aanwezig bij je bevalling

Merel Onderzoekt | Wie zijn aanwezig bij je bevalling?

AANWEZIG BIJ JE BEVALLING – In de serie Merel Onderzoekt, zoek ik belangrijke zaken rondom ouderschap uit. Zoals wat nu precies het gevaar van teken is of waarom de tegenstanders van vaccineren zo fel tegen zijn op deze injecties. En vandaag dus ook: wie is aanwezig bij je bevalling? Best handig om te weten voor je zover bent!

Voorkomen dat je verrast wordt

Nog trillend met je positieve test in handen, is de bevalling waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar je ontkomt er niet aan: zonder bevalling, immers geen kind. In mijn bevallingsplan stond de vraag: wie is aanwezig bij je bevalling? Al wist ik van de eerste keer dat het me op een bepaald moment toch niet meer uitgemaakt had, al stond er een compleet fanfarekorps, toch vond ik het een fijn idee niet op het moment suprême verrast te worden door een onaangekondigde colonne ziekenhuispersoneel.

Wie is aanwezig bij je bevalling?

Familieleden

Wil je dit speciale moment het liefst delen met (schoon)moeder en/of zussen? Tot op zekere hoogte kun je beslissen dat zij aanwezig mogen zijn. Wel is het raadzaam dit vooraf even te bespreken met het ziekenhuis. Gewoon zodat je zeker weet dat ze geen problemen hebben met het aantal

Je eigen verloskundige

Spreekt voor zich. Hopelijk is het de man of vrouw met wie je al maandenlang prettig contact hebt. Zo heb jenaast je eigen man (of vrouw) een deskundige bekende bij je voor de mental support. Indien mogelijk begeleidt hij/zij de hele bevalling, maar let op: dit is alleen het geval bij poliklinische bevallingen (in het ziekenhuis bevallen op eigen verzoek)

Doula/bevallingscoach 

Zij zal je, samen met je man (en verloskundige), bijstaan en coachen.

Klinisch verloskundige

Zodra je ‘medisch’ wordt, wijst het ziekenhuis een gespecialiseerde verloskundige aan uit eigen personeelsbestand en die zal je, gedurende zijn of haar shift, begeleiden. Nadeel is hierbij wel dat je na diens werktijd zult moeten wennen aan een nieuwe, wat ik persoonlijk best even vervelend vond. Maar goed, dit is natuurlijk persoonlijk.

Gynaecoloog 

Zal zeker niet de volledige tijd naast je bed staan, maar wordt ingeschakeld op het moment dat verpleegkundig personeel en/of verloskundige dit nodig achten. Bijvoorbeeld wanneer je kindje niet indaalt, zoals in ons geval, of tijdens andere complicaties.

Kraamverpleegkundige, kraamverzorgster 

In dienst van het ziekenhuis, assisteren tijdens de bevalling. Zorgen er bijvoorbeeld voor dat je iets te eten krijgt, verschonen je matjes en bieden bovendien meestal ook mentale ondersteuning. Hierbij geldt overigens eveneens dat om de zoveel uur personeel wisselt, waardoor het toch afwachten is wie er nu voor je staat.

Personeel in opleiding

Arts-assistent en co-assistent

Zij moeten natuurlijk ook ervaring opdoen in de praktijk en kunnen aanwezig zijn bij je bevalling. Als je dit niet wil, kun je dit vooraf aangeven in je bevallingsplan en waar mogelijk zal het ziekenhuis hier zeker rekening mee houden.  

Stagiaires 

Zie vorig punt.

Wie was in jouw geval aanwezig bij je bevalling?

Bron: http://www.dokterdokter.nl/aandoening/bevallen-in-het-ziekenhuis/

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 Replies to “Merel Onderzoekt | Wie zijn aanwezig bij je bevalling?

 1. Met zoonlief gaat het prima. Hij is mijn hart <3 Echt een superjoch. Een puur Gansje, zo mooi, van binnen en van buiten. Ik ben nog steeds aan het knokken tegen de naweeën omdat mijn lichaam (en geest, laten we wel zijn) een harde klap heeft gehad. Maar ik ben juist daardoor zo'n blij ei 😀 Heerlijk toch? Mooi weekend lieve Merel xx
  Marije onlangs geplaatst…Huilende boosheidMy Profile

  1. Snap ik, kan me voorstellen dat je dit moment zo graag met haar had gedeeld. Zeker omdat je schreef over hoe een kind ooit níet in de lijn der verwachtingen lag.

 2. Jeetje….ik was zo ziek dat ik het niet meer weet. Mijn man was er en uiteindelijk ook mijn zoon 😀
  Ik had HELLP (onder andere) en het was zo’n hectische bedoening met vooral heel erg veel gedoe. Maar de continue aanwezigheid van manlief, die ook mocht blijven slapen, was superfijn. En ik weet ook nog dat iedereen in het ziekenhuis heel heel heel erg lief was <3 Het was vlak voor Kerst, en ik lag na de bevalling in een kamer vlak achter de verpleegsterspost, dus hoorde telkens Kerstliedjes. Geweldig was dat.
  Marije onlangs geplaatst…Ach lieve duifMy Profile

  1. Heel fijn dat hij mocht blijven slapen, zo’n moment wil je het liefst samen delen! Gelukkig is het allemaal goedgekomen, maar zal een lastige tijd zijn geweest? Het is immers allemaal al spannend genoeg, zo’n hele bevalling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge