De basis: zo help je je puber bij zijn huiswerk

Op de middelbare school ontkom je er niet aan: het huiswerk van de kinderen. Maar waar je op de basisschool nog weleens kon bijspringen, bestaat de kans dat je het boek openslaat en je oprecht afvraagt wat er in vredesnaam met het vak gebeurd is tijdens de afgelopen twintig (of dertig) jaar. Alles is anders! Met inmiddels enkele jaren ervaring op de teller deel ik mijn beste tips om je kind te helpen.

Hoe help je je puber het best bij zijn huiswerk?

Eigenlijk is het vaak beter om je helemaal niet te bemoeien met het huiswerk:

  • Je eigen kennis over de vakken is vaak niet meer helemaal up-to-date
  • Waar je vroeger weinig interesse in had, zal je nu hoogstwaarschijnlijk nog steeds weinig enthousiasme voor kunnen opbrengen
  • De ouder-kindband komt onder druk te staan als je een poging onderneemt

Daarom is het regelen van bijles helemaal geen overbodige luxe. Persoonlijk ben ik toch meer van het credo ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Als het gaat om wiskunde of Frans vind ik het helemaal geen probleem om bij te springen en, hoewel ik daar sinds de middelbare weinig mee heb gedaan, dat gaat me best goed af tot nu toe. Maar verder dan de talen, wiskunde en geschiedenis kom ik niet. Aardrijkskunde vond ik altijd saai en economie onmogelijk moeilijk. Zou ze daar echt noemenswaardige problemen mee hebben? Dan regel ik liever iemand die daar wél kaas van gegeten heeft.

Bijles regel je trouwens gemakkelijk zelf. Soms is het voldoende om een bovenbouwleerling van school in te schakelen, als het gaat om een klein onderdeel waar je kind tegenaan loopt. Maar heeft hij of zij structureel moeite met de lessen? Dan kan je (online) ook betaalde bijlessen regelen. Zoek op je plaatsnaam, zoals ‘Bijles Amsterdam‘ of ‘Bijles Den Haag‘ voor gediplomeerde docenten in jouw buurt. Je kind hoeft dan niet ver te reizen, en krijgt meteen de hulp die hij nodig heeft. Ideaal! Scheelt jou ook een avond vol frustratie – kan ik uit ervaring vertellen.

De basis van huiswerkbegeleiding thuis

Wil je toch aan de slag? Dan hieronder een aantal tips die je helpen de avond zo gezellig mogelijk te houden.

Lees je op tijd in

‘Moment, even kijken waar het hoofdstuk precies over gaat…’ Terwijl ik de zin uitspreek, zie ik de ogen van onze puberdochter al theatraal rollen. Ze denkt ongetwijfeld dat het zonde is van haar tijd, en waarschijnlijk is het dat ook. Een minuut of tien op je telefoon zitten of doelloos voor je uitstaren, is niet echt handig wanneer je daarna nog moet uitleggen hoe het zit met kwadratische vergelijkingen.

Ondanks dat ik geen grote fan ben van het programma Magister, heeft het wel zo zijn voordelen. Je kunt vooraf online bekijken welke proefwerken komende week op het menu staan en daarop inspelen. Weet je nu al dat je kind halverwege de week aardrijkskunde moet doen? Vraag dan vandaag al of hij ergens tegenaan loopt, zodat je je voor die dag kan inlezen én kan uitleggen. Daardoor verloopt het begeleidingsmoment aanzienlijk soepeler.

Doe alleen wat je écht begrijpt

Als je de klok hebt horen luiden, maar even abuis bent hoe het zat met de klepel? Laat het dan los. Zo hoef je mij niets te vragen over de Duitse naamvallen. Want hoewel ik nog wel ergens weet dat elk zinsdeel zijn eigen functie heeft, vond ik het destijds al een onmogelijk vak. Dat is er nu, twintig jaar later, niet veel beter op geworden.

Gelukkig hebben we een paar oma’s die mit, nach, bei, seit, von, zu… nog moeiteloos opdreunen. Daarom doe ik tegenwoordig niets meer dat ik voor de helft snap: wat niet lukt, sluis ik door naar Ro, oma, opa, tante of oom. Er is voor elk vak wel iemand die de basiskennis nog in huis heeft en/of het vak in kwestie wél leuk vond. Scheelt oprecht een hoop gedoe!

Laat het soms gewoon los en neem niets over

Soms wil je kind niet echt naar je luisteren of het op een andere manier doen. Ook prima. Docenten kunnen hen alleen maar optimaal begeleiden wanneer ze zien waar de knelpunten liggen. Dat kan niet als je zelf tot een uur of 23.00 nog de stijl- en spelfouten uit dat opstel voor Nederlands probeert te vissen of een complete presentatie voor ze in elkaar zet. Zo ‘simpel’ is het.

Bovendien, en dat vergeet ik zelf nog weleens; zelf hebben we het ook geleerd met vallen en opstaan. Een keertje blijven zitten of drie dikke onvoldoendes op je rapport? Hoort er soms ook bij. Per slot van rekening leidde dat bij ons toch ook niet tot een complete ontsporing en verdoemenis? 😉 Laat ze maar een beetje aanrommelen. In het geval van structurele problemen bij een vak haal je er de bijlesleraar bij en verder moeten ze het toch zelf doen.

Succes!

Wat is jouw ultieme huiswerkbegeleidingstip? Vind je het lastig om de boel los te laten of lukt dat je juist wel goed?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, JP Wallet – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven