Home » Huis en tuin » Huishouden » 10 gereedschappen die iedereen zou moeten bezitten *

10 gereedschappen die iedereen zou moeten bezitten *

Toen June en ik nog met zijn tweetjes woonden, voelde ik me het vrouwelijke equivalent van Tim the Toolman (kennen jullie Home Improvement nog?). Ik hing plankjes op, bezat mijn eigen gereedschapskist en draaide mijn hand niet om voor een nieuw kastje. Inmiddels is dat behoorlijk versloft. Om mij (en jullie?) even een opfriscursus te geven, zette Ro 10 gereedschappen op een rijtje die iedereen in huis zou moeten hebben. Kan jij ze allemaal afstrepen? 

Technische klusjes

Belangrijk om je eigen boontjes te kunnen doppen

Bij ons thuis ben ik van de afdeling techniek. Merel weet prima hoe je een plankje ophangt of kastje in elkaar zet, maar bijna automatisch groeide het toch naar de traditionele verdeling. Uiteindelijk heb ik ook een technisch beroep, dus was het waarschijnlijk ook logischer dat ik dit zou oppakken. Waarmee ze me wel verbaasde was haar relatief uitgebreide gereedschapskist. Volgens mij is dat iets dat elke vrouw zou moeten bezitten en ook iets wat ik onze dochters graag meegeef.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Hoe je als vader de liefde voor techniek kan overbrengen op je dochter, zie ik namelijk ook terug in de band die mijn schoonmoeder met haar vader had. Hij bracht haar kennis van zaken bij. En dat is maar goed ook, want mijn eigen schoonvader is (hoewel heel aardig, wijs en vakkundig schilder) niet bepaald technisch aangelegd.

Wat mijn schoonmoeder niet weet, vroeg ze haar eigen vader en tegenwoordig aan mijn zwager/mij. Na één keer meekijken, regelt ze het vervolgens meestal zelf. Daarmee is ze echt een goed voorbeeld voor Merel en de meisjes.

Overigens: dit stuk is ook bestemd voor jongens en mannen die weinig op hebben met techniek. Om het maar even genderneutraal te houden. 

De 10 belangrijkste gereedschappen

Voor de geoefende techneut zal hier weinig spannends bij staan, maar voor wie nog helemaal geen kaas heeft gegeten van een goedgevulde stash (zoals Merel dat zou noemen), hieronder mijn top 10 gereedschappen én uitleg waar nodig.

Gereedschapskist

Alles begint bij de basis. En in de techniek is dat je gereedschapskist. Een goede gereedschapskist heeft bijvoorbeeld aparte vakken voor bouten, moertjes, spijkers, schroeven en pluggen. Daarnaast moet hij diep zijn om je handgereedschap in te kunnen opbergen. De echte professional gebruikt natuurlijk een koffer. Dan lijk je automatisch goed in je werk, wat je daarna ook aflevert 😉 

Handgereedschap

Schroevendraaiers

Hiervan heb je een aantal nodig:

 • Kleine kruiskopschroevendraaier (vooral handig bij speelgoed met batterijen, daar kom je dit soort kleine schroeven vaak tegen)
 • Kleine platte schroevendraaier (zelfde reden; ook handig bij speelgoed dat open zou moeten gaan met een driehoekige schroevendraaier – een platte volstaat)
 • Grote kruiskopschroevendraaier (deze kom je vaak tegen bij meubels, zeker de welbekende blauw-gele meubelgigant uit Zweden en bij handvaten van pannen)
 • Grote platte schroevendraaier (ook handig bij meubels; onze kinderstoelen zijn bijvoorbeeld in elkaar gezet met dit soort schroeven)
 • Inbussleutel (liefst een set in verschillende maten)

Combinatietang

Uitleg

De combinatietang dankt zijn naam aan de veelzijdigheid van dit gereedschap. Je kan er namelijk mee knippen (een elektriciteitsdraad), vasthouden (moertjes en bouten) en opendraaien, zoals in het volgende voorbeeld.

Praktisch

Wanneer je de cv-ketel moet bijvullen, heb je de combinatietang nodig. Deze gebruik je om hem open te draaien en na afloop weer vast te zetten.

(Zij)kniptang

Uitleg

Het verschil tussen de combinatietang en de kniptang is de functie. Zoals de naam al zegt, kan je met een kniptang alleen elektriciteitsdraden knippen en strippen.

Praktisch

Omdat ik een vooropleiding volgde in de elektrotechniek, weet ik precies waar ik mee bezig ben. Als je zelf niet geoefend bent, is het wel handig om hulp te vragen. Toch is het handig dit gereedschap in je koffer te hebben, want dan kan je in geval van nood altijd uit de voeten.

Hamer

Spreekt denk ik voor zich? Je kan de hamer gebruiken om meubels in elkaar te zetten, maar ook als je een schilderijtje wil ophangen in een houten- of gipswand. Met de klauwhamer kan je bovendien (krom geslagen) spijkers heel makkelijk weer verwijderen.

Duimstok en rolmaat

Meten is immers weten! 

Een duimstok is vaak maximaal twee meter. Het voordeel hiervan is dat hij heel precies is. Je kan daardoor erg nauwkeurig opmeten. Zelf gebruik ik hem bijvoorbeeld vaak bij het ophangen van plankjes of lijsten – liever dan een rolmaat.

De rolmaat is vaak langer, meestal vanaf drie meter. Dit is erg handig wanneer je iets moet uitmeten op de vloer. Heel handig is dat je hem ergens achter kan hangen dankzij het lipje.

Waterpas

We hebben niet allemaal een timmermansoog, zoals Merel, en dan is de waterpas erg handig. Je gebruikt hem horizontaal bij het ophangen van een plankje of verticaal als je zeker wil weten of je spiegel recht hangt.

Elektrisch gereedschap

Accu-tol

Met een accu-tol kan je zowel gaten boren in hout en gips als schroeven stevig vastzetten. Hij is veel lichter dan een boormachine en ligt prettiger in de hand. Bovendien maakt hij natuurlijk veel minder lawaai.

Boormachine

Deze zet je in voor het grovere geschut, zoals gaten in betonwanden, betonnen vloeren of plafonds. Een boormachine is puur gemaakt om te kunnen boren – zoals de naam natuurlijk al zegt.

Ducttape

De dames hier in huis pesten me nog weleens met mijn grote voorliefde voor het gebruiken van Ducttape, maar zijn inmiddels ook overstag. Bij het maken van de surprises werd regelmatig geroepen om onze rol en bovendien flink geklaagd toen bleek dat hij op was. Maar het is gewoon superspul, zeker met kleine kinderen. Essentieel ook: deze tape is waterdicht, ijzersterk, bestand tegen hitte en kou, maar ook hufterproof.

Wat als je helemaal niet technisch bent?

Ik pleit er dan nog steeds voor dat je een goedgevulde gereedschapskist in huis hebt. Ook wanneer je helemaal niet technisch bent. Of misschien heb je gewoon geen zin om het te leren ophangen en repareren. Dat maakt ook niet uit. Zelfs wanneer je namelijk het liefst hulp inschakelt voor dit soort zaken, is het voor de ander fijn wanneer hij bij jou uit de voeten kan met je complete set. Dus alleen al daarom!

Heb jij alle tien de gereedschappen in huis?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding – Shutterstock

Ro

Ik ben Ro (34), vriend van Merel en (stief)vader van June (13), Rose (5) en May (4). Naast mijn werk als uitvoerder voor een grote energiemaatschappij, steek ik veel tijd en liefde in ons gezin. Op Lotus Writings schrijf ik over onze moderne kijk op ouderschap, mijn hobby's (voetbal en Formule 1) en andere dingen die me bezighouden.

10 gedachten over “10 gereedschappen die iedereen zou moeten bezitten *

 1. Wat een handig artikel. Ductape, hamer en een boormachine hebben we altijd in huis. Zijkniptang hebben we ook ergens. Door mij raken dingen vaak zoek ??. Ik ga ze weer eens bijeen zoeken.

 2. Ik ben niet heel handig maar ook niet heel onhandig. Wel heb ik een gereedschapskist met onder andere schroevendraaiers, ducktape en waterpas erin. Ik zal zo eens kijken wat ik nog meer kan afstrepen.

 3. Ja! Ik kan zeggen ik heb ze alle 10 in huis & beter nog ik kan er nog mee omgaan ook haha!
  Ja iedereen zou dit toch wel in huis moeten hebben.

  Groetjes maaike

 4. Ik denk dat wel alles in huis in tienvoud hebben. Mijn vriend heeft een opleiding gedaan tot meubelmaker, dus handig is hij zeker en heeft een schuur vol gereedschap

 5. Wat een leuk artikel, hihi. Super praktisch voor bijvoorbeeld starters! Wij zijn met twee vrouwen in huis en ook hier is de een wat handiger dan de ander. Maar geen traditionele rolverdeling dus. 😉 We hebben wel een traditioneel schuurtje met al het gereedschap én een gereedschapskist met de basics. We kunnen onszelf aardig goed redden dacht ik zo. 😉

 6. Ja we hebben alle 10 in huis en nog een stuk meer. Maar goed ik heb ook een man die graag klust. Toen ik nog alleen woonde had ik het kleine handgereedschap wel, maar ik moest regelmatig een boormachine lenen omdat ik die niet had. Erg onhandig.

 7. handig voor de starter, volgens mij hebben wij alles wel in huis. handig opgestapeld in meerdere gereedschapskisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten