zwangerschapsmomenten

Zwangerschap | 5 momenten die ik echt mis als kiespijn

Zwangerschapsmomenten – ik mis ze wel, ik mis ze niet…

De romantiek van trappelende babyvoetjes en wegdromen bij de gedachte aan je kindje waren een fractie van mijn zwangerschappen. Deze zwangerschapsmomenten behoren desondanks tot bijzonderste momenten in mijn leven. Ze zorgden ervoor ik niet opgaf of negen maanden huilend in een hoekje lag. Maar waar sommige vrouwen blaken van hernieuwde levenslust, voelde ik me vooral een maandenlang uitgeput en afgetobd. En als mijn spiegel dat me niet vertelde, dan mijn omgeving wel.

Lees ook: 8 opmerkingen die je zéker niet wil horen tijdens of na de bevalling

Zwangerschapsmomenten die ik mis als kiespijn

Horen dat je er slecht uit ziet

Dat is niet leuk. Nooit eigenlijk, maar al helemaal niet als je één bonk hormonen bent, jezelf onzeker voelt, slecht slaapt en bovendien doorlopend voelt alsof de TGV in volle vaart over je heen is gereden.

Buikpijn

Het ergst waren die vage buikkrampen zodra ik richting de bevalling ging. Behoorden die pijntjes nu tot voorweeën, harde buiken, oefenweeën, echte weeën of ‘simpele’ bandenpijn, was het geen fikse blaasontsteking? Je kan als zwangere alle kanten op, maar hebt meestal geen idee welke. Alles lijkt gewoon zo op elkaar!

Vermoeidheid

Dat je werkelijks niets meer kan doen zonder daarna het liefst te willen afsluiten met een korte winterslaap. Ik geloof ook dat ik nooit zo regelmatig middagdutjes deed als tijdens mijn zwangerschappen.

Hormonale trek

Na June was ik zo lekker afgevallen: bijna dertig kilo in totaal. Trots dat ik was! En ik wist voor de volle honderd procent zeker dat me nooit meer zo’n gewichtstoename zou overkomen. Mocht ik ooit nog zwanger raken, dacht ik toen, dan zou ik mezelf volledig beheersen. Negen maanden lang. Kleinigheidje: ik was vergeten hormonen hele gekke dingen met je kunnen doen. Waaronder het opwekken van vreetbuien dus. Uiteindelijk kwam ik dus net zoveel aan als tijdens mijn eerste zwangerschap, waardoor ik van voor af aan kon beginnen. Inmiddels zijn er weer twintig kilo af, dus het lukt wel, maar leuk is anders.

Hormonaal gedrag

Huilen om alles, overal beren op de weg zien, overdreven assertief reageren… Nee, hormonen halen niet per se het allerbeste in de mens naar boven. Bovendien kan ik nu ook weer gewoon naar spannende films en series kijken, zonder wekenlang van slag te zijn en mezelf af te vragen waar al die ellendige verhaallijnen toch goed voor zijn.

Welke zwangerschapsmomenten mis jij wel of niet?

Zwangere vrouw – foto afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Zwangerschap | 5 momenten die ik echt mis als kiespijn

 1. Ik had bij mijn tweede zwangerschap continu bloedneuzen. Bij de eerste zwangerschap 9 maanden misselijk. Inderdaad de vermoeidheid. Daar had ik tijdens mijn laatste zwangerschap chronisch last van. Maar ook flauw vallen. Lage bloeddruk veroorzaakte dat. Heel naar.
  Melanie onlangs geplaatst…Paas bingo.My Profile

 2. In verwachting zijn is fijn, maar zwanger zijn vind ik verschrikkelijk. Misselijk, overgeven, zwangerschapsdiabetes, een beknelde zenuw (waar ik nog steeds last van heb anderhalf jaar verder), moeheid, bekken, en …. Al het nare wat bij een zwangerschap hoort.
  Marieke onlangs geplaatst…Lekker klagen en dan loslaten …My Profile

 3. Dat alles op de grond valt! Echt alles! Om de haverklap! En dat ik dat met moeite op kon pakken met mijn tweelingbuik.

  1. Ja kan me voorstellen, zijn niet de leukste klachten. Wat dat betreft is het heel fijn dat negen maanden afzien (voor sommigen) een heel fijn resultaat oplevert.

  1. Erg hè? Je ontdekt pas hoe weinig mensen zichzelf verzorgen als je zwanger bent. Echt, deodorant schijnt een heel handige functie te hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge