24 weken zwanger: Sophie vertelt hoe het nu met haar gaat

vijftien weken zwanger

In deze serie houdt mijn zusje (en gastblogger) jullie op de hoogte van het verloop van haar zwangerschap en de eerste vier weken. Helemaal onderaan vind je de linkjes naar de vorige blogs.

21 weken zwanger

Deze week weer naar de verloskundige geweest voor een reguliere controle. Alles is gelukkig in orde. Ze heeft mijn bloeddruk gemeten, ik mocht op de weegschaal (iets aangekomen) en ze controleerde mijn buik om te zien of mijn baarmoeder op de juiste hoogte ligt voor deze termijn.

Bloedsuikertest

Helaas moet ik er deze zwangerschap aan geloven, omdat ik in de risicogroep zit voor zwangerschapssuiker. Ergens tussen de 24 en 28 weken komt iemand bij ons thuis om bloed te prikken. Daarna krijg ik een suikerdrankje, mag twee uur lang niet bewegen en dan prikken ze nogmaals.

Ik heb de afspraak gemaakt bij 28 weken, dus gelukkig duurt het nog even. Je kunt trouwens ook kiezen voor de goedkopere optie, waarbij je in het ziekenhuis wordt geprikt. Dat leek me niks: als je twee uur niks mag, dan zit ik toch liever thuis.

Kinkhoest vaccinatie

Iets dat ook anders is dan tijdens mijn eerste zwangerschap is dat je je tegenwoordig preventief kan laten inenten tegen kinkhoest. Wanneer je hiervoor kiest tijdens je zwangerschap dan is je baby de eerste drie maanden van zijn leven beschermd tegen kinkhoest.

Hierna krijgt je kindje alle gebruikelijke inentingen. Met de vaccinatie tijdens de zwangerschap overbrug je de eerste periode. Dit doen ze omdat kinkhoest weer steeds vaker wordt gesignaleerd doordat mensen vaker kiezen om hun kinderen niet te laten vaccineren. De afspraak moet ik plannen tussen 28-32 weken en staat op mijn to do list.

Week 22

Ons kindje begint steeds meer te bewegen. Hierdoor schudt mijn maag regelmatig heen en weer, waardoor ik misselijk word. Denk je er net vanaf te zijn… Zelf beginnen nieuwe kwaaltjes op te spelen. Zo krijg ik last van mijn bekken als ik langere stukken loop. Ik voel dan een stekende pijn in mijn lies.

Tijdens mijn vorige zwangerschap had ik hier ook last van, ook bij korte stukjes. Ik hoop dus dat het voorlopig meevalt en bij lange afstanden blijft. De enige remedie lijkt op dit moment om te lopen op hakken, maar dat veroorzaakt bij verdere stukken weer voetklachten. Helemaal optimaal is dat dus ook niet. Wat wel goed gaat is het zwangerschapszwemmen: ik krijg er extra energie van en vind het leuk om met andere zwangeren te kletsen.

Week 23

Steeds meer zwangere vriendinnen bevallen (3 van de 5 inmiddels), dus dat is erg leuk. Ideaal: je kunt wel genieten van andermans baby, maar ook van je eigen, aaneengesloten nachten!

De baby beweegt lekker. De vorige keer lag mijn placenta aan de voorkant van mijn buik, dus zag en voelde ik ons zoontje pas later. Dit keer is dat anders en dat merk je. Het schoppen is duidelijk zichtbaar en elke ochtend laat ons kleintje zijn vader weten dat hij bestaat door tegen zijn rug te duwen.

Komende week is hij 24 weken en moet ik opnieuw naar de verloskundige voor controle. We gaan dan weer luisteren naar het hartje, de hoogte van de baarmoeder bepalen en mijn bloeddruk meten. Maar ik voel hem goed. Het is bovendien fijn als je al weet wat je te wachten staat: je maakt je dan toch geen zorgen.

Hoe was voor jou het tweede trimester van je zwangerschap? Wat vond jij het leukst?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Lees ook:
Eerste trimester
15 weken: eindelijk iets minder misselijk
20 weken: update en gender reveal
24 weken: Sophie vertelt hoe het nu met haar gaat
28 weken: op zoek naar een goede zwangerschapsbeha
32 weken: suikertest en spannende beslissingen
36 weken: nog even (en een bijzonder nieuwtje!)
40 weken: nare reacties, aftellen en ziekenhuisbezoek
Sophies bevalling: gepland en zo bijzonder!
Update 4 weken: hoe gaat het nu met Sophie?

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

About Sophie

Ik ben Sophie (33), getrouwd met Lionel, moeder van twee geweldige zoons (3 en 0). Op Lotus Writings schrijf ik over mijn werk als juf in het Jenaplanonderwijs, maar ook over mijn zwangerschap en het leven als vrouw in een mannenhuishouden.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten