stiefouder wel bij tienminutengesprek

Waarom een stiefouder wél bij het tienminutengesprek zou mogen zijn

STIEFOUDER WEL BIJ TIENMINUTENGESPREK – De aflevering van De Luizenmoeder waarin Juf Ank een onverwachts staaltje menselijkheid toont, levert een interessante discussie op. Sommige mensen zijn het roerend met haar eens. Een stiefouder hoort niet thuis op een tienminutengesprek. Waarom niet? Wij zitten blijkbaar in een uitzonderlijke positie waarbij we bewust kiezen dit wel te doen. Ik breek daarom vandaag een lans voor alle betrokken stiefouders! 

Hallo allemaal!

Als ik alleen al denk aan Juf Ank zoemt het liedje direct door mijn gedachten. Niet zo handig, aangezien de inspiratie voor deze blog afkomstig is uit de vorige aflevering van De Luizenmoeder, waarin de ex van Hannah samen met zijn nieuwe vriendin komt opdagen tijdens het tien-minutengesprek. Not done, vinden sommige moeders (of misschien wel heel veel moeders?). Ze zijn het roerend eens met Juf Ank, die het in een sporadisch moment van menselijkheid opneemt voor Hannah.

Samengesteld gezin

Ik maak er geen geheim van dat Junes vader en ik destijds de beslissing maakten om niet langer samen door te gaan. Hoort soms helaas ook bij het leven en dan kan je er maar beter het beste van maken, denk ik. De situatie kende ups en downs, maar we regelen het allemaal met elkaar en vormen één grote familie. Daarom herkende ik het eigenlijk ook niet zozeer. Sterker nog, Ro gaat namelijk (als ‘nieuwe’ partner) ook gewoon mee naar de tienminutengesprekken. Dat voelt als logisch. Hij is namelijk heel betrokken bij haar opvoeding en vervult hier in huis voor haar een vaderrol, net als voor andere dames. Daarbij neemt hij absoluut niet de plek in van haar eigen vader, maar bestaan ze gewoon naast elkaar.

We zijn een uitzondering?

Het raakt me wanneer ik deze blog lees. Vol adviezen over wat je als stiefouder absoluut niet zou mogen doen. Ro gaat dus wel gewoon mee naar de tienminutengesprekken, vertelt bepaalde dingen zelf tegen Junes vader waar nodig etc. Of er nu wel of geen betrokken biologische ouders zijn op die momenten, is voor mij ondergeschikt. Van een nieuwe stiefmoeder zou ik precies hetzelfde verwachten. Want hoewel June minder tijd met haar vader doorbrengt, vind ik dat we met zijn allen een team moeten zijn. Naar haar toe laten zien dat we er voor haar zullen zijn, ook in dit opzicht.

Sowieso had ik in de planning om hierover te schrijven, maar in eerste instantie wist ik niet goed waar ik naartoe wilde met mijn verhaal. Na het lezen besefte ik dat het goed is om eens een tegengeluid te laten horen. 

Waarom ik vind dat de nieuwe partner wél gewoon mee kan naar het tienminutengesprek

Hij of zij zorgt ook voor je kind en een betrokken ouder wil toch weten hoe het gaat met alle kinderen?

Even eerlijk, als je alle scrupules, jaloezie en wraakzucht loslaat, dan wil je toch diep in je hart vooral dat je kind met liefde wordt opgevoed door iedereen? Is dat niet het allerbelangrijkste? Wanneer je ziet dat de nieuwe partner alles in het werk stelt om een liefdevol nest te creëren voor jouw kind, dan vind ik dat je die ook moet omarmen. Jouw gevoelens ten aanzien van je ex en wat geweest is, doen er (hard gezegd) niet toe. Het draait om je kind. Een scheiding kent alleen verliezers, maar nog meer als je je eigen gevoelens laat doorsijpelen in je beslissingen.

Je toont een eenheid naar je kind

Beetje voortbordurend op vorig punt: je kunt het kind op geen betere manier laten zien dat ze niet hoeven kiezen, dan door gewoon allemaal aanwezig te zijn – zonder spanningen. Dat geldt ook voor verjaardagen. Wij vieren ze eigenlijk sinds haar geboorte al gezamenlijk en June is daar heel dankbaar voor. We komen ook over en weer op feestjes van nichtjes. Daarvan hoop ik dat we nog lang kunnen genieten met zijn allen. Je blijft uiteindelijk familie van elkaar, dan kan je er maar beter iets moois van maken toch?

Als stiefouder word je ook ouder

Ik vind het eigenlijk heel kwalijk als stiefouders (uit zichzelf) niet betrokken willen zijn. Je mag er dan in biologische zin niks aan hebben bijgedragen dat jullie (stief)kind op de wereld loopt, maar in emotionele zin kan je heel veel voor hem of haar doen. Waarom zou je dat laten? Daarbij hoef je absoluut geen plekken in te nemen, maar als hij of zij bij jullie is, zorg er dan voor als een eigen kind. Toon liefde, kroel als die behoefte er is, luister, sta klaar, verzorg, blijf eerlijk, praat respectvol over de biologische ouder en geef onvoorwaardelijk.

Je hebt een voorbeeldfunctie

Mocht vorige je nog steeds niet overtuigen, vergeet dan niet dat je een voorbeeldfunctie hebt. Hoe kan je verwachten dat je kinderen ook moeten luisteren naar je nieuwe partner, maar je sluit hem of haar zelf buiten van belangrijke momenten? Of (vanuit de positie van de ex): je laat die persoon buitensluiten. Mij lijkt het juist prettig om samen te kunnen overleggen. De ander ziet misschien meer dan jij of biedt een frisse blik. Je wil toch dat je kind gelukkig is? Na een scheiding is een harmonieuze situatie het minst dat je kan bieden.

Wil je meer adviezen over wat je als biologische ouder zou kunnen doen als je te maken krijgt met de nieuwe partner van je ex? Lees dan hier verder! 

Denk je dat we het makkelijk hadden?

Misschien denk je na het lezen: ‘Ja, makkelijk praten. Blijkbaar konden je ex en jij gewoon nog door één deur, dan is het geen opgave om die lijn door te zetten na de breuk.’ Dat mag je absoluut denken. Maar ik wil ons dan toch even verdedigen, want een breuk  is per definitie alles behalve makkelijk. Alleen dachten wij: je kan na een scheiding twee kanten op. Of je laat je eigen gevoelens de boventoon voeren óf kiest voor je kind. Ik denk dat we allebei heel vaak onszelf opzij hebben gezet uit Junes belang. En met succes. Over je verdriet groei je wel heen, over je kind niet. Haar vader omarmde Ro en vice versa.

Maar, onze situatie bood misschien meer ruimte

Althans, dat denk ik zelf. June was een jaartje of 7 toen Ro in ons leven kwam. Dus ze wist allang dat ze een biologische vader had en van beide kanten verliep de eerste ontmoeting goed. Soepel, zou ik zelfs willen zeggen. En zoals bij alle samengestelde gezinnen moest ook hier na de komst van een stiefouder opnieuw de balans worden gezocht. Hoort erbij. Ik denk dat je altijd ruimte moet bieden aan ieders gevoelens, hoe hard ze ook kunnen binnenkomen. Alleen dan kun je weer samen vooruit. Daarnaast zijn onze karakters er ook naar: vooral gericht op samenwerken en bewust stilstaan bij de stappen die je zet.

Wat vindt hij er zelf van?

Hoewel hij eigenlijk niet vaak in mijn blogs naar voren komt, besloot ik ook Junes vader te vragen of hij zijn mening wilde delen. En dat wilde hij: ‘Ik vind het een beetje ouderwets als mensen hier moeilijk om doen. Zolang je allemaal door één deur kan, moet je dat toch niet willen tegenhouden? Bovendien draait het om je kind en niet om wat je zelf eventueel voelt.’

Bied ruimte aan gevoelens

Misschien is je ex er inderdaad nog niet aan toe om jou gelukkig te zien met een ander. Dan heb je dat absoluut te respecteren – zeker als je er zelf vandoor bent gegaan met diegene. Blijf daarover zeker in gesprek. Ik ben ook van mening dat de situatie zoals in De Luizenmoeder ongepast was: te vroeg, te egocentrisch vanuit vaders perspectief en te ongevoelig vanuit de positie van de stiefmoeder. Maar vergeet niet: met de tijd kom je er allemaal wel overheen. En dan is er niks mee om daar samen te staan. Als een team. Want dat is het minste dat je kind verdient toch? 

Hoe denk jij erover: mag een stiefouder mee naar het tienminutengesprek?

Afbeelding, RonStick – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

30 Replies to “Waarom een stiefouder wél bij het tienminutengesprek zou mogen zijn

 1. Ik deel jouw mening. De stiefouder vervangt één van de twee ouders dat “weggevallen” is en weet perfect wat er gebeurd in het huishouden. Waarom zou deze persoon dan niet mee mogen in zo een gesprek? Zijn of haar mening is eveneens van uiterste belang.

 2. De luizenmoeder heb ik nooit gezien (als enige geloof ik maar dat terzijde), dus ik kan er niet over meepraten wat er in de aflevering behandeld werd, Maar ik denk zeer zeker dat jij een punt maakt. Een stiefouder kan best mee naar een tienminutengesprek als de situatie er naar is. Toch denk ik dat de andere blog ook een kern van waarheid bevat. Want soms is er tussen ouders en stiefouders idd geen juiste verhouding. Maar zoals zovelen al zeggen; als het belang van het kind maar voorop staat. Misschien goed om die ook eens te vragen…?
  Roelina onlangs geplaatst…Rare jongens die…. vikingen; het 14e viking festival ArcheonMy Profile

 3. Ik vind dat de dame in de andere blog nogal betweterig overkomt met haar in hoofdletters ‘NIET’ enzo…
  Ik ben zelf een stiefmoeder van 2 en mama van 1 en heb lange tijd een stiefmoeder in het leven van mijn zoontje gekend. Nooit of te nimmer hebben mijn ex of ik daar een probleem van gemaakt dat mijn man meegaat naar het 10minuten-gesprek. Hij gaat gewoon mee. Punt. En mijn ex zijn reactie toen ik hem vroeg of hij dit ok vond was eenvoudigweg ‘Waarom zou ik dat niet ok vinden? Natuurlijk is dat ok.’ Ik zou er op mijn beurt ook geen probleem van hebben gemaakt moest mijn zoontje zijn stiefmoeder meegegaan zijn. Zowel mijn man als de (nu ex-)vriendin van mijn ex dragen een verantwoordelijkheid naar mijn zoontje toe en moeten info uit de eerste hand krijgen van school uit enzo.
  Aan de andere kant word ik wel zoveel mogelijk geweerd uit het leven van mijn stiefkinderen door hun moeder. Ze heeft een beetje het ‘ze is handig als gratis oppas en is een aanhangsel waar ik mee moet dealen als mijn kinderen bij hun vader zijn’-idee over mij. Vanaf dag 1 was ik er teveel aan voor haar. Voor mij geen probleem, ik lig niet wakker van wat zij denkt van mij. Voor de kinderen is het dan weer andere koek. Die voelen dat als geen ander en vinden het maar vreemd dat hun moeder na 8 jaar nog steeds geen vrede kan nemen met de situatie terwijl zijzelf (11 en 14 jaar godbetert) dat wel kunnen.
  Het is eigenlijk heel eenvoudig: die kinderen en hun geluk zijn het allerbelangrijkste. Al vraagt dat om je eigen gevoelens opzij te zetten…
  Anneke onlangs geplaatst…Men I like – tagMy Profile

 4. Heel eerlijk? Zonder De Luizenmoeder ooit te hebben gezien (moet ik toch eens doen) en de andere blog overigens wel gelezen te hebben (al van te voren toevallig). Denk ik dat ik het heel logisch vind dat iemand met ofwel zijn ex (de moeder of vader) ofwel met de ‘nieuwe partner’ (man of vrouw) naar dit soort bijeenkomsten gaat. Mits het wel in onderling overleg is gegaan. Dat sowieso. Ik ben het helemaal met je eens dat je alles in het belang van het kind moet doen. En ik denk dat een kind baat heeft bij gelijkgestemde ouders / partners. Ik krijg jeuk van opgelegde regels over wat wel en niet mag. Wel denk ik dus dat alles in overleg tussen de betrokken personen moet gebeuren. Zelf zit ik niet in deze situatie dus echt goed kan ik er niet over oordelen. Ik kan alleen maar zeggen wat ik voel.
  Rory onlangs geplaatst…Tinnitus, je zal het maar hebbenMy Profile

  1. Luizenmoeder is wel een aanrader hoor!

   Maar ik denk idd dat dat het meest wrong tijdens het lezen: de opgelegde ‘regels’ waarin staat dat stiefouders niet mee zouden mogen etc. Zolang je het kind voorop hebt staan, weet je ook of het werkt in een specifieke situatie om de stiefouders mee te nemen. Iemand buitensluiten die zijn of haar hele ziel en zaligheid in je kind legt, puur omdat hij of zij niet biologisch betrokken bent, is voor mijn gevoel niet juist.

 5. Ik ben degene van het andere blog. Ik ben al 22 jaar een heel betrokken stiefmoeder. Ik sta volledig achter mijn blog. Als je 2 ouders hebt in de volle betekenis van het woord dan kunnen die heel goed samen beslissingen nemen over de opvoeding van hun kinderen. Als zij daar beiden behoefte aan hebben kunnen ze hun partners in die besluitvorming betrekken. Helemaal super als de verstandhouding dusdanig is dat alle opvoeders een evengrote inbreng hebben in de opvoeding hoewel dat best moeilijk is als er geen co ouderschap is en kinderen een weekend in de 2 weken langskomen. Realistisch gezien is er dan gewoon een minder grote rol. Wij kwamen gewoon bij de mama over de vloer bij verjaardagen maar papa en mama gingen samen naar het 10 minuten gesprek. Ik had daar totaal geen moeite mee. Ik vind dat je als stiefmoeder die een weekend in de 2 weken opvoeder is van haar stiefkinderen best wat terughoudendheid hierin mag betrachten. Ik begrijp dus niet waarom je je zo aangesproken voelt tenzij je je uitspreekt voor de stiefmoeder van jouw kinderen hoewel ik die in jouw blog niet terugvind. Vind je haar onheus bejegend door mijn blog? Want ik had het puur over de rol van de stiefmoeder. Over mijn eigen rol dus.
  Esmee onlangs geplaatst…Hennep ofwel CBD-olie voor mijn kind met ADDMy Profile

  1. We hoeven het ook niet met elkaar eens te zijn toch? Ik vond de toon in je blog vrij veroordelend. En ik denk dat je niet goed kan oordelen wanneer je het verhaal niet kent. Elk samengesteld gezin zou de kinderen voorop moeten hebben staan, vind ik. Stellen dat een stiefouders niet thuishoort bij een tienminutengesprek omdat jullie die keus maakten, vind ik te kort door de bocht. Je gaat daarbij volledig voorbij aan alle stiefouders die wel die behoefte voelen. Dat is niet verkeerd, maar door je blog (en woordkeuze) voelt het bijna wel zo
   Merel onlangs geplaatst…Shoplog | Quapi Kidswear in combinatie met de leukste Zenner itemsMy Profile

 6. Thank you!! Ik ben zelf stiefmoeder (al 12 jaar) en ik kan me zo irriteren over de hele discussie. Om nog maar te zwijgen over de dingen die ik als stiefmoeder niet zou mogen doen of wat dan ook. Echt, ik kan er heel veel begrip voor opbrengen, in sommige situaties. Maar als ik even naar mijn situatie kijk.. ik zorg al die jaren al voor haar, doe alles voor haar.. als ze verdrietig is troost ik haar, als ze ergens mee zit kan ze bij mij haar verhaal kwijt, ik help en leer haar alles wat ze moet weten.. en dat heb ik altijd al gedaan.. en dan zou ik niet bij een schoolding mogen zijn? Pfff! Ik ben blij eindelijk een verhaal als die van jou te lezen. Dus echt, bedankt!
  Eva onlangs geplaatst…Tips om statisch haar te verminderenMy Profile

 7. Voor mij zit er een wezenlijk verschil tussen onaangekondigd je nieuwe vriendin meenemen. Waar je als andere ouder uberhaupt nog geen contact mee hebt gehad (zoals luizenmoeder) of iemand die meedraait in de opvoeding en een wezenlijke plek in het leven van je kind uitmaakt is voor mij wel een dusdanig verschil. In het geval van de luizenmoeder/vb 1. had ik ook mijn mond opengetrokken. In vb 2. Vindt ik het al heel anders. De vriendin van mijn ex (vader oudste) zit ook gewoon bij 10minuten gesprekken en citobespreking en ga zo maar door. Ze is immers haar bonusmoeder en daar hebben we het meegetroffen

 8. Ik ben het met je eens. Je bent als ouders een voorbeeld, of dit nu is met de biologische vader/moeder of dat dit is met de stief moeder/vader. Samen, samen staan maakt je sterker en om wie gaat het nu eigenlijk? De gevoelens van de ouders of het kind? Volgens mij staat het kind centraal en zet je je eigen gevoel maar even uit.
  Jessica onlangs geplaatst…De week van JessMy Profile

 9. Ik weet het eigenlijk niet. Ik neig naar niet, maar ik heb geen persoonlijke ervaring als stiefouder. Ik heb altijd gelezen dat je als stiefouder niet de rol van ouder op je moet willen nemen, en de opvoeding bij de biologische ouders moet laten liggen. Vandaar. Maar ja, in de praktijk is dat wellicht heel anders.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…T-shirt: de perfecte lengte is…My Profile

 10. Alles valt of staat met overleg. In de luizenmoeder wordt natuurlijk gebruik gemaakt van extremen en enorm uitvergrote reacties en situaties.
  Als je zonder overleg je nieuwe vriendin meeneemt naar een 10-minuten gesprek en weigert het kind d’r naam normaal te zeggen dan ontbreekt er gewoon een hoop communicatie.
  Ik ben helemaal voor het plan om álle ouders te betrekken in zo’n 10-minuten gesprek overigens! Dat absoluut 🙂
  Rachelle onlangs geplaatst…Gender disappointment, heb ik daar last van gehad?My Profile

 11. Er zijn voor beide kanten veel te zeggen. De essentie is inderdaad dat je kind centraal moet staan, dat je de dingen in overleg moet doen en samen een front moet zijn. Bij de Luizenmoeder was de stoefmoeder er ineens, ik denk dat het daarom zoveel opriep. Op die manier moet niemand er aan denken volgens mij, zoals jij het nu omschrijft is toch heel mooi met elkaar. Ik zie dat ook in mijn omgeving, het overleg is er, waar er onmin is onderling heeft het kind het niet in de gaten en de verjaardag van het kind vieren ze met elkaar.

  1. In de luizenmoeder was het idd echt een situatie die niemand moet willen nee haha. Tenenkrommend. Maar zoals in de betreffende blog een keiharde mening werd gedeeld, dat raakte me wel. Al begrijp ik het deels, maar wilde ook een positief tegengeluid laten horen vanuit de betrokken stiefouders

 12. Ik vind het heel herkenbaar. Ik had die andere blog ook gelezen en had de neiging om te reageren. Niet gedaan. Mijn vriend is een hele betrokken stiefvader. De relatie met de vader van mijn zoon is gewoon anders, waardoor er geen ruimte is om samen dat soort dingen te doen. Hij ziet z’n vader wel, maar we hebben het anders geregeld en dat werkt voor ons gewoon hartstikke goed.
  Rosita onlangs geplaatst…Klagen: Ik stop ermee! Jij ook? 30 dagen challengeMy Profile

 13. Wij zitten, als het lukt met oppas voor onze kleine kinderen, ook met z’n 4en bij de leerkracht. Maar dat is wel na overleg. Ik vind niet dat je als stiefmoeder of -vader er meteen van uit mag gaan dat je overal met je neus tussen moet gaan zitten. Ik denk echt dat het heel erg van de situatie en verstandhouding afhangt.

 14. Ik heb al die discussies gezien, en belachelijk. Mijn man de stiefvader mag alle vader taken verrichten, want hij woont met haar samen. Dan ga je niet onderscheid maken tussen een bio en een stiefkind. Tenminste, hier in huis zijn ze gelijk, wordt er evenveel van ze gehouden. En horen de 10 minuten gesprekken daar gewoon bij. Haar bio papa heeft ook een vriendin, maar die vind kinderen vervelend. Dus die gaan allebei naar geen enkel gesprek of iets anders dan shoppen.

  1. Fijn dat zij het ook zo kunnen doen, zeker voor de kinderen en jezelf. Maar wat dacht je ook van opa en oma of andere familieleden? Die trekken na zo’n breuk vaak aan het kortste eind. Vind dat zo erg!

  1. Vind ik een hele mooie toevoeging. Dat is idd het belangrijkste: dat je kind voorop staat. Niet de eventuele onderliggende irritatie of het verdriet van de ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge