Nauwelijks tijd voor jezelf? Hoe je dit toch claimt

Binnen een gezin is tijd voor jezelf iets dat er vrij makkelijk bij in schiet. Dat is zonde, want we hebben het nodig om te kunnen functioneren als moeder. Om die reden vind je in dit artikel redenen waarom tijd voor jezelf zo belangrijk is én hoe je dit toch claimt, tussen de bedrijven door.

Ik heb nauwelijks tijd voor mezelf en ik mis het soms

Tijd voor mezelf is iets schaars in ons gezin. Wanneer Sean slaapt, is er altijd iemand in de buurt die zijn verhaal kwijt wil of roept de plicht (werk, huishouden). Echt aanlummelen? Nee, de laatste keer kan ik me niet heugen. Zelfs toen ik vorige week onverwachts een moment voor mezelf had, duurde dat slechts een halfuurtje. Ro had de drie jongste kinderen meegenomen naar een speeltuin, de oudste was op haar werk en ik hoefde even helemaal niets. Ik keek een halve aflevering Gooische Vrouwen en toen hoorde ik de sleutel in het slot.

Nu klinkt het misschien gek om hierover te klagen, maar de laatste keer dat ik echt zo de tijd had in mijn eentje was vijf maanden geleden, toen ik in Lapland zat. Alle andere momenten was ik met iemand samen (tijdens het uitgaan), lag er een baby op bed (dan ben je toch altijd alert) of kwam er onverwachts een kind eerder thuis of naar beneden. En dat terwijl ik, als introvert, enorm oplaad van momenten in mijn eentje (zonder dan dus bezig te zijn met verplichtingen).

Waarom het belangrijk is dat je tijd voor jezelf neemt

Opladen

Ik vergelijk het altijd maar met een batterij: je kan op een lege batterij ook geen afstandsbediening of klok laten werken, toch? Datzelfde geldt voor jou als mens. Wanneer je alleen maar geeft en niet zorgt voor voldoende ‘voeding’ en spanning, loop je alleen maar leeg. Op een gegeven moment ben je letterlijk op en reageer je primair (snauwen, zonder echte aandacht voor de ander, door te ontsnappen in je telefoon en ongeduldig).

Als je oplaadt (de één doet dit door andere mensen te zien, van alles te ondernemen; de ander juist door in stilte te zijn en een beetje aan te rommelen of iets voor zichzelf te doen) dan vult je batterij zich en daarna heb je weer ruimte voor de ander. Het is zo simpel op papier, maar moeilijk in de praktijk. Toch blijft het echt belangrijk om er aandacht aan te blijven besteden.

Jij bent net zo goed belangrijk

In een vliegtuig zet je ook eerst je eigen masker op. Jij bent evengoed belangrijk, net als anderen. We (en dan heb ik het in dit geval vooral over vrouwen) zijn geneigd om de buitenwereld belangrijker te vinden dan onze eigen behoeften. Klopt dat wel? In mijn ogen niet. Je hoeft jezelf niet continu voor anderen te stellen, maar ook niet altijd achter. Balans is, zoals altijd, het toverwoord.

Maar hoe doe je dat?

In ons geval zijn er vier kinderen die aandacht verdienen, bij anderen spelen er zaken als een zieke moeder of partner, de verbouwing, een (op handen zijnde) verhuizing of misschien een kindje met extra zorg – we kunnen allemaal wel redenen bedenken waarom het bij jou niet zo goed lukt om tijd voor jezelf te nemen. Daarom hieronder een paar tips die je hopelijk verder helpen.

Vraag hulp aan een oppas

Als er spontaan vrijwel nooit tijd is voor jou alleen moet je het plannen. Vraag hulp in je omgeving of iemand wil oppassen of – in het geval van een groot gezin – meerdere mensen misschien even iets willen doen met de kinderen. Zo kan je baby naar opa en oma, willen oudere kinderen wellicht spelen bij vriendjes of ze gaan gewoon een dagje met je man mee. Hoe dan ook, regel zo’n moment als je die behoefte hebt en vraag echt aan anderen of ze kunnen bijspringen. Een volgende keer doe jij hetzelfde voor hen.

Blokkeer tijd in je agenda

Aansluitend op het vorige punt: als je merkt dat je dagen ongemerkt gevuld worden met het in dienst staan van anderen en van verplichtingen, blokkeer dan echt een moment in je agenda. Je spreekt met niemand af, kan niet bijspringen op school in geval van een luizencrisis/tekort aan ouders die meewillen op excursie en zorgt minimaal een paar uur lang alleen maar voor jezelf.

Zet je telefoon op vliegtuigstand (of in elk geval niet-storen)

Letterlijk afsluiten van de wereld is ook belangrijk om echt tot rust te komen. Doordat je alleen telefoontjes (en/of apps) binnenlaat van de mensen die jij uitkiest, ervaar je meer rust. Sowieso een tip om te doen tijdens de avonduren! En hoe vaker je oefent met een digital detox, hoe vaker je de momenten tussendoor zal besteden aan iets nuttigs in de offline wereld in plaats van scrollen door je Instagram feed. Allemaal zaken die bijdragen aan meer rust en het gevoel van tijd voor jezelf.

Doe iets voor jou

Als je dan een paar uur op een dag hebt, ga dan niet toch weer poetsen, het onkruid verwijderen of aan de slag, omdat je er nu eindelijk tijd voor zou hebben. Kies voor nu alleen activiteiten vanuit de motivatie dat jij er zin in moet hebben, puur omdat het je gelukkig maakt en niet omdat het op je eindeloze to do list staat.

Doe helemaal niets

Of doe dus even helemaal niks. Ga uit het raam staren, mijmer je het ongans in de tuin of gestrekt op de bank met je ogen dicht en je gedachten als gezelschap. Niksen gaat namelijk stress tegen en ruimt je hoofd op. En dat is nu net iets dat je in deze drukke wereld wel kan gebruiken!

Neem jij vaak genoeg tijd voor jezelf? Of vind je het ook lastig om af en toe even helemaal niets te doen en echt een moment voor jou te claimen? Praat mee in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven