen, is het belangrijk om te weten wie aanwezig kunnen zijn bij je bevalling. Of, mogelijk nog belangrijker, wie erbij aanwezig mógen zijn. In dit artikel vind je de belangrijkste regels rondom een thuisbevalling en de ziekenhuisbevalling. Ook vertellen we waarom het slim is je wensen vooraf kenbaar te maken in een geboorteplan.

Wie wil je graag bij je bevalling hebben?

Voor het zover is, kan het heel handig zijn om eens goed na te denken over wie je graag bij je bevalling wil hebben. Zodra je dit voor jezelf hebt afgekaart, kan je het voorleggen aan de verloskundige. Zij (of hij) kan je adviseren en vertellen wat wel en niet mogelijk is. Zo gelden voor een thuisbevalling weer andere regels dan in het ziekenhuis.

Belangrijke stelregel die je hierbij kunt gebruiken: de verloskundige moet gewoon haar werk kunnen verrichten, zonder dat iemand in de weg loopt. Maak het dus niet te gek en luister goed naar het advies van de professionals. Wanneer zij hun werk immers niet goed kunnen doen, kunnen jij en je baby in gevaar komen.

Afbeelding, Apichart Sripa – Shutterstock

De praktijk: wie zijn aanwezig bij je bevalling?

Je man of vrouw (thuis en ziekenhuis)

Het is gebruikelijk in onze cultuur om de bevalling te delen met je partner. Ook komt het regelmatig voor dat bij een verbroken relatie de ex toch aanwezig kan zijn. Al is het verstandig hierover goede afspraken te maken met elkaar: uiteindelijk wil je geen onnodige spanning rondom je bevalbed.

In andere culturen gebeurt het ook dat de man op de gang wacht tot de baby geboren is. Als jouw man zich hier beter bij voelt, kan het dus voorkomen dat je de bevalling alleen doorstaat of met vrouwelijke familieleden. Er is hierin geen goede of foute keuze, zolang je vooraf maar met elkaar bespreekt waar je je prettig bij voelt en probeert dicht bij elkaar te komen.

Je kinderen (thuis)

Over de aanwezigheid van kinderen bij de bevalling valt veel te zeggen. De een lijkt het prachtig om dit intieme moment met het hele gezin te kunnen delen, de ander vindt het een afschuwelijk idee. Hoe je er ook in staat, het is belangrijk om na te denken over mogelijke complicaties en hoe dit voor kinderen zou kunnen zijn. Ook zal je dit moeten overleggen met de verloskundige en andere hulpverleners. Zo kan je kinderen bijvoorbeeld niet of minder gemakkelijk meenemen naar een ziekenhuis, terwijl je verloskundige er wellicht weinig moeite mee heeft.

Familieleden (thuis en gedeeltelijk ziekenhuis)

Misschien wil je dit speciale moment wel heel graag delen met je (schoon)moeder? Of zou je graag één of meerdere (schoon)zussen aan je bed hebben staan tijdens de bevalling? Kijk vooraf goed wie je in een crisismoment door de pijn en eventuele onzekerheid heen kan slepen.

Overleg vooraf met je verloskundige of gynaecoloog hoeveel mensen maximaal aanwezig mogen zijn bij de bevalling. Maak ook goede afspraken met elkaar over wat iedereen moet doen wanneer er complicaties zijn.

Je eigen verloskundige (thuis en gedeeltelijk ziekenhuis)

Het prettige aan een thuisbevalling of poliklinische bevalling (bevalling in het ziekenhuis op eigen verzoek) is dat deze door je eigen verloskundige worden begeleid. Je hebt de afgelopen maanden immers een band kunnen opbouwen. Zodra je bevalling echter medisch wordt, vertrekt hij of zij meestal. De gynaecoloog en verpleegkundigen uit het ziekenhuis nemen het dan volledig over.

wie aanwezig bij je bevalling ziekenhuis
Afbeelding, Gorodenkoff – Shutterstock

Doula/bevallingscoach (thuis en ziekenhuis)

Zij zal je, samen met je man (en verloskundige), bijstaan en coachen tijdens je bevalling. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Hoewel een doula vrij prijzig is, kan haar aanwezigheid je door verschillende onzekerheden heen helpen en de kracht geven tijdens de bevalling die je hard nodig hebt.

Klinisch verloskundige (ziekenhuis)

Zodra je ‘medisch’ wordt, wijst het ziekenhuis een gespecialiseerde verloskundige aan uit eigen personeelsbestand en die zal je, gedurende zijn of haar shift, begeleiden. Nadeel is hierbij wel dat je na diens werktijd zult moeten wennen aan een ander. Dat is soms best lastig en kan het bevallingsproces enigszins verstoren.

Gynaecoloog (ziekenhuis)

Zal zeker niet de volledige tijd naast je bed staan, maar wordt altijd ingeschakeld op het moment dat verpleegkundig personeel en/of verloskundige dit nodig achten. Bijvoorbeeld wanneer je kindje niet indaalt, zoals in ons geval, of bij andere complicaties zoals een sterrenkijker of stuitligging.

Kraamverzorgster of kraamverpleegkundige (thuis en ziekenhuis)

De kraamzorg die in dienst is van het ziekenhuis, kan assisteren tijdens de bevalling. De kraamverpleegkundige zorgt er bijvoorbeeld voor dat je iets te eten krijgt, verschoont je matjes en biedt bovendien meestal ook mentale ondersteuning tijdens de bevalling. Hierbij geldt overigens eveneens dat om de zoveel uur personeel wisselt, waardoor het toch afwachten is wie er nu voor je staat.

Je kraamverzorgster kan ook aanwezig zijn bij een thuisbevalling. Dit kan je vooraf afkaarten met de verloskundige. Vinden jullie dit niet prettig? Dan is het in sommige gevallen mogelijk dat de kraamzorg wel thuis is, maar niet bij de bevalling assisteert – tenzij dit noodzakelijk is. Geef dit ook aan in je geboorteplan en laat het de kraamzorginstantie vooraf weten.

Personeel in opleiding (ziekenhuis)

Arts-assistent, co-assistent

Zij moeten natuurlijk ook ervaring opdoen in de praktijk en kunnen aanwezig zijn bij je bevalling. Als je dit niet wil, kun je dit vooraf aangeven in je bevallingsplan en waar mogelijk zal het ziekenhuis hier zeker rekening mee houden. 

Stagiaires

Soms een stagiaire van het ziekenhuis zelf, maar het kan ook voorkomen dat de kraamzorg een stagiaire meeneemt of je verloskundige. Wil je dit? Geef je wensen vooraf aan.

Waarom een geboorteplan zo belangrijk is

Het is prettig om vooraf vast te leggen wie je wel en niet graag aanwezig wil hebben bij de bevalling. Door dit op te schrijven in een geboorteplan, weet iedereen waar hij aan toe is. Ook wanneer het moment daar is: in het ziekenhuis nemen ze je plan vaak vooraf even door, de verloskundige heeft hem als het goed is al doorgelezen. Zo kom je (waar mogelijk) niet voor verrassingen te staan.

Houd er desondanks rekening mee dat geen bevalling hetzelfde is en soms niet gaat volgens jouw wensen.

Wie wil(de) jij aanwezig hebben bij de bevalling? Is dit ook gelukt of liep het anders?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Natalia Deriabina – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven