19 wijze lessen die de zomervakantie me leerde

Vakantie: bijkomen én ontdekken

Op de één of andere manier lukt het me pas om echt tot bezinning te komen wanneer we even uit huis zijn. Als je echt de boel de spreekwoordelijke boel laat. En dat deden we afgelopen week. Even helemaal weg van huis ontdekte ik van alles en die 19 wijze lessen wil ik natuurlijk ook graag met jullie delen!

19 wijze lessen die ik leerde tijdens de vakantie

 1. Familie is belangrijk

  Dat wist ik heus wel, maar op vakantie merkte ik het meer dan anders. De hechte onderlinge band toen we met zijn allen naar het ziekenhuis gingen voor mijn opa, maar ook het samen zijn. Koken voor elkaar, zwemmen, diepe gesprekken voeren en spontaan tennissen in het grasveld voor de deur. Zo belangrijk, maar op dit soort momenten voel je dat net even meer.

 2. Tijd voor jezelf en je gezin is ook belangrijk

  De eerste dagen had ik echt nodig om even bij te komen. Ongemerkt sluipt het er kennelijk toch in dat je constant bezig bent en niet altijd alleen maar met de kinderen of je gezin an sich. Nu namen we tijd om lekker te gaan zwemmen en brachten heel veel quality time met elkaar door. Zo fijn! Ik had het gemist.

 3. Dragen wat je wil, zou je vaker moeten doen

  Ik doe in onze eigen woonplaats eigenlijk nooit korte broekjes aan of jurkjes die eindigen op of boven de knie. De reden is dat ik mijn benen niet mooi meer vind. Gevolg? Ik zweet me rot tijdens de warmste dagen van het jaar, omdat ik dan dus altijd met een lange broek of legging onder mijn jurkje loop. Op vakantie kende ik niemand en deed ik aan wat lekker zat. En daar kwam ik dus ook tot de conclusie dat ik dat vaker moet doen.

 4. Eén hoofdkussen is voldoende

  Iets dat mannen al jaren weten, ontdekte ik afgelopen week. Waarom zou je meer dan één hoofdkussen moeten hebben op je bed? Zo decoratief is het niet en het is allemaal extra werk. Bij terugkomst heb ik dus alle kussens die ik niet heel lekker vind liggen naar het logeerbed op zolder gegooid. Opgeruimd staat netjes!

  17 wijze lessen
  Less is more – Shutterstock
 5. Sowieso kan je met heel weinig af

  En daarom besloot ik onze voorraad verzorgingsproducten eens kritisch onder de loep te nemen. De kledingkast werd uitgemest en ik zag nu allerlei overbodige troep die enorm afleidt. Dat leidde tot een grote schoonmaak en innerlijke rust.

 6. Werk is relatief

  Begrijp me niet verkeerd, ik blog heel graag en mijn werk vind ik gelukkig ook leuk. Maar omdat ik ook de neiging heb me volledig te laten meenemen door mijn werkzaamheden, was die vakantie een fijne eyeopener. Even niet zo bezig zijn met mijn blog en overal aanwezig moeten zijn voor je gevoel was prettig.

 7. De tijd nemen in de keuken werkt

  Hoewel ik dat al wist, ben ik diep van binnen toch nog steeds van de grote stappen, snel thuis. En dat werkt dus niet helemaal met koken. Steek er meer tijd in en dat betaalt zich uit in een lekkerder gerecht. Dat merkte ik wel toen we na 2,5 uur pas konden gaan zitten voor de aubergine-lasagne. Duurt even, maar dan heb je ook wat…

 8. Beweging doet de mens goed

  En dan bedoel ik intensief sporten. Ik ging minstens twintig keer met May van de glijbaan en dus ook even vaak die hoge trap op. Ro en ik tennisten fanatiek en we wandelden en fietsten. Die dagen sliep ik een stuk lekkerder dan wanneer ik vooral zat. Ook bij de ouderen in onze familie zie ik het effect van een leven lang bewegen. Dat is gewoon echt goed voor je, fysiek en mentaal.

  Maar zo kan vakantie vieren ook heel lekker zijn – Shutterstock
 9. Met Rose en May krijgen we nog wat te stellen

  Die twee zijn ondeugend en dat versterkt elkaar nogal. Rose neemt haar kleine zusje mee op sleeptouw en die vindt die avonturen natuurlijk prachtig. In mijn weekoverzicht vertelde ik al waar dat toe leidde: twee peuters die in de avond stiekem naar onze slaapkamer waren geslopen om daar BabyTV te gaan liggen kijken…

 10. Vakantie kan zo lekker zijn

  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit zoveel op had met mensen die om de haverklap zuchtten: ‘O, ik ben zo toe aan vakantie!’ Dan dacht ik altijd: verander iets in je persoonlijke leven zodat je daar ook tevreden mee kan zijn. Maar nu we terug zijn weet ik weer dat vakantie en je thuisleven gewoon onvergelijkbaar zijn. En dat als je veel stress in je leven hebt, je dus inderdaad écht toe kan zijn aan vakantie. Another lesson learned!

 11. Pak vaker een boek

  We zitten hier regelmatig te Netflixen. En ik moet eerlijk zeggen, zolang OITNB nog niet is afgelopen gaan we daar gestaag mee door. Maar daarna lijkt het me fijn om in elk geval één dag per week de tv uit te laten en mezelf te laten meevoeren in de wereld van een boek. Ik begon tijdens de vakantie in het tweede deel van Hendrik Groen, Zolang er leven is, en merk dat ik daar echt van ontspan.

 12. Ik ben een luxepaard

  Al had ik daar geen vakantie voor nodig. Maar ik merkte dat toen we het park opreden, ik toch wat huiverig keek naar de huisjes die daar ogenschijnlijk al sinds de jaren negentig staan. Het zou niet de eerste keer zijn dat de gunstige websitefoto’s en de realiteit niet helemaal overeen komen. Ik was dan ook heel blij verrast toen we onze villa zagen. En opgelucht dus.

  Met zo’n uitzicht smaakt waarschijnlijk alles lekker… – Shutterstock
 13. Noord-Hollands fruit smaakt beter

  Wij worden hier in de supermarkt vaak afgekocht met keiharde perziken en pruimen, waardoor je ze eigenlijk niet meer in huis haalt. Eigenlijk zou ik daarom gewoon naar de boer moeten gaan, want het is echt niet lekker om zo’n keihard, waterig en toch zuur stuk fruit naar binnen te moeten werken. In het puntje van Noord-Holland smaakt alles gewoon zoals zou moeten: zacht, sappig, zoet en vol van smaak. Had het liefst een paar kilo ingeslagen,

 14. Leven zonder fruitvliegjes is zo fijn

  We hebben daar een week geen fruitvlieg gezien. Of het nu ligt aan de regio of de harde wind waardoor ze wegwaaiden voor ze zich konden verschansen op onze bananen maakt me niet uit. Maar het feit dat we fruit gewoon konden bewaren op de plek die daarvoor bedoeld is, was een enorme opluchting!

 15. Planningen maken, werkt niet altijd…

  In mijn werkende leven, is mijn Planning de leidraad in alles. Vooral omdat ik van nature vrij chaotisch ben eigenlijk; ik zou zonder planning allerlei afspraken vergeten en – zeker op zakelijk gebied – dat geeft geen fijn visitekaartje af. Op vakantie heeft dat echter geen nut. De dagen verlopen toch niet zoals je zou verwachten. Dat zagen we toen mijn opa plots geopereerd moest worden: dan kan die hele planning je gestolen worden.

 16. …maar in bepaalde opzichten wel

  Doordat ik dus heel ijverig een planning had gemaakt, haalde ik voor mijn gevoel veel meer uit onze tijd daar. We zagen Fort Kijkduin, gingen bowlen en uit eten en bezochten Sprookjeswonderland. Ik denk dat ik persoonlijk zonder die voornemens veel minder zou doen en dus hele dagen in het zwembad had gehangen.

  Leven zonder planning – Shutterstock
 17. De tijd vliegt

  Daar kom je sowieso wel achter als je kinderen hebt (de dag dat June voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging, staat me bij als gisteren, terwijl ze nu al bijna de basisschool verlaat). Maar ook op vakantie lijkt de tijd sneller te gaan dan normaal, vooral vanaf dag drie. Voor je het weet zit je weer thuis met een open koffer, dit keer om al je troep uit te pakken. Voelt bijna surrealistisch!

 18. De natuur is prachtig in Noord-Noord-Holland

  We zagen prachtige weilanden vol wilde natuur, met bomen begroeide duinen, velden vol klaprozen, de hagelwitte stranden en woeste zee… Dat mis je toch een klein beetje in het grootste deel van de Randstad.

 19. Waar strand is, zijn Duitsers

  Op de één of andere manier dacht ik dat ze vooral op vakantie gingen naar Zeeland, maar ook Den Helder en Julianadorp bleken er vol mee te zitten. De plaatselijke horeca is zelfs zo ingericht dat de borden in Nederlands én Duits te lezen zijn. Zonder uitzondering waren ze heel vriendelijk én winkelden ze bij Lidl.

Wat vind jij het fijnst aan op vakantie gaan?

Familie op vakantie – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

2 thoughts on “19 wijze lessen die de zomervakantie me leerde

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten