11 dingen die je bij een tweede kindje anders doet

dingen die je bij tweede kindje anders doet

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, komt er ongelooflijk veel op je af. Dat is bij de tweede doorgaans wel anders. En dat heeft zo zijn voordelen…

Tweede kind doe je erbij?

Ze zeggen weleens dat je een tweede kindje er ‘gewoon’ bij doet. Hoewel ik het daar niet helemaal mee eens ben (denk maar aan de momenten dat je beseft dat één kind eigenlijk peanuts was), vond ik zelf wel dat het krijgen van een tweede echt anders was dan de eerste. Je doet bepaalde dingen gewoon anders. Soms door ervaring, een andere keer uit tijdgebrek…

11 dingen die je bij een tweede kindje anders doet

Eten van de grond? Goed voor de weerstand

Oké, ik gruwel persoonlijk nog steeds wanneer de kinderen iets van de grond eten. Maar omdat ik met mijn handen vol zat – zeker toen May ook geboren was – kon ik simpelweg niet overal meer bovenop zitten. At Rose iets van de grond? Dan deed ik een halfslachtige poging het te voorkomen en praatte het voor mezelf goed met dat weerstandsverhaal. Tot noch toe heeft ze er gelukkig niets aan overgehouden.

Je vertrekt niet meer met complete backpack van huis voor een tripje supermarkt

Bij June had ik het gevoel dat ik de complete huisraad op mijn rug moest binden om te kunnen overleven. Kind nummer 2 voelde als appeltje-eitje. Ik had meer het gevoel dat het allemaal wel zou goed komen, zelfs als ik iets zou vergeten. Wat door de blijvende zwangerschapsdementie inderdaad nog weleens gebeurde. Je staat er gewoon relaxter in. Gelukkig wel!

Je hebt meer hulp nodig

Zeker wanneer je, geveld door zwangerschapsklachten of ontzwangeren, minder energie hebt. Uiteindelijk gaan de dagelijkse bezigheden gewoon door en kan je niet meer voor elkaar boksen wat je met één kind wel deed. Je zal dus sneller om hulp moeten vragen aan je omgeving, anders heb je helemaal geen rust meer.

Als je baby huilt dan weet je dat het goedkomt

Toegegeven, ik ben geen expert op het gebied van babyhuiltjes. En deze vlieger gaat ook niet op met een huilbaby. Maar verder? Als je baby huilt, komt het wel weer goed. Sta je even onder de douche terwijl je kleintje wakker wordt? Bij onze oudste kon ik zelf meehuilen, omdat ik haar enkele seconden alleen had gelaten. Bij Rose ging dat gelukkig zoveel soepeler.

Rode vlekjes? Je schiet niet meer door het plafond van paniek

Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik ook weleens even heb getwijfeld aan de stand van Rose’ oren en daarop Google af spitte, op zoek naar medische antwoorden. Maar je maakt je bij een tweede kindje echt minder druk over eventuele vlekjes en ziet snel genoeg dat het gewoon komt door de bevalling.

Je maakt niet meer continu foto’s

Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar nadat June geboren was, had ik de neiging zo’n beetje elke beweging op de gevoelige plaat vast te leggen. Alles om maar niet te vergeten wat ze allemaal deed. Heb ik ze ooit teruggekeken? Ja. Eén keer, toen ik – bevangen door nesteldrang – de computer opschoonde. Verder eigenlijk nauwelijks.

Nadeel hiervan is dat je die fotoboeken (die je van plan was te gaan maken van ieder kind per levensjaar) helemaal op je buik kan schrijven!

Je weet al wat er komen gaat

Dat maakt de reis van het ouderschap zeker niet minder speciaal, maar wel minder verrassend. En dat kan ontzettend opluchten. Zit je middenin een enerverende fase? Dan weet je dat hij vanzelf weer over gaat. Of dat iets gewoon bij de leeftijd hoort. Dat maakt het krijgen van een tweede kindje wel iets makkelijker.

Je ziet meer door de vingers

Je hebt simpelweg geen tijd meer om als een havik bovenop je kind te zitten. Gelukkig voor hem of haar. Met twee kinderen in huis kijk je niet meer zo nauw. Je beslist gewoon welke normen en waarden binnen jullie gezin écht belangrijk zijn en de rest? Die laat je meer voor wat het is.

Je bent intens gelukkig met je draagdoek/-zak

Echt, ik weet niet wat ik zonder had gemoeten. Vooral op de momenten dat Rose zelf wilde wandelen en May het liefst lekker bij mij was. Of tijdens het huishouden. Als ik een spelletje wilde doen. Ik kan nog wel honderd redenen verzinnen waarom ik die draagdoek koesterde!

Je accepteert dat tijd voor jezelf niet meer bestaat

Even naar de wc? Relaxen als de baby slaapt? Gewoon simpelweg ‘zijn’? Vergeet het maar! Als je een tweede kindje krijgt, is de tijd voor jezelf helemaal voorbij – als het dat al niet was natuurlijk.

Luiers verschonen is je tweede natuur

Bij de eerste ben je extreem voorzichtig met zo’n beetje alles. Maar als je een tweede kindje krijgt, ben je zo doorgewinterd met luiers verschonen dat je je hand daar niet voor omdraait. Poep? Kom maar door! (Bij wijze van spreken)

Hoe ervoer jij de overgang van één naar twee kinderen? Deed jij ook bepaalde dingen echt anders?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Yuganov Konstantin – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One thought on “11 dingen die je bij een tweede kindje anders doet

  1. Ik ben op dit moment zwanger van baby nr 2 en heb al een zoontje van 8. Ik ben heel benieuwd hoe het voor mij na al die jaren gaat zijn. Voor mijn vriend is het wel zijn eerste echte kindje dus benieuwd of ik relaxter ga zijn dan hem

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten