11 redenen waarom ik zo geniet van de kleutertijd

genieten voordelen kleutertijd

Wanneer je kind kleutert, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Van playdates tot nieuwe zelfstandigheid. Ik ben fan! Waarom? In deze blog deel ik 11 redenen die me zo laten genieten van de kleutertijd!

Hoera voor de kleutertijd!

Op een gegeven moment, ik denk dat we zo richting het eind van de peuterpuberteit gingen, vroeg ik mezelf af of het ooit nog goed zou komen. Want heel eerlijk: die continue strijd, gegil en het geruzie tussen de zusjes onderling braken me op. Zeker omdat onze peuter behoorlijk onderlegd bleek in het geven van de juiste argumenten.

Inmiddels zijn we een jaar verder en de kaarten lijken opnieuw geschud. Ik vind de kleutertijd zoveel relaxter! In deze blog deel ik de 11 redenen waarom ik blij ben dat de peutertijd maar een fase was…

11 redenen waarom de kleutertijd zo leuk is

Je kunt echt met ze op pad

Sinds kort fietst Rose zonder zijwieltjes en dat maakt je wereld zoveel groter. Gelukkig is ze redelijk geconcentreerd en blijft aan de zijkant fietsen, waardoor je daadwerkelijk verder kan fietsen dan alleen de straat uit. Je wereld wordt met een kleuter echt weer wat groter.

Onze gesprekken krijgen meer diepgang

Rose vraagt niet langer ‘Waarom?’ omdat ze in de waarom-fase zit, maar heel gericht. Ze wil graag het naadje van de kous weten en stelt gerichte vragen. Zo is ze heel benieuwd naar hoe bepaalde apparaten werken of hoe het toch zit met de sterren. En mammoeten, wanneer leefden die eigenlijk? Speelgoed als Tiptoi en apps zoals Squla helpen daar trouwens wel bij, vermoed ik.

Kleuters zijn zelfstandiger

Waar je peuter misschien wel al van alles wil, is hij motorisch nog niet altijd ver genoeg om die wens in uitvoering te brengen. Als kleuter kan dat wel. Dat geeft jou ook wat meer lucht. En ik weet niet of het persoonsgebonden is, maar Rose pakt inmiddels ook weleens spontaan een papier en potloden en gaat zitten kleuren. Ik hoef daar helemaal niet meer in te sturen. Ze smeert haar eigen brood, kleedt zich aan en poetst haar tanden zelf. Dat scheelt allemaal zoveel tijd!

Ze luisteren beter

Of het nu komt omdat Rose op school leert luisteren naar anderen, weet ik niet zeker. Maar ik vind het echt een fijne ontwikkeling. Er wordt niet altijd meer doorheen geroepen, ze hoort wat ik van haar vraag. En natuurlijk doet ze weleens of haar neus bloedt terwijl ze met glinsterende ogen probeert een paaseitje te pikken, maar over het algemeen hoort ze wat ik zeg en handelt daarnaar.

Kleuters zijn net sponsjes: ze nemen alles op

Ik noemde daarnet Squla al even. Rose mag één of twee keer per week een halfuurtje met deze app spelen op onze telefoon. Ze vindt het geweldig. Zo leerde ze rekenen, Engelse woordjes en gaat het lezen steeds beter. En nu weet ik wel dat ze hierin vrij vroeg is (ze is nog maar 4), maar dat hangt deels samen met de leergierigheid bij kleuters. Ze nemen alles in zich op. Of dat nu de sociale gedragsregels zijn, hoe je iets in elkaar zet of het leren zoals ze straks in groep 3 krijgt. Mede daarom besloten we haar ook wat boekjes te geven van de Bijlesmeester – puur om extra uitdaging te bieden.

De driftbuien lijken minder intens

Misschien reken ik mezelf rijk, omdat we al een tijdje niet zoveel last hebben gehad van kleuter driftbuien? Maar omdat we beter kunnen praten en zij me beter begrijpt, kan ik ook makkelijker uitleggen waarom we bepaalde regels hanteren in ons gezin. En daar schikt ze zich iets gemakkelijker naar. Op de dagen dat ze doodop is en niet echt voor rede vatbaar, zet ik haar apart tot ze wel rustig kan praten. Het werkt. Veel beter dan toen ze nog een temperamentvolle peuter was.

Soms vraagt ze hoe mijn dag was. Spontaan.

Dat vind ik zo leuk! Dan ben ik met vriendinnen weggeweest, kom thuis en ze vraagt hoe het was. Zomaar, zonder dat iemand haar aanstuurt. Ze is oprecht geïnteresseerd en dat is zo leuk!

Je kunt veel meer doen

Van spelletjes tot een dagje weg. Je hoeft veel minder rekening te houden met dutjes overdag, beperkte aandachtsspanne en wat ze aandurven.

Ze ontdekken de wereld om hen heen

Zo weet Rose dat je een papa en mama nodig hebt om een kindje te maken, maar dat sommige kinderen twee papa’s of twee mama’s hebben. Ze ziet verschil in haar- of huidskleur en lichaamsgewicht en vraagt waarom we er allemaal anders uit zien. Ze begrijpt dat we allemaal een keertje dood gaan en dat als iemand je hulp nodig heeft, je die geeft. En het mooiste van alles: ze benoemt het wel, maar vindt niks of niemand gek wanneer iets afwijkt van het ‘normale’. Dat zie ik bij andere kindjes in deze leeftijd ook. Ik vind die open houding bij kleuters zo mooi!

Kleuters hebben een geweldige fantasie

Kleuters kunnen nog zo heerlijk open en puur opgaan in hun fantasie. Ze bedenken hele verhalen met LEGO poppetjes, Barbie of zorgen als echte kleine moeders (of vaders) voor hun poppen. Ik kan daar echt van genieten. Zeker wanneer ze je aanwezigheid niet opmerken en lekker zitten te spelen.

Als er iets aan de hand is, kunnen ze het veel beter uitleggen

Het simpele gevolg van een grotere woordenschat is dat je elkaar beter begrijpt. Wanneer ze een verhaal vertellen, zitten er in de kleutertijd vaker een redelijk begrijpelijke kop en staart aan en ze kunnen duidelijker vertellen waar het aan scheelt. Bijkomend voordeel is dat ze minder frustratie ervaren en jij ze beter kunt helpen.

Elke fase heeft zijn charme

Echt, ik geniet elke keer weer van de ontwikkeling. Of ze nu 3 zijn of bijna 13. Maar de kleutertijd is (samen met de babytijd) misschien toch wel mijn favoriet. Ze komen nog wel lekker bij je kroelen, maar kunnen steeds meer zelf. En aangezien May een redelijk turbulente peutertijd achter de rug heeft, lijkt het me voor haar ook heerlijk als ze straks kleuter is. Volgens mij is ze er echt aan toe!

Wat vind jij het leukst aan de kleutertijd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Antoniodiaz – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten