voorlezen

Geen avond zonder voorlezen en waarom dit zo belangrijk is

We zitten midden in de kinderboekenweek. Goed om stil te staan bij de voordelen van voorlezen, want zonder lezen kom je in het leven nu eenmaal niet ver. Leren lezen begint natuurlijk bij voorlezen. Ondanks dat June langzamerhand andere interesses krijgt en steeds vaker liever kletst voor het slapen gaan of een potje pest, blijft het fijn om even samen weg te duiken in een fantasiewereld. Ook voor mama en papa.

Op jonge leeftijd al beginnen

Ik lees graag voor. Eigenlijk al sinds June een maandje of negen was. Dan pakten we boekjes en benoemden dieren of voorwerpen. Of het door het voorlezen kwam of niet, op haar eerste verjaardag kon ze haar leeftijd benoemen, meerdere voorwerpen én verschillende dieren van de boerderij. Na de eerste boekjes met woorden, kwam Nijntje en nog later haar favoriet: Giraf viert feest. Na een tijdje kende ze het verhaal door en door; ze dreunde het woord voor woord op. Zelf genoot ik er ook van: mooie illustraties, korte en herkenbare verhalen en vol details.

Annie M.G. Schmidt doet het ook altijd goed

Zelf vond ik Pluk van de Petteflet en Ibbeltje het leukst om te lezen. Ieder karakter kreeg zijn eigen stem en accent. Wanneer ik me per ongeluk vergiste, verbeterde June me luid en duidelijk. Soms, wanneer ze sliep, pakte ik het boek zelf om te lezen hoe het ook alweer verder ging. Fantastisch! Dat Annie M.G. Schmidt in staat was om zelfs volwassenen mee te nemen in haar fantasiewereld, vind ik echt geniaal. Wat een talent had die vrouw.

Van voorlezen naar zelf lezen

Inmiddels begint ze vaker zelf te lezen voor het slapengaan. En als er wel wordt voorgelezen, gaan de boeken inmiddels vaker over jongens, shoppen of ballet dan de Krullenvaar of Floddertje. Het is goed, ze wordt groter. Toch geniet ik nu extra wanneer onze neefjes komen slapen en van het feit dat we met Rose en May nog een heel traject voor de boeg hebben. Want met voorlezen zijn voor mij onlosmakelijk mooie herinneringen verbonden en daar wil ik er nog heel veel van maken!

Op welke leeftijd begon jij met voorlezen voor je kindje?

De foto van de moeder en dochter is afkomstig van Shutterstock
Dit artikel bevat een affiliate link; de opbrengsten hiervan investeer ik in mijn website.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge