fouten maken aanleg tuin

7 fouten om te voorkomen bij de aanleg van je tuin *

fouten maken aanleg tuin

Onze tuin staat op het programma voor 2020. Maar zowel Ro als ik hebben weinig kaas gegeten van hoe je een nieuwe tuin precies moet aanleggen. Daarom besloot ik me eens te verdiepen in dit onderwerp: hoe pak je het aan? Of anders gezegd, welke fouten kan je beter voorkomen?

7 fouten die je beter kunt voorkomen bij de aanleg van je tuin

Alles uitbesteden

Het kost onnodig veel geld wanneer je alles uitbesteedt. Waarom niet kijken wat je zelf kunt doen? Denk aan het ontwerp: ik ga er even voor het gemak vanuit dat je, net als wij, een redelijk recht-toe-recht-aan tuin hebt en geen enorme lap grond voor de deur. Dan kan je toch prima zelf bedenken hoe je het ongeveer wil?

Kijk lekker rond op Pinterest en laat je inspireren door de tuinen van anderen. Blik eens in de tuin bij goede vrienden als je op bezoek bent. En informeer meteen hoe zij het hebben aangepakt. Misschien kennen ze een goede hovenier (als je er dan toch eentje nodig hebt) of hebben ze handige tips!

Zomaar beginnen

Misschien overbodig om nog te zeggen, maar je kunt beter werken vanuit een goed plan. Zet op papier wat je allemaal nodig hebt en zorg voor een gestructureerde planning.

Planten en bomen kiezen zonder je te laten informeren

Dat ene schattige plantje kan uiteindelijk een woekerende doorn in je oog worden. En dat boompje wordt misschien een reus waar de hele buurt last van heeft. Bezint dus eer ge begint en laat je goed informeren door een specialist voor je iets koopt ‘omdat het er in de winkel zo leuk uit zag’. En wat dacht je trouwens van vingerhoedskruid als je kleine kinderen hebt?

Vergeten dat je helemaal geen groene vingers hebt

Sommige dingen zijn aan te leren. Maar een prachtige tuin kiezen vol bloemen en vervolgens geen zin meer hebben in het onderhoud is gewoon zonde. Denk dus eerst kritisch na of je inderdaad tijd en zin hebt de boel bij te houden. Zo niet, ga dan voor onderhoudsvrije planten en bloemen in je tuin.

Geen droge plek creëren

De ene tuin leent zich hier gemakkelijker voor dan de ander natuurlijk, maar het is eigenlijk zonde om geen overkapping te creëren waar je ook op regenachtige dagen lekker kunt relaxen. Bij een online tuinspecialist als Foravida.nl vind je alle spullen die je nodig hebt voor zo’n overkapping onder één digitaal dak. Ideaal toch? Bovendien heb je dan tenminste écht iets aan je tuin, niet alleen in volle zon.

Vergeten om winterbloeiers te kopen

Het is toch zonde. Heb je een fijne tuin inclusief overkapping, vergeet je helemaal groen te planten voor de winter. Uiteindelijk is het toch minder relaxed als je tussen de dorre takken en kalen stengels zit, toch? Kortom, ook hier weer: lees je in voor je plant. Zorg voor een mooie variëteit aan planten en bloemen zodat je het hele jaar door plezier hebt van je tuin.

Laven aan de schutting

Tenzij je in Kaatsheuvel woont.

Welke fout kan er volgens jou nog aan dit rijtje worden toegevoegd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, ESB Professional – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

3 Replies to “7 fouten om te voorkomen bij de aanleg van je tuin *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *