7 redenen waarom je vriendinnen van vroeger moet koesteren

Vriendschappen komen en gaan in een mensenleven. Toch blijven sommigen wel hangen. Vandaag daarom een ode aan de vriendschap, want bepaalde mensen mag je koesteren. 

Vriendinnen van de middelbare school

Hoewel ik dan misschien niet zo reislustig ben van nature, ontmoette ik mijn leven heel veel verschillende mensen. Niet alleen uit allerlei culturen, maar ook met verschillende leeftijden en sociaaleconomische achtergrond. Heel divers dus en dat vind ik ontzettend mooi. Van iedereen leerde ik weer nieuwe dingen. Sommige mensen kwamen en gingen weer uit mijn leven, maar mijn vriendinnen van de middelbare school heb ik nog steeds. We spreken elkaar wekelijks. En ik koester die vriendschappen. Waarom?

Waarom je vriendschappen van vroeger moet koesteren

Ze kennen je op je slechtst

De puberteit is niet bepaald de leukste fase in een mensenleven. Of wel, maar dat ontdek je pas als je niet meer zo slank bent, nauwelijks nog vrije tijd hebt en minder last van hormonen. Vriendinnen uit die tijd hebben je gezien met experimentele kapsels, de fase waarin je nog zocht naar een eigen kledingstijl of zelfs dronken. Ze weten dat je niet altijd de brave huisvrouw was die nu op zaterdagavond rond 22.00 uur haar bed opzoekt. Mensen die je in die periode nog steeds leuk vonden of gezellig meededen met je kortpittige fase, moet je dichtbij houden. Zeker als ze je met die lelijke klassenfoto kunnen chanteren.

Je werd samen groot

Ondanks dat je misschien hele andere levens ging leiden, wist de vriendschap te overleven. Zo kreeg ik een kind op mijn 22e, ging een vriendin voor een jaar naar Amerika en verhuisde een ander naar het Brabantse land om te kunnen studeren. Totaal anders, maar toch bleven we elkaar tussendoor spreken. Ondanks dat je elkaar niet altijd zal snappen, weet je wel alles van de ander. Je kent hun ouders, misschien de andere naaste familieleden en hebt samen gehuild en gelachen. En inmiddels zit je mogelijk wel weer in dezelfde fase: met kinderen of een duurzame relatie. Dat je dat kunt delen is dan extra fijn.

Ze kennen je ontzettend goed

Die vriendin van de middelbare school kent je door en door. Ze weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent, want daar prikt ze direct doorheen. En dat kan soms enorm confronterend zijn of zelfs irritant (aangezien je dus niet kan doen alsof het allemaal prima gaat), maar het is tegelijkertijd wel prettig.

Oude vriendschappen overbruggen verschillen

Als je op volwassen leeftijd een nieuwe vriendschap aangaat, doe je dat vaak omdat je gelijkgestemd bent. Dat is eigenlijk de kern waarop je verder bouwt. Een vriendschap van vroeger komt vaak vooral voort uit het feit dat je op dezelfde school zat. Waar je ouders vandaan kwamen, hoeveel geld ze hadden en hoe je in het leven staat, doet er toch minder toe. Daar werk je wel omheen. Juist dat stukje vind ik extra waardevol.

Je hebt samen zoveel mooie herinneringen

Ik kan daar echt van genieten. De momenten dat je samen bent en oude verhalen opdist, de één nog sterker dan de ander. Dat je plat ligt van het lachen en je buik pijn doet, omdat jullie die gênante blunders van toen ophalen. Of nostalgisch terugdenkt aan alle keren dat je samen ging stappen, trots dat je op je zeventiende binnenkwam in een club waar je 21 moest zijn. Dat iemand een nummer hoort van vroeger en in de app stuurt… Dat soort momenten maken de vriendschap extra waardevol.

Eerlijkheid komt met de tijd

Iets wat ik zelf ook heel fijn vind, is dat ik tegen mijn naaste vriendinnen van vroeger heel eerlijk kan zijn. We hoeven het ook niet altijd met elkaar eens te zijn – iets waarin je soms ook moet groeien, denk ik. Je zoekt elkaars bevestiging niet meer zoals vroeger, omdat je weet dat de vriendschap duurzaam is en je elkaar, ondanks alles, nog steeds lief en gezellig vindt. En omdat je elkaar zo goed kent, kan je beter oordelen en adviseren op een manier die bij de ander past.

Echte vriendschappen zijn speciaal

Ik denk dat iedereen wel kan beamen dat het fijn is een goede vriend(in) te hebben. Iemand die voor je klaar staat als je het écht nodig hebt en waar je op kunt vertrouwen. Naar mijn mening moet je vriendschappen dus sowieso koesteren.

Heb jij nog veel vriendschappen van vroeger?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “7 redenen waarom je vriendinnen van vroeger moet koesteren

 1. Ben ik het ook mee eens, best bijzonder als je elkaar in zoveel levensfases meemaakt en vrienden blijft. Ik heb zelf nog één vriendin van de basisschool, één vriendin van de middelbare school en een groepje vriendinnen uit de tijd dat ik nog veel danslessen volgde. Ik zie of spreek ze niet zo vaak, maar als ik ze zie is het gelijk weer goed: ook dat koester ik!

 2. Ik had zo een heel geode vriendin, we kenden elkaar sinds we drie jaar waren.
  2 jaar geleden (toen waren we 31, verbrak ze de vriendschap.
  Ik heb in het begin nog gezegd, hoe jammer ik het vind, vind ik nog steeds, maar uiteindelijk respecteer ik de keuze van de andere….

  Ik heb niet veel vriendschappen meer uit mijn middelbare schoolperiode, toen was ik het brave bezeke dat niets durfde, nu ben ik diegene die experimenteert en vooral het buitenbeentje is…. Dat is het resultaat van een strenge opvoeding en pas mezelf hebben durven zoeken nadat ik thuis weg was…

  Dus ja, mijn vrienden zijn meestal ouder dan ik, vaak van rond 50. Ze zeggen dat ik al heel wat meegemaakt heb en ik denk dat hun levenswijsheid mij aanspreekt, die vinden zij van mij overigens van hetzelfde niveau. Is dat goed of niet, gene flauw idee…

  Maar ik koester ze wel, die vrienden die minstens 20 jaar ouder zijn dan ik en waarmee ik zowel kan lachen als kan huilen…. de echte vriendin, die er voor je zijn als je ze nodig hebt, maar daarom elkaar niet dagelijks spreekt. De vrienden die je nog graag zien als jij wegzakt in het moeras of zelf juist de slechtste vriend bent die er is….. Die vrienden koester ik, met heel mijn hart…. ik heb er zo wel een paar! <3

 3. Zo waar! Ik heb nog enkele oude vriendinnen. Het zijn meteen ook mijn beste vriendinnen. Uiteenlopende persoonlijkheden maar inderdaad met zo vreselijk veel herinneringen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten