7 cadeaus voor een Eerste Heilige Communie

cadeau tips eerste heilige communie katholiek

Eerste Heilige Communie

Onderdeel worden van de kerkgemeenschap

Afgelopen donderdag mocht ons jongste nichtje haar Eerste Heilige Communie doen: na het dopen de tweede stap in het kennismaken met het katholieke geloof. Zo word je als kind steeds meer onderdeel van de kerk. Een mooie symbolische gebeurtenis als je gelooft, omdat je kind hiermee zelf ook aangeeft onderdeel te willen worden van Jezus en de kerkgemeenschap. De Eerste Communie vindt doorgaans plaats als kinderen 6-7 jaar oud zijn.

Bijbellessen en een hostie

Even een korte samenvatting voor wie niet bekend is met het katholieke geloof. Vanuit de parochie wordt de voorbereiding verzorgd in de vorm van activiteiten en het behandelen van verschillende thema’s rondom het geloof. Hiermee leert je kind bijvoorbeeld over bidden en dopen. Tijdens de Eerste Communie krijgen ze voor het eerst een hostie (ter nagedachtenis aan het brood dat Jezus deelde tijdens zijn Laatste Avondmaal).

Wat voor cadeau geef je na de Eerste Heilige Communie?

Zelf ben ik niet gelovig opgevoed, dus besloot ik online op onderzoek uit te gaan naar de mooiste cadeautjes voor de Eerste Heilige Communie. Hieronder een verzameling en handige tips.

Sieraad (zoals een mooie armband of ring)

Persoonlijk vind ik een bedelarmband heel mooi passen: hier kun je symbolische bedels aan hangen die te maken hebben met bijzondere momenten en mensen in je leven. De Eerste Communie is er daar natuurlijk eentje van. Heeft het kind al een bedelarmband? Dan kan je een nieuwe bedel cadeau doen. En anders misschien de armband zelf om een begin te maken aan een sieraad vol herinneringen.

Een deel van de communie outfit

Als je dichtbij de communicant staat, kan je ervoor kiezen een deel van de outfit te betalen. Dit is bijvoorbeeld een goed cadeau als je de Peter of Meter bent.

Boekje over de Eerste Communie of een ander religieus leesboek

Iets dat sowieso altijd past bij de Eerste Communie is een religieus verhaal of een boekje vol gebeden. Deze sluiten vaak mooi aan op de leeftijd en belevingswereld van je kind en bieden hen houvast.

Geld

Uiteraard is geld altijd goed. Dit cadeau is ook geschikt als je zelf niet gelovig bent (of een andere religie aanhangt): zo blijf je bij jezelf en kunnen de ouders of het kind zelf iets moois uitkiezen.

Mooie rozenkrans

Mits je naar een Eerste Communie van de Katholieke Kerk gaat, is een rozenkrans ook een mooi cadeau om te geven. Dit gebruiken gelovigen om hun gebed uit te voeren: o.a. het Onzevader, Weesgegroetjes en meditatie over de Geheimen van de Dag. Lees hier meer over het gebed met de rozenkrans.

rozenkrans eerste communie

Je kunt online verschillende soorten kopen, zoals deze van sandelhout. Daarnaast zijn er speciale doosjes voor de Eerste Communie, waarin je niet alleen een rozenkrans vindt, maar ook een klein boekje met gebeden.

Tegel met gebed erop

Tegeltjes met wijsheden zie je eigenlijk niet zo vaak meer, maar het is wel een geschikt communiecadeau. Vaak vind je in christelijke winkels mooie spreuken of korte gebeden op een tegel. Persoonlijk vind ik dit ook goed passen bij een Eerste Communie, omdat het kan benadrukken waar het geloof voor jullie over gaat. Denk aan de volgende Bijbelteksten:

  • Zo hebben wij de liefde leren kennen die God voor ons heeft, en wij geloven in haar. God is liefde: wie in liefde de woont, woont in God en God is met hen (Johannes 4:16)
  • Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer (Jesaja 60:1)
  • Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals en schrijf ze in je hart (Spreuken 3:3)
  • God ziet jou in tijden van vreugde, maar ook van verdriet. Bij hem ben je veilig, hij die jou ziet (Opwekking 770)
  • Geloof maakt dingen niet makkelijk, maar wel mogelijk (Lukas 1:37)

Je kunt dit soort tegels kant-en-klaar kopen, maar ook zelf online maken.

Kinderbijbel

Tot slot is een Kinderbijbel ook altijd goed. In het boek dat je vindt via de link staan een aantal verhalen uit zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament. Het is mooi geïllustreerd en daarom ‘vriendelijker’ om (samen) uit te lezen. Ook staan er na elk hoofdstuk vragen over wat je net gelezen hebt.

Gewone cadeaus voor de Eerste Heilige Communie

Je kunt hiernaast ook kiezen om ‘gewone’ cadeaus te geven: iets dat dus helemaal niks met religie te maken heeft. In dat geval kan je kiezen voor een cadeau dat je normaal zou geven voor een verjaardag of andere feestdag.

Wat zou jij geven voor de Eerste Heilige Communie? Liever een religieus cadeau of juist niet? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaande dan hoor ik het ook graag!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, AS photo studio – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: