vragen

Waarom stellen kinderen zoveel vragen?

Rustig tv kijken? Niet echt!

Laatst zaten we rustig op de bank met zijn drieën Holland’s Got Talent te kijken. Wij uitgeblust, zij vol energie – dan heb je een duidelijk beeld. Lieke van Lexmond verschijnt in beeld en interviewt één van de deelnemers kort. June wil het naadje van de kous weten: ‘Wat gaan ze eigenlijk doen?’ Ik antwoord dat ik net als zij ook voor het eerst kijk en dus geen idee heb. ‘Waarom hebben ze zo’n pakje aan?’ ‘Misschien beweegt dat makkelijker.’ Enthousiast volgt de derde vraag: ‘Wat denken jullie, zullen ze doorgaan naar de finale?’ Dit gaat zo nog even door, tot ik na zevenentachtig vragen getergd uitroep: ‘IK WEET HET NIET! Zullen we het anders gewoon even afwachten?’

Lees ook: 7 momenten waarop je merkt dat je samenleeft met een pre-puber

Nieuwsgierigheid

Ik weet nog goed de allereerste diepgaande vraag die ze me stelde: ‘Hoe worden kerken gebouwd?’ Ik was verguld met zoveel interesse, dolblij dat deze heerlijke, nieuwe fase inging en we dus vaak over allerlei interessante onderwerpen zouden kunnen gaan praten. Waar ik geen rekening mee hield, is dat je na een tijdje soms hoorndol wordt van alle ‘waaroms’ en ‘hoe-zit-dats’. En hoewel we die fase inmiddels lang en breed zijn ontgroeid, blijven de vragen. Ik vind nieuwsgierigheid helemaal niet erg, juich het zelfs toe. Alleen niet na een dag als vandaag, waarbij Rose de boel op stelten zette en May enorm jengelde dankzij haar doorkomende tandjes. Dan kan het me even, hard gezegd, geen bal schelen waarom die voorbijganger een gele trui met poezenpootjes draagt.

Oplossing

Om te voorkomen dat zij voortijdig op bed belandt of ik overspannen raak, spreken we tijdens de reclame af dat we vanaf nu gaan luisteren. Dan hoort ze ongetwijfeld de antwoorden op de vragen die ze wil gaan stellen. En mocht ze écht hoge nood voelen, schrijft ze haar brandende vraag op. Wat volgt is een nieuw blok HGT in rust. Af en toe bespreken we de kunsten van deze halve finalisten en genieten van het hoge niveau, maar meer niet. We krijgen kippenvel, raken ontroerd en lachen, zonder tussenkomst van vragen waarop niemand het antwoord weet. Ik sla een arm om me heen en we knuffelen.

Hoe gaan jullie om met die talloze vragen die maar niet op lijken te raken?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Waarom stellen kinderen zoveel vragen?

  1. Hier was het een tijd terug nog erger. Ik kreeg steeds dezelfde vraag en dan net zo lang tot ik antwoord. Af en toe kaats ik die vraag gewoon weer terug en soms zeg ik na de tachtigduizendste keer gewoon: “Jajajaaa de bus rijdt inderdaad weg.” Waarna meneertje glimlacht en weer vrolijk verder speelt. De vraag was trouwens of de bus weg gaat rijden. Welke bus denk ik dan, we zitten in de huiskamer, waar ook niet eens een speelgoedbusje te vinden is. Maarja, die vraag liet hij dan weer onbeantwoord. Lekker dan 😉
    Shannon Sheila onlangs geplaatst…Mei: De maandtoppersMy Profile

    1. Net als de wedervraag van Eline vind ik dit ook wel handig, dan kan ze de vragen gewoon opschrijven zodra ze in haar gedachten komen. En kijken of er niet al antwoord op gegeven wordt (zoals tijdens het kijken van een tv-programma).

  2. Ons meisje is nog te jong, maar kan me voorstellen dat het af en toe best vermoeiend kan zijn. Ik heb wel eens gehoord dat je altijd een wedervraag kunt stellen. Als ze vraagt; waarom is de lucht blauw? Dat je dan aan haar vraagt: waarom denk je dat de lucht blauw is? Op deze manier gaan ze er zelf over nadenken op een creatieve manier en vaak weten ze zelf het antwoord eigenlijk al. Geen idee of het in de praktijk werkt, maar het is te proberen 🙂
    Eline onlangs geplaatst…Cadeautips voor VaderdagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge