te oud

Zwangerschap | Wanneer ben je ‘te oud’?

Zwangere Janet Jackson moet van dokter meer rust nemen.‘ Het was even aan me voorbij gegaan, maar de Amerikaanse zangeres krijgt haar eerste kindje op een leeftijd dat veel andere vrouwen middenin de overgang zitten. Ongetwijfeld zullen alle discussies weer oplaaien: moet je er op die leeftijd nog aan willen beginnen? Is ze niet te oud? Of hebben andere mensen altijd wel een oordeel en moet je doen waar je jezelf goed bij voelt? 

Zeker een ongelukje

Ik ga even terug naar mijn eerste zwangerschap. ‘Jeetje, zo jong? Het was zeker een ongelukje?’ vroegen een paar vrienden, collega’s en vreemden me. Anderen hadden medelijden. Mijn leven zou vanaf nu voorbij zijn; dag sociaal leven en jeugd, tot nooit meer ziens! De opmerkingen irriteerden me. Vanaf mijn vijftiende ging ik al regelmatig uit, dus wat zou ik eraan moeten missen? En ik was begin twintig, geen tiener meer. Bovendien, waarom zou een oudere moeder beter voorbereid zijn op het ouderschap? Je doet het toch allemaal voor de eerste keer?

Lees ook Clichés over het ouderschap: voor je het weet zijn ze groot en 6 andere uitspraken

Maar klopt dat wel?

Als jonkie van 26 stond ik regelmatig bij het schoolplein te kletsen met moeders die tien tot bijna twintig jaar ouder waren dan ik. Ideaal vergelijkingsmateriaal, dacht ik zo. Wat bleek? We liepen allemaal tegen dezelfde dingen aan, ongeacht onze leeftijd. Onze gevoelens ten aanzien van ouderschap kwamen redelijk overeen: ons hart liep over van liefde, maar soms verlangden we naar die rol behang. Wel leken de meeste oudere moeders zelfverzekerder. Daar stond tegenover dat zij vaker tegen ‘echte’ problemen aan liepen, zoals zieke ouders of de zorg voor hun kinderen in combinatie met eigen gezondheidsproblemen. Het één is dus niet beter dan het andere, maar ik besefte me toen wel dat je het ouderschap mogelijk iets anders beleeft na je veertigste dan wanneer je midden twintig bent.

Terug naar Janet

Vijftig en zwanger, moet je dat nog willen? Ben je dan niet te oud? Ik vroeg het mezelf echt af na het lezen van dit bericht. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om op die leeftijd alleen al te beginnen aan die slapeloze nachten (hoewel ze daar misschien een nanny voor heeft) of het idee dat je kinderen op jonge leeftijd al moeten zorgen voor hun bejaarde moeder. Maar dat ben ik: 32 jaar oud met drie dochters en zonder fortuin. Als je bovendien al jarenlang kinderen wilde en door omstandigheden die wens op je vijftigste nog in vervulling kunt laten gaan, wie ben ik dan om te oordelen? Gaat het er niet om dat het kindje met de grootste liefde wordt opgevoed?

Wat denk jij: is vijftig echt veel te oud of moet ze het allemaal zelf maar weten?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Zwangerschap | Wanneer ben je ‘te oud’?

 1. Ik ben zelf ook jong moeder geworden en moet er niet aan denken om op mijn 50e nog een kind op de wereld te zetten. Zij zal vast de middelen hebben om vooral van de lusten te kunnen genieten en de lasten aan anderen over te laten, maar dat is niet het idee wat ik van moederschap heb. En ik denk dat een vrouwenlijf na een bepaalde leeftijd niet zo goed meer in staat is een gezond kind te baren. Geen idee waar precies die grens ligt, maar met 50 ben je die toch wel gepasseerd.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Huis vol herinneringen te koopMy Profile

  1. Goed punt, ik vind ook dat als je er zelf niet voor zorgt, dat niet strookt met mijn beeld van het ouderschap. Ben benieuwd hoe ze dat allemaal zal gaan aanpakken, wie weet verrast ze ons! En ik denk inderdaad dat het belangrijk is dat je lichaam het nog aan kan.

 2. Ja, 50 is te oud. Maar dat moet ze lekker zelf weten. Ik was 33 en dat vond ik persoonlijk al aan de oude kant voor een eerste kind, maar dat liep nou eenmaal
  zo. En ik herken stiekem wel wat Lilian schrijft over sommige ‘oudere’ ouders. Je kan het allemaal niet plannen, er is nooit een ideaal moment. Maar ik zou het zelf wel prettig vinden om mijn kind op te zien groeien zonder zelf dan al hulpbehoevend te zijn.
  Romy onlangs geplaatst…Ik doe het gewoon nie, want ik ben al bijna drieMy Profile

  1. Ik snap wat je bedoelt ja. Lijkt me heel vervelend en bezwaarlijk. Inderdaad, je kan niet alles plannen. Maar halsoverkop aan de kinderen beginnen, lijkt me nooit verstandig. Je bent er misschien nooit helemaal klaar voor, maar het is prettig als je in de basis wel moedergevoelens hebt. Verschrikkelijk idee dat sommige moeders achteraf spijt hebben (ook voor henzelf trouwens, lijkt me heel zwaar).

 3. Volgens mij geeft je lichaam zelf wel aan wanneer je te ‘oud’ bent. Boven de vijfendertig loop je meer risico op down en miskramen volgens mij. Ik was zelf 29 en dat was voor mij de ideale leeftijd. Ik denk dat het ideale moment is als je iets van de wereld hebt gezien en jezelf een beetje hebt leren kennen. En dat het eigenlijk te laat is als je leven al helemaal is volgepland en je aan kinderen begint omdat je ‘eierstokken’ rammelen of omdat je tegen een bepaalde leeftijd loopt. Dat vind ik de vervelendste ouders (want die willen eigenlijk dat hun leven net zo is als voordat ze kinderen kregen). Maar goed, sommigen hebben op hun 22e hun geest al op orde en anderen pas op hun 40ste.
  Lilian onlangs geplaatst…De bril, helemaal hip & happeningMy Profile

  1. Mooi verwoord. En ik kan me wel voorstellen dat je rond je veertigste nog kinderen krijgt, soms kom je nou eenmaal niemand tegen of zijn de omstandigheden er niet naar. Maar vijftig is dan weer een stapje verder.

   Onbegrijpelijk ja, je leven houdt niet op natuurlijk, maar je leven verandert wel na het krijgen van kinderen. En ik denk dat het heel goed is daar vooraf bij stil te staan, ze zijn nogal permanent 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge