kleinschalig onderwijs

Kleinschalig onderwijs | De 7 grootste voordelen van een kleine klas

KLEINSCHALIG ONDERWIJS – Het komt tegenwoordig lang niet zo vaak meer voor als vroeger. Maar je kan soms het geluk hebben dat je kind in een kleinere klas komt. Voor sommige kinderen is dat namelijk een hele fijne start van hun basisschooltijd. Maar waarom eigenlijk? Vandaag vertel ik wat de 7 grote voordelen zijn van kleinschalig onderwi

Kleinschalig onderwijs

Natuurlijk zijn er nadelen te bedenken aan kleinschalig onderwijs. Hiermee bedoel ik in dit geval de klas van zes tot dertien kinderen, waar ik eerder over schreef. De overgang naar een reguliere school bijvoorbeeld. Door het tomeloze vertrouwen dat de kinderen in anderen hebben, kunnen ze behoorlijk teleurgesteld raken.

Voordelen van een kleine klas

 1. Aan het eind van de dag moet je met zijn allen door één deur 

  De alternatieven zijn schaars, dus ruzie met je vriendinnetje kan niet eeuwig blijven duren. Anders is het een eenzame bedoening. Bovendien moet je samenwerken en vrijwel altijd met dezelfde kinderen, dus zoek je naar een manier om de (soms grote) verschillen te kunnen overbruggen. Dat levert je uiteindelijk iets heel moois op. Het vermogen je gemakkelijker aan te passen en andermans nare trekjes te accepteren.

 2. Je gaat om met iedereen 

  Met slechts vijf potentiële vriendjes zijn er weinig eisen die je aan de anderen stelt. Gezamenlijke interesses zijn ondergeschikt, je leert juist van onderlinge verschillen.

 3. De sfeer is heel hecht 

  Kinderen zitten in een veilige omgeving, waarbij ze volledig weten wat ze kunnen verwachten. Dat is zeker prettig voor kinderen die het best spannend vinden. Je weet duidelijk waar je aan toe bent en krijgt veel meer individuele aandacht dan in een (kleuter)klas met dertig kinderen. Logisch, maar zeker ook luxe.

 4. Meester of juf kan makkelijk op veldonderzoek 

  Ga er maar aan staan: grote klassen neem je zonder externe begeleiding niet mee naar de plaatselijke supermarkt om te oefenen met rekenen. En wat te denken van samen zoeken naar kastanjes? Of een rondje lopen door de wijk, zien welke dieren je allemaal tegenkomt? Met zes kleine kleuters kun je dat als juf (eventueel met stagiaire) nog wel voor elkaar krijgen, zonder dat overzicht te verliezen.

 5. Als ouders sta je in nauw contact met anderen

  Natuurlijk: als je één van de andere ouders niet kan uitstaan, heb je al met 20% van het totaal geen klik, maar het zorgt voor een veel hechtere band tussen ouders onderling. Zoals ik in mijn vorige blog ook schreef, praat je makkelijker over persoonlijke onderwerpen. Als er even iets is, zal je sneller een luisterend oor hebben.

 6. Sociale controle is groter 

  Ik besef me dat dit voor sommigen ook als verstikkend ervaren kan worden, maar zo zal het niet voorkomen dat een kind moederziel alleen bij school achterblijft. Het valt simpelweg meer op. Zo appte een andere moeder me eens, dat ze de oudste had meegenomen zodra ze zag dat ik er niet was. Ze constateerde terecht dat ik vast in de file zou staan, voor ik haar om hulp kon vragen.

 7. Betrokkenheid bij school is groter 

  Als je steeds afwezig bent bij vrijwillige activiteiten, valt het meer op dan in een grote groep. Bovendien voel je je vlugger bezwaard als een ander steeds paraat staat. En in sommige gevallen is het nu eenmaal niet anders. Je kunt niet overal zomaar vrij vragen om een ochtend door te brengen bij de boer. Maar mij viel wel op dat ouders veel vaker hulp bieden dan in grotere klassen. Het is gezellig omdat je de kinderen goed kent en om tussen de bedrijven door met andere ouders te kletsen.

Stelling: ik zou zelf niet snel kiezen voor kleinschalig onderwijs.
Het sluit namelijk niet op ‘het echte leven’. Wat denk jij?

Kleine klas – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

16 Replies to “Kleinschalig onderwijs | De 7 grootste voordelen van een kleine klas

 1. Door kleinere klassen en sowieso kleinere scholen zijn de lijntjes tussen ouders en leerkrachten ook korter. Bij ons kan iedereen bij de deur nog even wat tegen elkaar zeggen en binnen lopen. Ook wordt er na afloop zonodig nog even gezegd of er iets gebeurd is. Ideaal!

  De leraren weten ook precies wat er speelt bij collega’s en waar ze mee bezig zijn en wat van belang is. Met grote scholen gaat dit misschien allemaal wat logger, lijkt mij.

  Ik werk zelf in een kleinschalig, zelfsturend team, dus ik begrijp heel goed de voordelen. En zeker ook nadelen, maar dat laatste echt in mindere mate.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…De verhuizing: update 1.3My Profile

  1. Ja dat is ook prettig. Je kent het personeel en die lijntjes zijn zeker korter. Dat maakt t allemaal makkelijker. En natuurlijk, overal heb je irritaties, maar het wordt op zo’n school wel vlotter opgelost.

   Is de volgende school ook zo?

 2. Als dat zou kunnen zou ik absoluut kiezen voor kleinschalig onderwijs! Ik ben ook een grote voorstander van kleinere klassen (voor alle scholen). Helaas is die keuze er niet. De school waarvoor wij onze dochter hebben aangemeld heeft een wachtlijst en de klassen zullen helaas dus maximaal vol zitten.

  1. Nee we zaten echt in een luxepositie, op de meeste scholen is die keus er niet.
   Wel balen zeg, dan zitten de klassen inderdaad maximaal vol.

   1. We zijn allang blij dat we een plek hebben 🙂 Waar wij wonen zijn heel veel wachtlijsten, op alle scholen die we hebben overwogen…

    1. Lijkt me best lastig, las laatst iets over een lotingsysteem in Amsterdam. Daar ben je dan echt compleet afhankelijk van ‘dé’ lijst.
     Maar goed, in dergelijke situaties ben je inderdaad allang blij dat je plek hebt op een redelijke tot goede school.

 3. Pfoehh dit zijn echt dingen waar ik zelf nog eens heel goed over na moet denken. Ik vind voordelen van beide kanten wel wat hebben. Toch kan ik bij alle punten wel weer een nadeel verzinnen. Misschien zal het dus uiteindelijk zwaarder wegen wat de visie van de school is.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Extreem korte wimpers + Max Factor Voluptuous LashMy Profile

  1. Je hebt gelijk hoor, beide hebben nadelen en voordelen. Het gevoel dat je bij een school hebt, is uiteindelijk waarschijnlijk doorslaggevend. Gelukkig heb je nog even!

  1. Dank je voor je antwoord, ik heb me dat eigenlijk altijd wel afgevraagd hoe dat zou zijn. Hier merkte ik in groep 5 gelukkig hetzelfde. Was best spannend, vond ik!

 4. Wij zijn toevallig bezig met een overstap van mijn twee meiden. Maar eerlijk gezegd valt het me zwaar. Het gaat erom of de meisjes zich veilig voelen en of de school dat kan bieden. Ook hierbij heeft een kleinere school denk ik iets meer ruimte..maar het doet me veel. Veel mmer dan ik dacht.
  Barbara onlangs geplaatst…Shoppen voor kidsMy Profile

  1. Snap ik, het enige dat je nu kunt doen is afwachten hoe ze het gaan vinden. Zo’n kleine school is echt een vangnet natuurlijk, aan de andere kant valt er voor grotere klassen ook iets te zeggen: meer aanbod in vriendjes en vriendinnetjes. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge