33 redenen waarom 33 worden hartstikke leuk is

33
Roze retro telefoon – foto afkomstig van Shutterstock

Vandaag ben ik 33 jaar geworden. Tien jaar geleden leek dertigplus me echt een ramp: grijze haren, lachrimpels die niet meer verdwijnen zodra je serieus kijkt en nooit meer stappen? Ik moest er eerlijk gezegd allemaal niet aan denken. Als feestbeest pur sang nam ik me stellig voor dat ik tegen de tijd dat June zestien zou worden (over vijf jaar alweer), ik gewoon aan een tweede jeugd kon beginnen. Het zal je niet verbazen dat daar inmiddels op ben teruggekomen. Maar vind ik dat verschrikkelijk? Nee, in tegendeel: ik kan zo 33 redenen opnoemen waarom ik het fantastisch blijf vinden om jarig te zijn (en 33).

33 redenen waarom ik blij ben 33 te zijn

Het is een dubbele leeftijd

Uiteindelijk komt dat maar een beperkt aantal keren voor in je leeftijd. Dit is toevallig de derde keer, maar ik hoop er nog zeker zes te mogen beleven. Zeven (en daarmee een driedubbele leeftijd) is ook een beetje ambitieus en waarschijnlijk best eenzaam.

De kinderen

Wat de reden ook mag zijn, vlaggetjes in de huiskamer betekent feest. En feest betekent taart – stelletje kleine opportunisten. Maar goed, de blik op hun gezichten wanneer ze de versierde huiskamer inlopen, is onbetaalbaar. Net als de trots op hun gezichten wanneer ze een cadeautje geven. Maakt je echt nog veel jariger dan je al was!

Mijn grijze haren zijn nog te verven met 33

Het heeft nut! Ik gooi er gewoon een verfje in van de drogist en lijk weer als nieuw. Pas als je uitgroei een volledig andere kleur heeft, wordt het tijd een grijze coupe te overwegen. Maar vandaag is het dus nog niet zover!

33 betekent geboren in de jaren 80

Daardoor weet ik nog hoe een typemachine werkt, hadden we telefoon met draaischijf, sjeesde ik over het parket om mijn favoriete liedje op cassettebandje op te kunnen nemen, maakte ik de jaren 90 mee met zijn fantastische muziek… Kan nog wel even doorgaan! Ik hou er wel van, een beetje nostalgisch terugdenken aan vroeger.

33
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

Steeds wijzer

Het is waar wat ze zeggen: hoe ouder, hoe wijzer. Je leert vaker je mond houden, weet meer en luistert ook eens naar anderen. Meestal dan. Uiteindelijk ben ik nog maar 33 en heb waarschijnlijk ook nog genoeg te leren.

Zelfverzekerdheid

Komt met de jaren en ervaring. Echt.

Het hoeft niet zo nodig meer

The fast life is vaak niet meer voor je weggelegd op je 33e en het interesseert je niks. Laat anderen maar proberen het leven ten volste uit te buiten, ik geniet net zo hard van Wie is de mol op zaterdagavond van onder mijn dekentje. Die berusting is prettig.

Lees ook waarom uitgaan op je dertigste eigenlijk helemaal niet zo bijzonder meer is.  

Nieuwe interesses

Het leuke van elke levensfase vind ik dat je steeds nieuwe interesses krijgt. Vroeger ging ik graag stappen, nu vind ik een jazzconcert heel fijn of eens goed uit eten gaan.

Ouder dan Ro

Vanaf vandaag kan ik weer tegen Ro zeggen dat iets ‘in mijn tijd’ heel anders ging. We schelen elf maanden en nu is dat ook weer zichtbaar in onze leeftijden.

33
Afbeeding is afkomstig van Shutterstock

Je waardeert vriendschappen op een andere manier

Zo’n vijftien jaar geleden was ik een pleaser. Ik wilde anderen niet voor het hoofd stoten en hield rekening met zo’n beetje alles. Nu niet meer. Als je me om advies vraagt, kan je een directe reactie verwachten. Ik probeer niet bot te zijn, maar durf wel te vertellen wat ik vind. En daarmee selecteren vriendschappen zich vanzelf, de één vindt dat prettiger dan de ander.

Anderen zijn anders

Sluit aan op vorig punt. Ik leerde met de jaren dat anders zijn helemaal niet uitmaakt, je kan enorm van mening verschillen over iets en toch met elkaar door één deur kunnen. Lucht enorm op als je soms kan loslaten en niet hoeft te overtuigen. En als de ander dat niet kan, neem je dat veel minder persoonlijk op wanneer je 33 bent. Althans, ik.

Jarig zijn is altijd reden om feest te vieren

Spreekt voor zich!

Een jaar ouder

Het is niet vanzelfsprekend. Sommige vrouwen hebben rond deze leeftijd al een flinke optater gekregen in de vorm van onrustige cellen, miskramen of een hartafwijking. Anderen hebben deze leeftijd niet eens mogen halen. Dankbaarheid is zo belangrijk!

Vandaag begint de lente!

Hoe fijn is dat? Extra reden voor een feestje! Nu nog een zonnetje 🙂

33
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

TAART!

Elke reden om taart te kunnen eten is een goede, wat mij betreft! Maar als je jarig bent, mag je twee stukjes. Lijnen doen we morgen wel weer…

Cadeautjes

Echt, je leeftijd maakt niets uit. Het blijft leuk om een cadeautje te krijgen. Zeker als het met zorg is uitgezocht, hoewel geld ook fijn is nu ik spaar voor een mooie fotocamera.

Kaarten

Ik vind het sowieso fijn als je kaartjes in de bus vindt, maar helemaal tijdens mijn verjaardag.

De goede kant van de dertig

Onzin natuurlijk, maar handig om achter de hand te hebben voor het geval je iemand wil pesten die ouder is dan jij (en dus inmiddels onder de noemer ‘veertigmin’ valt).

Schaamtegevoel?

Echt, dat is er heus nog wel, maar zoveel minder dan vroeger! En gelukkig maar, zonde van je energie. Jammer alleen voor de kinderen misschien 😉

33
Afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

Visite

Ik weet niet zeker hoe en of ik mijn verjaardag uitgebreid ga vieren, maar wat ik wel weet is dat er hoe dan ook visite langskomt. Genoeg om iets lekkers voor te bakken en een gezellige middag te hebben. En 33 is toch specialer om te vieren voor mijn gevoel dan 31 of 32. Misschien ook omdat ik nu eens niet zwanger of aan het ontzwangeren ben.

Felicitaties

Daar kan je niet genoeg van krijgen toch? Altijd lief als mensen aan je denken, zeker wanneer je het niet verwacht.

Reden om te shoppen

Ik doe het te weinig: even iets speciaals voor mezelf kopen. Als je jarig bent, is dat een prima reden om je hedendaagse minimalisme en onbaatzuchtige persoonlijkheid aan de kant te zetten. Nu mag jij weer even!

Ik heb een dochter van 10

En ben dus één van de jongste moeders in de klas. Leuk om nog even mee te maken! Straks bij de jongste twee zijn we per slot van rekening gewoon weer gemiddeld.

Je hoeft je nooit meer zorgen te maken of je ergens naar binnen mag

Inmiddels ben je alle leeftijdsgrenzen behoorlijk gepasseerd. En mocht je daar nu echt heel erg mee zitten, besef dan gewoon dat je nog minstens twintig jaar moet wachten voor je wordt toegelaten in een 55+-woning.

33
Afbeelding – foto afkomstig van Shutterstock

Je bent over de dertigersdip heen (hopelijk)

Als je nog geen kinderen hebt, dan begin je daar vaak rond deze leeftijd wel over na te denken. Blijf je definitief kinderloos of ga je ervoor? Kortom, de dertigersdip kan zomaar om de hoek staan (al kan je er dus ook best iets van leren)

In ons geval zijn we natuurlijk voorzien en dankzij mijn blog weet ik nu ook waar mijn passie ligt en waar ik hopelijk mijn werk van kan gaan maken. Je hebt weer doelen in je leven!

You are a woman now

Britney zocht heel erg naar zichzelf toen ze ‘I’m not a girl, not yet a woman’ kweelde. Ze viel tussen wal en schip. Als je eenmaal 33 bent, kan je het niet meer ontkennen. Je bent nu toch echt een (me)vrouw. Een U in de meeste gevallen. Hoewel niet altijd leuk om te horen en beseffen, vrouw zijn heeft ook zo zijn charmes. Je wordt serieuzer genomen bijvoorbeeld.

Van binnen blijf je echter jong

Waar ik dus altijd dacht dat ouder worden ook betekende dat je jezelf ook zo zag, had ik het gigantisch mis. En mijn vermoeden dat alleen mannen altijd jongens blijven, bleek ook niet te kloppen. Gevoelsmatig waren je tienerjaren namelijk nog gisteren en je vriendinnen houden toch een soort meisjes-status. Zou dat ooit veranderen?

Kritiek? Kom maar op!

Nou ja, niet letterlijk natuurlijk en ik weet zeker dat dit punt absoluut niet voor alle mensen van 33 geldt. Maar ik leerde steeds beter omgaan met kritiek en kan het nu meestal best hebben – mits ik vind dat het gegrond is natuurlijk haha.

Je waardeert ‘kleine dingen’ meer dan vroeger

In je tienerjaren was je bezig met heel andere dingen. Maar nu je ouder wordt en mensen begint te verliezen met wie je opgroeide, leer je ook hoe belangrijk het is om je dierbaren te zien en te genieten van die hele kleine dingen. Meer dan vroeger.

33
Afbeelding afkomstig van Shutterstock

Ik ben opgegroeid zonder smartphone

En ondanks dat ik dat apparaat erg handig vind, weet ik dus ook hoe het is om zonder telefoon te moeten leven. En dat je dus ook wel aankomt op je bestemming als je níet even laat weten dat je eraan komt. Dat de wereld ook doordraait zonder dat je die Facebook timeline op de voet volgt. Of dat niet elke handeling op Instagram hoeft. Toch prettig om die kennis te hebben.

Je hoeft geen surpriseparty te verwachten

Niet dat ik het nu heel vervelend vind om verrast te worden (al hou ik het allerliefst de controle), 33 is niet echt een leeftijd waarop je familie een surpriseparty organiseert. En hoef ik dus niet uit voorzorg met een laag make-up rond te lopen, voor het geval ik onverwacht op andermans foto’s terecht kom. Hoop ik.

Je kan 33 redenen bedenken waarom je zo blij wordt van je leeftijd

Nou ja, niet helemaal. Ik vond het toch best een uitdaging toen ik eenmaal bij nummer 26 aan kwam, maar ik moet toch iets bedenken. Anders klopt mijn titel niet meer 😉

Elke dag is bijzonder, dus ook die ene dat je 33 wordt

Mooie afsluiting toch?

Al zijn er natuurlijk ook 11 nadelen te bedenken aan ouder worden… 

Hoe oud ben jij? En wat vind jij de grootste charme aan deze leeftijd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

51 thoughts on “33 redenen waarom 33 worden hartstikke leuk is

 1. Nog gefeliciteerd!! En wat een leuk artikel! Heel inspirerend, realiseer me ook weer meteen wat voor voordelen ouder worden met zich mee brengt ?

 2. Nog van harte gefeliciteerd!
  Wat een leuk en herkenbaar stukje! Ik vind ouder worden niet per se leuk, maar wijsheid (en rust) komt idd met de jaren. Ik ben zelf 34 en mijn oudste is 12, dus ben meestal de jongste moeder? Nu vind ik dat leuk, maar vroeger had ik weinig aansluiting bij andere moeders. Grote voordeel? Zoals je al omschrijft, meest belangrijke dilemma (kids) heb ik al mee gedeald dus lekker focus op andere dingen.

  1. Dank je! 🙂
   Ja dat is inderdaad iets dat je pas later gaat waarderen 😉
   Het is tijd voor jezelf nu ja en je bent nog lekker jong, dat is echt ideaal.

 3. Gefeliciteerd met je verjaardag nog! Ik ben ook 33 en heb een zoon van 10. Ik werd moeder op mijn 23ste. Het leukste van deze leeftijd is dat je bent opgegroeid zonder digitale wereld, maar dat je prima overweg kunt met de digitale wereld van nu. Daarnaast heeft de jaren tachtig ook z’n charme. Ik ben geboren in 1983.

  1. Dank je wel! Ja klopt, je hangt er nog tussenin. Een tijd terug bezochten we een informatieavond over social media. Wij waren de enigen die alle soorten kenden en de risico’s al kenden, voel je je toch weer heel jong haha!

 4. Van harte gefeliciteerd!!
  Ik ben 36 en weet nog niet wat ik daar bij voel. Vind het nog steeds oud klinken. In ieder geval ouder dan dat ik mezelf voel

 5. Ik word 23 volgende maand! Ik geniet van de dag dat ik jarig ben maar dat getalletje erbij vind ik elke keer weer maar vervelend. Dit artikel geeft me hoop dat er mij nog een hele mooie toekomst te wachten staat! Misschien ga ik je ideetje wel stelen en op zoek naar 23 redenen die mij gelukkig maken dat ik jarig ben en misschien dat ik het dan eindelijk wel een keertje ga appreciëren :)! En uiteraard: GEFELICITEERD!!!!

 6. Leuk artikel, haha. Ik heb met mijn 26 jaar nog wel even te gaan tot m’n drientwintigste maar ben nu helemaal gerust gesteld hoor ;-). Oh, en natuurlijk van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat je een topverjaardag hebt 🙂

 7. Van harte gefeliciteerd!!!! Wat een leeftijd he 😉 Ik word in mei 33. Het meeste charmante aan deze leeftijd? Ik weet niet of het aan de leeftijd ligt of het feit dat ik nu anders in het leven sta, maar de zelfverzekerheid, mensen niet over je heen laten lopen.

  1. ? je hebt nog even, dat scheelt… En de algemenere kan je één op één overnemen. Het leven begint bij 40 iig, leuke nieuwe fase denk ik.

 8. Wat een fijne positieve blog! Ik vind het ook altijd een feest om mijn verjaardag te vieren! Het is toch ook iets moois dat we dat gewoon weer gehaald hebben 😉 Ik ben nu 28 en wat ik leuk vind is dat niet alleen ik, maar ook de wereld om mij heen veranderd. ik ga eind van de zomer trouwen, vrienden zijn de afgelopen jaren getrouwd en sommige aan kinderen begonnen, of gaan samenwonen. Andere dingen worden belangrijk. Zo vind ik het heerlijk om naar een feestje te gaan maar ook echt niet erg om op zaterdag avond op de bank onder een dekentje te chillen 😉

 9. Leuk geschreven zeg! Ik wordt over een kleine maand 28. Heel eerlijk zit ik nu precies in de leeftijd, waarbij je veel vragen aan jezelf gaat stellen. Wat wil ik nu echt in mijn leven? Wat wil ik graag nog bereiken? Ben ik op de juiste weg?

  Met tijd komt raad, ik wacht het af!

 10. Gefeliciteerd!!! Hele fijne dag vandaag! En zeker allemaal mooie redenen om het te vieren. Ik wordt over een paar weken 32 en ik vind het ook totaal niet erg om ouder te worden. Ik ga het denk ik niet vieren omdat de kleine een paar weken voor mij jarig is. En die vier ik liever 😉 Maar we gaan zeker leuke dingen doen die dag!

 11. Er staan een hoop redenen tussen die ik echt kan beamen. Maar een paar ook niet haha, zelfverzekerd ben ik nog steeds niet en kaarten? Die ontvang ik eigenlijk niet. Ja eentje van mn oma haha.
  Zelf doe ik denk ik (weer) niets met mn verjaardag.. Al moet het wel enigszins gevierd worden ivm de peuter. Die kijkt er al naar uit haha. Maar ja, is op een woensdag, ik werk gewoon.. man ook.. Dus we zullen zien haha!

 12. Gefeliciteerd!!!?
  Ik ben nu 25 en heb al jaren een hekel aan verjaardagen. Met Edwin zijn verjaardag proberen we ook soms we te zijn. Dat is dit jaar ook het geval? En zelf ben ik 12 dagen na Liam jarig, dus ik hou soort van mijn verjaardag gelijk met zijn verjaardag

 13. Gefeliciteerd!! En 33 is een prachtige leeftijd. Ik tik dit haar de 30 jaar aan en het maakt me helemaal niks uit, ben blij als ik het mag halen!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten