9 dingen die je als moeder nooit zou gaan doen…

Als tiener zijn je ouders soms vooral irritant. Er zijn exemplaren die je aan de deur komen ophalen en daardoor dat bijzondere moment met die ene leuke jongen compleet verpesten. Anderen vragen honderdduizend dingen die er helemaal niet toe doen. We maken ons er allemaal schuldig aan denk ik: we worden de moeder die je nooit zou worden.

Ik zou het anders doen!

Halverwege de puberteit wist ik 100% zeker dat ik sommige dingen compleet anders zou doen dan mijn ouders. En andere dingen juist hetzelfde, omdat ik dat zo waardeerde aan mijn eigen ouders. In de laatste categorie vielen zaken als urenlang knutselen met mijn eigen kinderen, lekker vaak op pad gaan en niet moeilijk doen om uitgaan of winkelen in Rotterdam. Tot de eerste categorie trouwens vooral uitspraken als: ‘We leven hier met zijn allen in één huis’ en opmerkingen dat ik mijn kamer moest opruimen.

Inmiddels ben ik al bijna dertien jaar moeder en zijn de kaarten toch behoorlijk opnieuw geschud. Ik werd een moeder waarvan ik destijds wist dat ik hem nooit zou worden…

Wat ik nooit zou doen als tienermoeder?

Moeilijk doen om een middagje winkelen in de grote stad

Mijn ouders vonden dat prima: ik was 12 jaar oud en reed met de bus naar Zuidplein, ging met mijn vriendinnetjes naar Rotterdam-centrum en aan het eind van de dag keerden we terug. En ja, er waren weleens (verslaafde) zwervers in de metro of enge figuren, maar daar ging je gewoon mee om.

Tegenwoordig menen veel mensen dat het stukken gevaarlijker is geworden, maar dat valt allemaal wel mee. Je hebt nog steeds dezelfde soort gekken. Dat is het dus niet. Bij mij viel vooral de bewustwording van het feit dat onze tiener ineens écht een grote meid is nogal zwaar. Stiekem heb ik daardoor wel geprobeerd de hele boel zolang mogelijk uit te stellen: ik was er nog niet aan toe. Op die momenten ben ik blij dat Ro soms ja zegt voor ik eraan toe ben. Ooit moet je loslaten…

Zeuren over kledingstijl

Als je het me vraagt dan zal ik met droge ogen beweren dat ik vind dat kinderen hun eigen stijl zouden moeten kunnen ontdekken. En dat ik daar, mits het allemaal niet te bloot is, niks van zou zeggen. De praktijk is echt anders. Ik mis de boot af en toe compleet. Dad sneakers? Shirt in je broek proppen? Waarom?!

Geen idee meer hebben wat moderne muziek is. Of erger nog: beweren dat het in mijn tijd beter was

Ik maak me aan allebei schuldig. Hoewel ik vind dat de Nederlandse hiphop een mooie comeback heeft gemaakt. En sinds ik over de teksten van Lil Kleine heen ben, gaat ook dat wel weer. Maar Drake? Die snap ik na tien jaar nog steeds voor geen meter. Luister liever naar echte artiesten zoals Boys II Men of Ne-Yo.

Ophalen op de precieze eindtijd

Misschien moet ik deze even verduidelijken: ik heb het over de puberteit. Dat je kind geen ruimte meer heeft om nog even gezellig te kletsen, maar als allereerste weg moet. Leek me verschrikkelijk als kind. Mijn eigen ouders waren hier best relaxed in, maar laatst had June een feestje tot 12 uur. En omdat ik op de bank al in slaap viel na 22.00 uur was er wat mij betreft geen centimeter speelruimte. Ook niet toen ze app’te dat haar vriendinnen nog een halfuur langer mochten blijven.

Niet zeuren over een rommelige kamer

In het kader van zelf leren, zou ik later als moeder zeker niet gaan zeuren over zoiets onbenulligs als een rommelige kamer. Het leven bestaat uit meer dan opruimen toch? Zonde om je tijd te verspillen. Gek genoeg verandert je perspectief met de jaren 😉 Ik roep vaker tegen haar dat ze moet opruimen dan ik zelf prettig had gevonden.

Grenzen aan telefoongebruik

Bij ons thuis deden mijn ouders niet zo heel moeilijk. Vond ik natuurlijk wel prima, want ondanks dat je alleen nog maar kon bellen, sms’en en snake-en ‘in mijn tijd’ zat ik regelmatig met die telefoon in mijn handen. Bij onze oudste zijn we best strikt. En hoewel ik niet per se denk dat onze aanpak beter of slechter is; anders is hij wel. Bovendien had ik het als puber zeker niet leuk gevonden als mijn ouders zo moeilijk deden als ik nu.

Geen oordeel hebben over vriendinnen

Ik doe mijn best hoor, echt. Maar mijn mening voor me houden over vriendinnen die in mijn ogen niet helemaal doen wat zou moeten? Het lukt me maar slecht. Want hoewel ik zeker niet blind meepraat met mijn kinderen en ook probeer te kijken naar de andere kant, vind ik sommige dingen gewoon niet kunnen. En zitten we eenmaal in die situatie, dan is het bijzonder moeilijk om mijn mond te houden. Sterker nog, ik probeer waar het nodig is in mijn ogen soms de vriendschappen een beetje te sturen

Rekening houden met het avondeten

Het liefst wilde ik gewoon elke avond iets eten wat ik lekker vond. Dat zou ik dus heel anders gaan doen met mijn eigen kinderen: samen overleggen en elke dag iets eten waar niemand over kon klagen. Als moeder bleek dat een onmogelijke taak, tenzij je elke dag pizza, pannenkoeken of patat eet. Niet bepaald een gebalanceerd dieet… Al moet ik stiekem wel toegeven dat ik tegenwoordig dus wel alleen maar kook wat ik lekker vind. Maar dat voordeel heb je nu eenmaal als je verantwoordelijk bent voor de weekboodschappen.

Moedervragen stellen

Als kind wil je soms gewoon je verhaal doen zonder dat iemand vraagt naar de voornaam van persoon X (die compleet irrelevant is) of hoeveel weken je lerares Frans op het moment is. Lekker boeiend, zou ik zelf gezegd hebben. Maar steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik ook dat soort dingen wil weten. Waarop zij, net als ik vroeger, zuchtend reageert.

Ben jij de (tiener)moeder die je vroeger voor ogen had? Of maak je je ook weleens schuldig aan het bovenstaande rijtje?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten