Na een nare ervaring op mijn 22e wist ik zeker: tijdens mijn volgende bevalling moest ik ook een volledig geboorteplan hebben. Dan zou het die keer in elk geval een stuk prettiger verlopen en

Waarom een geboorteplan?

Uit ervaring weet ik inmiddels hoe belangrijk het hebben van een geboorteplan kan zijn. Toen ik van de oudste beviel, wist ik van toeten noch blazen (of toepasselijker: puffen). Ik had geen pufcursus gevolgd of zwangerschapsyoga. Ik wist alleen dat de baby eruit moest. Doordat niets op papier stond en ik zelf eigenlijk geen idee had, kreeg ik een pethidineprik om de weeën te remmen. Dit mislukte, zoals ik weleens schreef, waarna ik in continue staat van slaapdronkenschap moest proberen de pijn weg te zuchten. Het leidde tot gekibbel met de verpleegkundigen en lichte paniek. Pas toen het hoofdje stond, kwamen ze in actie. Wat voelde ik me alleen, machteloos en verdrietig.

Dit zou me nooit meer gebeuren

Op het moment dat ik opnieuw zwanger raakte van Rose wist ik direct wat ik anders zou willen. Ik las over een geboorteplan en ging aan de slag. Ik zocht tot op de bodem uit welke informatie hier in elk geval in moest staan en schreef mijn eigen, uitgebreide versie. Om jou die zoektocht te besparen hier slechts 9 stappen. Vul de vragen van het volledig geboorteplan in en je voorkomt vragen waarop je met 6 centimeter ontsluiting gegarandeerd geen antwoord meer kunt geven.

Een volledig geboorteplan in 9 stappen

Aan de hand van deze 9 vragen kan je gemakkelijk je eigen bevallingsplan vormgeven. Een goed begin is alvast het halve werk!

Wie wil je erbij hebben?

Aangezien je jezelf letterlijk en figuurlijk blootgeeft, best belangrijk. In al je kwetsbare naaktheid wil je misschien geen peloton aan personeel om je heen hebben. Hoe denk je bijvoorbeeld over de aanwezigheid van stagiaires en artsen in opleiding?

Ook wanneer je graag thuis zou bevallen is het goed erover na te denken: de verloskundige is natuurlijk evengoed graag voorbereid. En stel dat je naar het ziekenhuis moet, wie mag dan mee?

Waar wil je bevallen?

Wil je naar het ziekenhuis of (indien mogelijk) liever thuis bevallen? Denk hier goed over na. Het biedt natuurlijk geen uitsluitsel, maar met een volledig geboorteplan weet je verloskundige en eventueel andere betrokkenen precies waar ze aan toe zijn en wat jouw wensen zijn.

Voorafgaande bevalling(en)

Ben je al eerder bevallen? Hoe verliep dit, waren er complicaties etc.? Door de belangrijkste zaken te benoemen, kunnen verloskundigen en de gynaecoloog zich beter voorbereiden. Voor jezelf kan het ook prettig zijn: je schrijft het van je af. Bovendien ben je ervaringsdeskundige op gebied van je eigen lichaam. Je weet heel goed wat je graag opnieuw zo zou doen of juist compleet anders. Verkijk je hier echter niet op: elke bevalling blijft uniek.

Pijnstilling?

Ga je uit van je eigen oerkracht of weiger jij ook maar enigszins mee te werken aan het hele proces zonder fatsoenlijke ruggenprik? Lees je heel goed in over risico’s, voor- en nadelen van verschillende vormen van pijnbestrijding, zodat je een weloverwogen keus maakt.

De geboorte 

Ik wilde graag onze baby op mijn buik gelegd krijgen, zodat ze kon beginnen met borstvoeding zodra ze die behoefte had. Onderzoeken zouden daarna pas plaatsvinden. De navelstreng werd geknipt toen deze niet meer klopte. Al deze zaken had ik waarschijnlijk niet overdacht zonder bevallingsplan maar ze waren wel erg belangrijk voor ons. Toen we bij Rose noodgedwongen naar het ziekenhuis moesten, was ik blij dat we alles zwart op wit hadden staan. Het ziekenhuis kwam volledig aan onze wensen tegemoet en ik heb daardoor heel positieve herinneringen aan de bevalling.

Foto of film 

Mijn vader vertelt nog weleens grinnikend over die ene collega die tijdens het verorberen van beschuit met muisjes meteen even de bevallingsfoto’s liet rondgaan. Ik kon me er niets bij voorstellen! Waarom zou je vrijwillig foto’s van je uitgerekte flamoes laten maken? Wie wil dat nu zien? Stel dat je die foto’s abusievelijk verwisselt met je vakantiekiekjes! Maar het is steeds gebruikelijker en bovendien zijn de fotoseries rondom de bevalling vaak heel discreet en intiem. Zelfs zo mooi, dat ik spijt heb als haren op mijn hoofd dat we geen beeldmateriaal hebben van de bevalling. Kortom, iets om goed over na te denken!

Ziekenhuisverblijf

Let op: ook belangrijk als je graag een thuisbevalling wenst.

We wilden alleen dat onze baby naar een andere ruimte verplaatst zou worden met onze toestemming (mits het niet medisch noodzakelijk was natuurlijk). Ook gaven we aan dat ze geen andere voeding mocht krijgen dan borstvoeding. Dit was voor mij extra belangrijk: ik zie nog zo voor me hoe ze June die allereerste nacht bij me wegreden: ‘Dan kan je ook een beetje slapen.’ Ik voelde me afschuwelijk. Schuldig dat ik me zo had laten ompraten en verdrietig omdat ik mijn kleine meisje intens miste. De rest van de nacht sliep ik niet meer en dat schuldgevoel liet me pas los toen ze een jaar of zeven was. Kortom, eens, maar nooit meer!

Kraamvisite

Wie mag op bezoek komen? Kan handig zijn even te overleggen met de afdeling Verloskunde in het ziekenhuis. Wij kozen bijvoorbeeld voor June, onze ouders, zussen en aanhang in het ziekenhuis. De rest mocht langskomen in het kraamhotel en thuis.

Voeding

De alom bekende vraag: gaan jullie voor borstvoeding of de fles? Mijn advies is in beide gevallen je goed in te lezen, zodat je weet waar je aan begint.

Heb jij zo’n volledig geboorteplan opgesteld? Of ben je van plan dit te gaan doen?

De bevallingsfoto is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

4 Replies to “Volledig geboorteplan schrijven in slechts 9 stappen!

  1. wat schrijf jij onwijs leuk, lekker te lezen. ik heb geen bevallingsplan gemaakt. gewoon simpelweg omdat ik niet wist wat te verwachten. uiteraard heb ik mij wel ingelezen in wat er te verwachten viel. maar ik denk dat je bij een eerste toch niet weet wat te verwachten. ik had alleen aangegeven dat ik graag thuis wilde bevallen. maar ik had ook zoiets van go with the flow. we zien het wel. moet ik naar het ziekenhuis dan moet het maar. gelukkig had ik een superbevalling lekker thuis op bed. helaas had ik een totaalruptuur en moest ik als nog met ambulance naar het ziekenhuis om gehecht te worden. en helaas moest ik toen een rugenprik. wat ik erger vond dan de hele bevalling. maar het was niet anders. en ik kan tevreden terug kijken op de bevalling. als er ooit een volgende komt zou ik het weer zo doen/willen. zonder de totaalruptuur uiteraard😊

    1. Dankjewel, wat een lief compliment! Maakt deze regenachtige dag toch weer goed 😉
      Maar wat fijn dat je thuis kon bevallen, zoals je wilde. En wat vervelend dat je toen naar het ziekenhuis moest! Idd hopelijk een eventuele volgende keer gewoon zonder kleerscheuren maar wel lekker thuis.
      En je hebt wel een punt ja, misschien is het wel erg lastig om zo’n plan op te stellen bij je eerste, omdat je geen idee hebt wat je verwachten kunt. Want hoeveel je ook leest, het loopt toch meestal anders..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge