5 tips om je kinderen nog mooier te fotograferen *

Telefoon als fotocamera

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik vind het zelf heerlijk om foto’s te maken van de kinderen. Ook al belandt een groot deel daarvan op de digitale stapel, eens in de zoveel tijd kijk ik nog eens nostalgisch terug en ben blij dat alle mijlpalen op mijn computer en telefoon staan. Vroeger moest alles immers met je camera. En om nu je spiegelreflex mee te zeulen op de eerste schooldag is ook weer zoiets.

Maar hoe maak je nu eigenlijk goede foto’s met je smartphone van je kinderen? In dit artikel zet ik mijn 5 beste tips op een rijtje.

5 tips voor mooiere foto’s met je smartphone

Zorg voor een goede telefoon

Zoals met eigenlijk alles begint het bij je apparatuur. Als je mooiere foto’s wil, zal je ook een beter toestel nodig hebben. Bij mij staat de Samsung Galaxy S10 hoog op mijn lijstje (heb nu nog een S9). Deze heeft veel meer mogelijkheden, zoals een groothoeklens en flink geheugen.

Tip! Vind je de combinatie toestel en abonnement duur? Koop dan je Samsung los en schaf een Sim Only bij KPN aan.

Kijk naar de omgeving en/of achtergrond

Je hoeft geen mobiele fotostudio te bezitten om mooie foto’s te kunnen maken. Waar je wel kritisch naar moet kijken is de omgeving en/of achtergrond. Soms kan een beetje gezellige rommel juist iets authentieks geven. Maar een stapel wasgoed van twee dagen terug natuurlijk niet.

Probeer een andere hoek

Kijk eens of je, wanneer je fotografeert, niet eens een andere hoek kan pakken. Soms is dat namelijk een wereld van verschil. Bijvoorbeeld een beetje schuin, van onderaf of juist bovenaf – zoals op de uitgelichte afbeelding bij deze blog. Beter leren fotograferen is vaak echt een kwestie van blijven uitproberen wat werkt. Zo zal je zien dat je steeds beter wordt.

Probeer je kinderen te laten ontspannen

De mooiste foto’s zijn naar mijn mening toch die waarop je kinderen zichzelf zijn. Niet geposeerd met een handje in de zij of een camera-glimlach. Maar echt: een schaterlach, gezicht vol ijs of juist in opperste concentratie. Hoe je dat doet? Voer een gesprekje met je kind alsof je hen niet op de foto wil zetten. Zodra ze ontspannen, begin je te klikken: het voordeel van een flink geheugen is dat je genoeg ruimte hebt op je telefoon.

Haal het optimale uit je smartphone

Je bent misschien geneigd om te fotograferen in de automatische stand. Op zich een prima optie, maar er zit zoveel meer in. Net als bij een fotocamera loont het de moeite echt om eens in de handmatige stand te proberen wat je toestel kan. Wist je bijvoorbeeld dat je de sluitertijd kan aanpassen? Of kan spelen met scherpte-diepte? En ben je benieuwd wat een camera nu echt kan? Lees dan dit verhaal van Sander eens, die opkrabbelde na een heftige periode en nu prachtige foto’s maakt met zijn Samsung.

Tip: probeer verschillende mogelijkheden uit op een moment dat de kinderen niet in de buurt zijn; dan haal je er veel meer uit. Bovendien loop je niet het risico net dat ene mooie moment te missen.

Maak jij ook zoveel foto’s met je smartphone? En wat is jouw ultieme tip om de kinderen er natuurlijk op te krijgen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Dit is een samenwerking

Afbeelding, Mut Hardman – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *