9 redenen waarom ik niet echt uitkijk naar zwemles

Zwemles is noodzakelijk, maar tegelijkertijd niet per se leuk. Voor ouders althans. Waarom? In deze blog 9 redenen waarom ik niet echt uitkijk naar het diploma-zwemmen…

Hoera, zwemles!

Nog even en onze kleuter mag gaan starten op zwemles. Hartstikke fijn met oog op haar eigen veiligheid in en om het water. Prettig voor ons, mochten we haar ooit onverhoopt uit het oog verliezen. Maar verder? Eerlijk gezegd vind ik het niet heel erg leuk.

9 redenen waarom ik niet uitkijk naar de zwemlessen

Het duurt zo ontzettend lang

Wanneer je eenmaal diploma A binnen hebt, gaat het wel. Maar dat allereerste diploma duurt echt superlang. Ze moeten behoorlijk wat kunnen tegenwoordig en dus zit je met gemak een jaar lang te wachten tot ze mogen afzwemmen. Een jaar!

Zwembaden zijn bloedheet

Is het buiten -20? Dan kan je in het zwembad alsnog beter in je bermuda neerploffen. Ik begrijp best dat ze het bad moeten verwarmen – per slot van rekening staan die kleintjes ook regelmatig in hun kleine badpakjes en zwembroeken langs de kant. Vallen de mussen van het dak? Dan heb je dubbel pech en zweet je lekker je stoel uit.

Die stoeltjes langs de kant zitten niet per se lekker

Althans, ik weet niet hoe het in jullie zwembad is, maar bij ons hebben ze tuinstoelen. Best te doen, maar niet drie kwartier lang in de bloedhitte. Vooral omdat het kunststof zo lekker aan je rug plakt en je na een minuut of dertig een houten kont krijgt.

Next level loslaten

In het kader van watervrij worden, moeten ze met enige regelmaat koppie onder. En jij kan niets anders doen dan toekijken en loslaten. Ook als je kleuter krijsend in het water staat en een hekel heeft aan zwemles. Succes!

Als jij vindt dat we nu wel klaar zijn met het badje, maar de juf/meester niet

Op zich heb ik dit niet zelf ervaren, maar ik hoor weleens van andere ouders dat ze daar tegenaan lopen. En ik ben de laatste die wil oordelen wie er gelijk heeft hoor, maar de frustratie is er wel. Ook als je buurvrouw het oneens is met de zwemjuf en dat luid verkondigt trouwens.

Zwemlessen zijn duur

Kon je voor de voetbal en turnen nog af met een tientje per maand, zwemlessen zijn niet goedkoop. Je betaalt met gemak 40 euro voor vier lessen en dat dus een jaar lang. Ja, je leest het goed: dat is dus een investering van minimaal 500 euro.

Galmende zwemjufstemmen

Ik heb weleens met slaaptekort (ok, kater) langs de kant gezeten. Mijn hoofd bonkte, de hitte voelde verstikkend en daar bovenop kwam de luide stem van de zwemjuf. Slechte combinatie, kan ik je vertellen! Vooral omdat het zwembad zelf zo lekker galmt en die stem je van alle kanten lijkt aan te vallen…

In sommige zwembaden heb je meezwem-dagen

Dan is het de bedoeling dat jij je ook in vol ornaat in je badpak of bikini hijst en het water in plonst. Mijn lijf is alleen bikini- noch badpak-proof. En dat hoef ik niet per se met de hele wereld te delen. Mijn lijf, mijn putjes. Zoiets. Dus nee, ik wil niet meezwemmen. Ook niet omdat weigeren een berg schuldgevoel oplevert. EgoĆÆstisch? So be it. Ik zit 1-2 jaar lang wekelijks te smelten langs de rand, dat vind ik genoeg aandeel in die hele zwemlessentoestand!

Na diploma A komt diploma B

De kleine mijlpaal die je in je handen houdt met diploma A is vaak de vooraankondiging van de volgende zit richting B. En C, als ze daar nog zin in hebben. Misschien Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 en reddingszwemmen… Kortom, voorlopig ben je er nog niet vanaf šŸ˜‰

En om positief af te sluiten: wat vind jij het leukst aan de zwemlessen?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 thoughts on “9 redenen waarom ik niet echt uitkijk naar zwemles

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten