peuterspeelzaal

Waarom kiezen voor de peuterspeelzaal? 5 belangrijke voordelen!

Onze meiden gaan niet naar het KDV

Onze dochters gaan niet naar het kinderdagverblijf omdat ik thuis ben. Dat is niet alleen een financiële keuze, maar ook een emotionele. Ik vind het zelf prettig om de opvoeding vrijwel volledig in eigen hand te houden en ben heel dankbaar dat we die mogelijkheden wisten te creëren. Onze keuze neemt echter niet weg dat we ook vonden dat de peuterspeelzaal een mooie toevoeging zou zijn op mijn thuisblijfmoederschap en Ro’s wekelijkse ouderschapsverlof. Weet je waarom?

De interactie met andere kinderen

Hoewel we op een leeftijd komen waarop langzaam maar zeker het gros van onze leeftijdsgenoten ‘aan de kinderen gaan’, heb ik weinig vriendinnen met peuters. Beter gezegd: eentje. Dat geeft niet, maar ik denk dat het voor je kindje heel goed is om met leeftijdsgenoten te leren spelen. En delen natuurlijk. Ze leren beter communiceren,

Vreemde ogen dwingen

Over het algemeen zijn kinderen (gelukkig) thuis vervelender dan buitenshuis. Waar je zelf dagelijks kampt met een rauzende draak die alles uit kasten trekt en lukraak neer slingert, blijkt Pietje op de peuterspeelzaal keurig op te ruimen. Of te wachten met praten tot juf klaar is. Hoeft allemaal niet zo zwart-wit, maar je zou niet de eerste zijn die heel verfrissende dingen hoort tijdens een evaluatiegesprek.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Natuurlijk weet ik dat je kind ook thuis kan komen met gedrag waarvan je heel zeker bent dat het niet van jullie gezin afkomt, maar doorgaans heeft het een bijzonder positieve uitwerking. Wat dacht je van zindelijk worden? Zodra anderen naar de wc gaan en hiervoor geprezen worden, kan dat bij jouw eigen kind een reactie veroorzaken. Dat willen zij ook! De juf krijgt soms dingen voor elkaar die je met de beste wil van de wereld thuis niet lukken. Als de andere kindjes stil zitten en luisteren, laat jouw obstinate peuter het snel genoeg uit zijn hoofd om in zijn eentje op tafel te gaan staan 😉 Sociale druk kan dus ook heel prettig zijn.

Je hebt even tijd voor jezelf

Zo’n stil huis kan ook op je afkomen, maar er zitten absoluut voordelen aan: boodschappen doen zonder graaiende handjes, je huishouden weer flink onder handen nemen, een boek lezen of op televisie kijken naar een programma zonder irritante deuntjes en constante herhaling. Ook wel weer eens lekker toch?

Contact met andere ouders

Zeker wanneer je weinig kennissen en vrienden hebt met kinderen kan het fijn zijn nieuwe mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. Die niet vreemd opkijken wanneer jouw dochter vol drama op de grond stort als ze haar zin niet krijgt en die begrijpen dat het lastig kan zijn wanneer je zoon huilend achter het raam staat te zwaaien. Bovendien kan het erg gezellig zijn ook buiten schooltijd af te spreken!

Waarom kozen jullie wel of niet voor een peuterspeelzaal?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Waarom kiezen voor de peuterspeelzaal? 5 belangrijke voordelen!

 1. Ik ben ook groot voorstander van de speelzaal
  Mijn 2 oudste kids zijn ook geweest en de jongste gaat als hij 2 is ook!

  Ze hebben er zo veel geleerd het is echt een voorbereiding op de basisschool. Leren luisteren naar de juf, spelen met andere kindjes, werkjes maken.
  Het is gewoon heel erg leuk!!
  MamaIssues onlangs geplaatst…Opknappen poppen harenMy Profile

  1. Ja, het kan echt een fijne toevoeging zijn op je eigen opvoeding. En ik vind dat ook prettig, dat je kind al voorbereiding krijgt op de basisschool. Die van ons zit zelfs al in school, echt een pluspunt!

 2. Ik heb er tot nu toe nooit voor gekozen omdat de kinderen altijd naar het KDV gingen. Daar kreeg ik toeslagen voor en peuterspeelzaal moest ik zelf betalen. Dus is de keuze snel gemaakt. Enkele weken geleden kregen wij een foldertje binnen. Vanwege nieuwe wetgeving hebben kinderen nu meer recht op meer uren en word er meer vergoed. Ik vond het nog steeds duur dus ik heb het niet gedaan. Die paar uurtjes knippen, plakken en spelen kunnen ze thuis ook. Gratis…contact met andere kinderen breng ik wel tot stand door peutergym of een andere hobby.
  Josan onlangs geplaatst…En toen was mama depressief…My Profile

  1. Dan is het inderdaad niet nodig.
   Echt? Hier bleek de peuterspeelzaal juist voordelig dankzij de kinderopvangtoeslag. Maar het is natuurlijk maar net hoe je financiële situatie is.
   Voor ons is het wel echt een toevoeging, denk dat de peuterspeelzaal juist een meerwaarde biedt naast knippen en plakken. Maar idd, een hobby biedt ook leuk contact én houdt ze lekker in beweging/bezig.

 3. Ik had het ook wel gewild naar een peuterspeelzaal. In Duitsland in dat nog niet zo en gaan ze ‘pas’ met 3 naar de Kindergarten.
  Ik had het wel fijn gevonden als ik even tijd voor mijzelf had en de peuterspeelzaal is ook nog eens leuk en dan vervelen ze zich ook niet zo als thuis… Sten is er bijvoorbeeld erg aan toe om naar school te gaan, maar hij moet nog wachten tot na de zomer…
  Batboy onlangs geplaatst…Tastea Energy BoostMy Profile

  1. Dat wist ik niet, hier tegenwoordig al met 2. Jammer dat hij nog even moet wachten, je ziet inderdaad dat kinderen er soms zo aan toe zijn. En wat je zegt, geeft jou ook wat tijd thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge