spelletjes voor onderweg

Spelletjes voor onderweg? Zo overleef je die lange autorit!

spelletjes voor onderweg

Lange stukken rijden met kinderen achterin? Niet direct mijn hobby. Met deze 7 spelletjes voor onderweg kom je waarschijnlijk een stuk vrolijker aan op je plek van bestemming! 

Vakantie met kinderen en lang moeten rijden? HELP!

Ken je dat? De felle zon brandt jullie bijna de auto uit, je sluit achteraan in de file, de kinderen klieren alsof ze ervoor betaald worden en jij zou het liefst tijdelijk de auto verlaten. Het ergste van alles is de wetenschap dat je nog minstens vijftig kilometer voor de boeg hebt. Wat nu? Daadwerkelijk even achter de vangrail gaan staan en hopen dat iemand anders de rit voor je afmaakt, is geen optie. Waar je misschien wél gelukkig van wordt, is één van de volgende spelletjes ter afleiding. Voor je het weet ben je thuis! (En anders halverwege maar even de snelweg afrijden om ze zich te laten uitleven in een speeltuin in de buurt, Google Maps is your friend – meestal)

Lees ook: Filerijden met kinderen – oftewel ouders’ grootste nachtmerrie

7 leuke spelletjes voor onderweg

Gele auto

June kwam ermee, ze had het van iemand op school geleerd. Eigenlijk is het ontzettend simpel: elke keer dat je een gele auto ziet, roep je hard ‘gele auto!’. Dan krijg je een punt. Sommige mensen doen ook aan Smart (5 punten) en DHL (2).

Twee waarschuwingen: de kleur geel is nog weleens discutabel (is goud ook een tint geel of zo’n lime-achtige kleur?) en als je er, net als ik, gevoelig voor bent, speel je onbewust het spel ook in je eentje. Maakt op zich niet uit, maar toch is het gek om uit enthousiasme ‘gele auto’ door de auto heen te roepen terwijl je alleen zit.

Het hangt aan de muur en het tikt

Spelletje uit de jaren vijftig dat regelmatig op de radio te horen was. Hoewel ik het natuurlijk nooit live heb kunnen horen (al denkt June misschien anders), speelden we dit vroeger vaak in de auto met mijn opa en oma. Inmiddels doe ik het regelmatig met June wanneer we een lange rit maken. Het spel gaat als volgt:

Een speler neemt iets in gedachten (mens, dier of ding) en de anderen mogen vragen stellen. Deze mag je alleen met ja of nee beantwoorden, net zolang tot het antwoord geraden is. Simpel toch? Alleen niet geschikt voor kleine kinderen.

Dierenslang

Oud en vertrouwd: een speler begint met een dier, bijvoorbeeld slang. De volgende begint met de laatste letter en zegt een nieuw dier (giraffe) en zo door (eekhoorn), tot niemand meer iets weet. En als jullie enthousiast genoeg zijn, begin je gewoon weer van voor af aan.

Drie maal drie is negen

Weliswaar geen aanrader als je slecht tegen vals gezang kan – weinig mensen zijn immers gezegend met de stem van Glennis Grace – maar het brengt in elk geval vrolijkheid in de auto. En daar heb je in de bovenstaande situatie ongetwijfeld behoefte aan. Voor je het weet, heb je de hele file weg gezongen (al dan niet letterlijk…)

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Een van mijn favoriete spelletjes voor onderweg! Ook met peuters. Rose en ik spelen dit spelletje vaak onderweg als we bijvoorbeeld naar Amsterdam moeten rijden voor een event. In onze versie noemt ze een kleur op (bijvoorbeeld groen) en we gaan dan onderweg zoeken naar allerlei groene dingen. Educatief én gezellig. Je moet alleen niet in de valkuil trappen iets lastigs te kiezen, zoals ik meestal per ongeluk doe, want dan willen je medespelers op een gegeven moment niet meer dat je meedoen.

Reisspelletjes uit de winkel

Hoeft niet te moeilijk: wat ben ik? en mens-erger-je-niet kan je ook in de reisversie halen. Net als vier op een rij. En kwartetten of een kaartspel kan je natuurlijk net zo makkelijk meenemen in de auto. Je hebt ook voor iets oudere peuters en kleuters speciale kwartetspelletjes die werken met kleuren en herkenbare karakters, zoals Sesamstraat. Ideaal!

Wie het langst zijn mond kan dichthouden!

In alle jeugdige naïviteit dacht ik dat mijn ouders dit daadwerkelijk een leuk spel vonden. Nou ja, vonden ze ook, maar mogelijk om andere redenen dan ik 😉 Zijn je kinderen een beetje fanatiek en wil je even rust? Neem dan deze tip ter harte!

Wat zijn jouw favoriete spelletjes voor onderweg?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding – Shutterstock

Author: Merel

Merel (36) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 Replies to “Spelletjes voor onderweg? Zo overleef je die lange autorit!

  1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…, dat deed ik ook altijd in de auto vroeger. Zo’n magneet tekenbord werkte bij ons ook goed. En wij hebben schermpjes in de auto, van die dingen die je aan de hoofdsteun hangt. Ik gooi tijdens een lange autorit al mijn principes overboord. TV kijken werkt echt! Je laatste tip vind ik trouwens subliem, werkt hier helaas niet heel lang 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *