wintertijd

Wintertijd | Hoe bereid je de kinderen voor?

Het is bijna wintertijd. Een uurtje extra slaap dus, maar is het wel zo handig met kinderen? Ik vertel je vandaag waarom ik het inmiddels drama vind en geef tips hoe je hier zo goed mogelijk mee kan omgaan met kleine kinderen die nog geen klok kunnen kijken. 

Vroeger vond ik de wintertijd fantastisch: heerlijk, dat uurtje (legitiem) extra blijven liggen. Kinderen hebben daar echter helemaal niks mee, dat uitslapen. Die zijn gewoon om 5 uur nieuwe tijd klaarwakker en verwachten van jou precies hetzelfde. En ik weet niet hoe het met jou zit, al vind ik het stukken minder vervelend om eerder op te staan dan voorheen, 5 uur is mij echt véél te vroeg.

Jammer genoeg is mijn ervaring met wintertijd dus niet meer die van vroeger. Als je het mij vraagt zou hij alleen al om die reden voor jonge ouders met kinderen afgeschaft mogen worden (ben je trouwens ook meteen van die ellendige omschakeling naar de zomertijd af)

Tips voor een probleemloze overgang naar de wintertijd

Maar goed, we hebben het ermee te doen. Daarom ging voor jou op zoek naar tips om je kindje zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden op de wintertijd!

Optie 1: Verleng de bedtijd van je kind in de laatste vier dagen voor de overgang van zomer- naar wintertijd steeds met een kwartier. Op die manier kan je kind geleidelijk wennen aan een latere bedtijd en eveneens aan het later opstaan. (Bron: Ouders van Nu)

Optie 2: Je kunt er ook voor kiezen je kind elke ochtend vijf minuten later uit bed te halen en ’s avonds vijf minuten later te laten slapen. Ga ook iedere dag iets later eten! Deze optie is iets geleidelijker dan voorgaande. En als ik heel eerlijk ben, geloof ik dat deze optie voor mij ook nog wel zou kunnen werken – ik ben meestal niet zo flexibel rondom dit soort momenten.

Interessant gegeven bovendien: hier staat dat winterkinderen meer moeite hebben met deze overgang dan zomerkinderen. Dat verklaart mijn eigen a-flexibiliteit! Ik ben fysiek gewoon niet gemaakt om op te staan als het buiten nog donker is. Oké, officieel ben ik geboren op de eerste dag van de lente, maar in andere jaren wil mijn verjaardag nog weleens in de winter vallen; dat telt ook toch? (Bron: Moeders.nu)

Leuk en/of handig om te lezen

Mij lijkt optie 2 het prettigst. Een kwartier per dag is toch best veel. Maar of dit in de praktijk werkt, zullen we moeten zien. Tijdens mijn zoektocht naar informatie kwam ik ook een paar interessante blogs tegen over dit onderwerp. Lees je mee?

Kim van Webkim kiest ook voor de laatste optie. Zelf vergeet ze voor het gemak mee te doen en dit leidt tot een herkenbare frustratie aan het begin van de wintertijd!

Op Help mijn kind heeft autisme staat heel duidelijk uitgelegd hoe je een kind met autisme kunt begeleiden van zomer- naar wintertijd. Overigens gaat de website komende november offline, dus als je de informatie nog wil lezen, moet je snel zijn!

Pedagoog Frank voor ’t Hekke beschrijft vanuit het oogpunt van je kind hoe deze overgang voor hem of haar is. Heel verhelderend.

Tot slot staat op Fitte Vrouwen een informatief artikel over het ontstaan van de wintertijd en een kleine opsomming van voor- en nadelen.

Nu nog een fijne nieuwe jas van winterjassen.com en je bent echt helemaal klaar voor de wintertijd!

Hoe gaan jullie om met die overgang? Ben je klaar voor de wintertijd of mag hij van jou worden afgeschaft?

Dit artikel bevat een betaalde link.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Wintertijd | Hoe bereid je de kinderen voor?

  1. Van mij mag het afgeschaft worden… Had er al niks mee en zoonlief kan klokkijken sinds zijn 2e, dus of wij moeten de klok beneden én zijn wekker dagelijks verzetten als we het geleidelijk willen doen, of we hebben een pittige discussie met een eigenwijze kleuter 😁 Cold Turkey dus hier 🙃😜
    Marije onlangs geplaatst…Waar ga ik naartoe vandaag…My Profile

  2. Bij ons werkt ‘cold turkey’ altijd het best. Gewoon net als anders alles op ‘dezelfde’ tijden doen. Dochterlief is 3,5 en we hebben er nooit last mee gehad. Overigens misschien niet eerlijk, want heb 2 kids die aardig goed slapen (8 uur/half 9 wakker ’s ochtends). Dus als het dan een keer een uurtje eerder is, maakt dat eigenlijk ook niet uit.

    1. O heerlijk zeg! Dan maakt het inderdaad niets uit voor een keertje en zijn ze er ook zo overheen waarschijnlijk. Hier zitten ze standaard 6 uur rechtop in bed, ik vrees als we niet geleidelijk naar een nieuw ritme gaan, dat ze volgende week om 5 uur wakker zijn 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge