die verkoudheid

Die verkoudheid komt dus écht niet uit! 7 redenen waarom

Note to self: niet hardop uitspreken

Het lijkt een ongeschreven regel te zijn, dat zodra je iets hardop opmerkt (“Hey, ik ben al tijden niet meer ziek geweest/mijn sleutels kwijtgeraakt…”) het onherroepelijk binnen een dag gebeurt. Vorige week dinsdag schreef ik nog enthousiast hoe borstvoeding helpt tegen die verkoudheid en andere enge virussen. Nog geen etmaal na publicatie kreeg ik het benauwd en begon mijn keel zeer te doen. En weer een dag later lag ik kermend als een kerel op de bank, klagend over mijn grieperige lichaam en dat het zo koud was. Ondertussen bleef ik tegen Ro herhalen: “Het is koud hè, heb jij het niet fris? O, ik wel, ik ril van de kou. Moet je zien: kippenvel!” Net zolang tot hij er gek van werd – en dat was vreemd genoeg vrij snel.

Waarom verkoudheid voor ouders nooit uitkomt

Heus, ik wil met dit blog niet ontkrachten dat borstvoeding je beschermt tegen van alles. Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Maar dit keer had ik gewoon even pech. En even eerlijk, wat is een verkoudheid nou helemaal? Tja, vergeleken met echt lichamelijk ongemak niet echt iets bijzonders. Alleen als moeder komt het gewoon nooit uit, en wel om de volgende zeven redenen:

 1. Einde functioneren

  Je voelt je al beroerd genoeg dankzij de slapeloze nachten die je al sinds de geboorte teisteren. Gooi die verkoudheid daar bovenop en je functioneert helemaal niet meer!

 2. Zuurstoftekort

  Het is best handig met een peuter die alle kanten oprent (en daarbij een diepgeworteld verlangen koestert in de richting van drukke wegen, sloten en enge hoogtes) heb je genoeg energie nodig. En zuurstof!

 3. Dag uiterlijk!

  We hebben het nog niet over je uiterlijk gehad. Die eerdergenoemde slapeloze nachten zorgen voor ontsierende wallen. Daar leer je op een gegeven moment wel mee leven – je moet wel. Dat er melk over je heen gespuugd wordt als je net schone kleren aantrekt, prima, went ook. Maar als je voor vertrek in de spiegel kijkt en je ziet er ook nog eens uit als een verlepte versie van Rudolph the Rednose Reindeer…

 4. Je mist je bed

  Het liefst zou je opgerold onder je dekbed blijven liggen tot de verkoudheid over is. Je kinderen hebben echter eten nodig, een douche, een moeder die als paard door de kamer kruipt, wandelingen, fietstochten, iemand die bellen blaast of grote tekeningen op de stoep maakt… Kortom, je kan niet.

 5. Te beroerd om te werken, maar beter genoeg om toch te gaan

  Proberen te werken met een hoofd dat vol watten lijkt te zitten, is vervelend. Dat werkt (toepasselijk) gewoon niet echt, maar je kan niet anders.

 6. Het slaat op je stembanden

  Een liedje zingen klinkt in mijn geval normaalgesproken al niet best. Je wil werkelijk niet weten hoe mijn nasale versie van In de manenschijn klinkt. Mijn omgeving is dan ook meestal dolgelukkig wanneer mijn stem er helemaal mee ophoudt.

 7. Ziek met zijn allen

  Als jij die verkoudheid te pakken hebt, is de kans groot dat de kinderen hem ook krijgen. Verkouden en grieperige kinderen zijn meestal niet de leukste thuis, dus zit je lekker tegen elkaar aan te klagen en zeuren. Bovenop de fysieke klachten zal je dus ook een flinke portie mentale ellende moeten verwerken. En daar heb je nu net even de kracht niet meer voor.

Hoe ga jij om met de combinatie kinderen en die verkoudheid?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “Die verkoudheid komt dus écht niet uit! 7 redenen waarom

 1. Oh vreselijke, verkouden zijn! Ik heb daar echt zo’n hekel aan. Je voelt je gewoon totaal niet optimaal, maar je bent ook niet zo ziek dat je lekker in bed kunt kruipen.

  Gelukkig heb ik er nog maar zelden last van sinds ik dagelijks hardloop. Even afkloppen!

 2. Tja lastig, heb altijd t gevoel dat mama’s niet ziek kunnen zijn. Want zoals je al schrijft, al ben je ziek de dagelijks dingen gaan gewoon door en echt tijd om uit te zieken is er niet. Gewoon gezellig samen met het hele gezin aan de thee met honing en een tissuebox 🙂 x

  1. Dat lijkt de beste oplossing inderdaad. Ben tijdens de verkoudheid ook maar veel naar buiten gegaan, onder het mom van frisse lucht en beweging is altijd goed. Maar of het nu iets geholpen heeft?

 3. Niet. Ik ga er gewoon niet mee om. Soort struisvogelpolitiek. 😉

  9 van de 10 keer zijn we hier alledrie tegelijk ziek en anders zijn dochter en ik het meestal tegelijkertijd. Tijdens dagen thuis kruipen we samen op de bank met een deken en probeer ik af en toe mijn ogen te sluiten terwijl zij onverantwoord naar tv kijkt. Andere andere soorten virussen zijn echt een poging tot overleven met een peuter.

  1. Ah ik vind dat wel een heel lieve oplossing, lekker samen op de bank. Dan kan je idd nog af en toe even rusten en zij tv kijken (lang leve kinderprogramma’s en dvds)

 4. Bah!! Zo vervelend he verkouden zijn!! Heb er echt een hekel aan
  Vind het ook altijd zo zielig als m’n kleine mannetje het heeft … Dan kan die niet ademen doordat die ook een speentje in z’n mond heeft
  Het wordt echt tijd voor de zomer nu!!

  1. Ja dat is helemaal zielig! Idd laat de zomer maar komen, lekker in het badje in plaats van rondlopen in april met je winterjas 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge