32 weken zwanger: suikertest en spannende beslissingen

update sophie

In deze serie houdt mijn zusje (en gastblogger) jullie op de hoogte van het verloop van haar zwangerschap en de eerste vier weken. Helemaal onderaan vind je de linkjes naar de vorige blogs.

Bedankt!

Allereerst wil ik jullie graag bedanken voor alle lieve reacties op de blog van de vorige keer. Ik heb inmiddels een sportbeha gehaald bij hema. De maat is voor nu goed en hij zit lekker. De tips bewaar ik in elk geval voor het geval dat het nodig is.

28 weken: test op suiker en jeuk

Het laatste trimester is vandaag ingegaan. Deze week moet ik op woensdag een inenting halen bij de huisarts tegen kinkhoest en wordt ik thuis geprikt om te onderzoeken of ik zwangerschapssuiker heb. Dit had ook in het ziekenhuis gekund, maar ik vond thuis praktischer. Vooral omdat je twee uur lang niets mag doen.

Jeukende huid

Ik begin last van jeuk op mijn buik te krijgen. Of het komt door de warmte, de groei van mijn buik of, zoals ze soms zeggen, dat de baby haar krijgt, dat weet ik niet, maar irritant is het wel. Ik smeer er Sudocrem op en dat helpt gelukkig redelijk. Het haalt de ergste jeuk er in ieder geval vanaf.

Inenting kinkhoest

Gister had ik de inenting tegen kinkhoest. Dit kost €40,- (wat ik erg veel geld vind voor een inenting). De prik zelf kon ik gewoon bij de huisarts laten zetten en stelde eigenlijk weinig voor. Achteraf gezien bleek het toch voordeliger dan ik dacht: een vriendin van me liet de prik bij de GGD zetten en was € 65,00 kwijt. Je kunt dit bedrag trouwens wel declareren bij je zorgverzekering.

Getest op suiker

Vanochtend om half 8, kwam er een mevrouw voor mijn bloedsuikertest. Nadat er bloed geprikt was, mocht ik een glucosedrankje drinken. Na alle horrorverhalen viel de eerste slok me alles mee. Je krijgt een groot glas, helemaal vol met een dikke, vloeibare en zoete substantie. De tweede slok werd ik al iets minder enthousiast en de derde slok kreeg ik bijna niet weg.

Na afloop werd ik echt een beetje misselijk en duizelig. Omdat ik twee uur lang niks mocht doen, besloot ik maar op de bank te gaan zitten. Mijn moeder ging niet veel later weg en bracht J. naar school. Ik viel vrij snel in een diepe slaap. Zo diep zelfs dat ik echt schrok van de wekker (vijf minuten voor die vrouw terugkwam om opnieuw te prikken). Het is nu afwachten op de uitslag.

Last van de hitte

De temperatuur is inmiddels gestegen tot zo’n 30 graden. Mijn voeten zijn licht gezwollen na lang staan/zitten en lichamelijk wordt het nu zwaar. Ik ben snel buiten adem en heb soms het gevoel dat ik ontplof. Ook kreeg ik het één nacht heel benauwd door de warmte en leek het wel alsof ik af en toe voorweeën kreeg. Bovendien raakte mijn buik helemaal van slag. Hopelijk koelt het snel weer af!

30 weken

Gisteren weer een echo gehad. Het was leuk om te zien dat alles qua groei vergelijkbaar is met onze oudste zoon. Daarnaast waren er al haartjes op het hoofd te zien en is verder alles in orde.

Controle bij de verloskundige

Deze week moest ik ook naar de verloskundige voor de algemene controle. Ze bekeek mijn ijzergehalte nogmaals, mat de bloeddruk op, ik mocht op de weegschaal staan en we luisterden naar het hartje. En we planden meteen de drie laatste afspraken: twee algemene controles en nog een groeiecho.

31 weken: naar de gynaecoloog

Vandaag, met 31 weken, ben ik naar de afdeling gynaecologie geweest. Vooraf vond ik het best wel spannend, omdat ik niet wist wat me te wachten stond. Het was uiteindelijk een fijn gesprek. Mijn bloeddruk werd gemeten, helaas ontkwam ik ook hier niet aan de weegschaal en werd ik geïnformeerd over de gang van zaken.

Met 34 weken zal ik een belangrijke ‘keuze’ moeten maken over het vervolgtraject. Al is nog niets definitief. Ik heb dan een afspraak met de gynaecoloog zelf en zal dan de voors en tegens horen van een vaginale bevalling en geplande keizersnee. Bij een vaginale bevalling moet ik sowieso naar het ziekenhuis, maar is er op zich geen verschil met normaal.

Het wordt pas spannend wanneer ik nog een keizersnee zou krijgen. Dan is het namelijk een spoedgeval en zullen Lionel en de baby na de bevalling direct bij me weggaan, naar de kinderarts. Kiezen we echter voor een geplande ‘gentle’ sectio dan blijft Lionel van begin tot eind bij mij en komt de kinderarts naar ons toe. Bovendien krijg je dan de baby na de bevalling meteen op de borst – zoals bij een vaginale bevalling.

Dit laatste zal op afspraak zijn, rond de 39 weken zwangerschap. Mocht de bevalling spontaan op gang komen voor dit moment dan kan het dus alsnog een vaginale bevalling worden of een spoedkeizersnee. Genoeg om over na te denken dus! De keuze die we gaan maken is afhankelijk van de volgende afspraak.

Dossier en nog een echo

Tussendoor moest het dossier in orde gemaakt worden, waarbij ik diverse persoonlijke vragen moest beantwoorden. Aan het einde van het gesprek, maakten ze nog een echo waarbij we konden zien dat de baby nog dwars in mijn buik ligt. De placenta ligt inmiddels aan de voorkant, maar de bewegingen zijn vooralsnog goed te voelen.

Heb jij na een keizersnee gekozen voor een vaginale bevalling of voor de zekerheid toch weer een keizersnee? Of heb je misschien handig advies vanuit je werk?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook:
Eerste trimester
15 weken: eindelijk iets minder misselijk
20 weken: update en gender reveal
24 weken: Sophie vertelt hoe het nu met haar gaat
28 weken: op zoek naar een goede zwangerschapsbeha
32 weken: suikertest en spannende beslissingen
36 weken: nog even (en een bijzonder nieuwtje!)
40 weken: nare reacties, aftellen en ziekenhuisbezoek
Sophies bevalling: gepland en zo bijzonder!
Update 4 weken: hoe gaat het nu met Sophie?

About Sophie

Ik ben Sophie (33), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (3 en 0). Op Lotus Writings schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, maar ook over mijn zwangerschap en het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten