Die middag zijn we na een paar uur shoppen alle vijf ontzettend hongerig. In ons geval betekent dat naar McDonald’s! Onze jongste heeft inmiddels zo’n berentrek dat ze niet langer wil wachten tot het eten gebracht wordt. Ze begint direct aan mijn shirt te trekken en schiet voor het gemak vast in de voedingshouding. Helaas voor haar zie ik dat echt niet zitten, midden in die bomvolle zaak. Hoewel ik meestal voed op verzoek, is ze echt niet langer meer op de leeftijd dat ik hiervoor een speciale ruimte opzoek of even in de auto ga zitten.

(De foto Borstvoeden is afkomstig van Shutterstock)

Onsmakelijk eten?

Je hoort soms gekke verhalen over buitenstaanders die moeite hebben met borstvoeding in het openbaar. Kijk, mij persoonlijk maakt het niets uit wanneer een andere moeder tegenover of naast me haar kind voedt. Het interesseert me zelf ook niks wanneer een ander tegen mij zou komen klagen of het van een afstand stilletjes afkeurt. Als je weleens bij de Mac komt, weet je namelijk best dat het zeker niet iedereen lukt zijn hamburger volgens de etiquette naar binnen te werken en daar zwijg ik op mijn beurt ook over. Als je het dan over onsmakelijk hebt, kun je die gekaatste bal terugkrijgen. Toch vind ik niet dat je overal zomaar moet of kunt gaan zitten voeden.

Waarom niet voeden in het openbaar?

Wat voor mij hier de doorslag geeft is die drukte. Ik kan me nog goed herinneren hoe irritant ik het vindt als mensen naar mijn ontblote borst gaan staren, zelfs als het maar een paar seconden duurt. Erger nog is de onrust hier, waardoor onze dreumes constant is afgeleid. Ze wil namelijk alles horen en zien. Thuis kan ze ook niet blijven liggen zonder om de haverklap los te laten, zodat ze kan zien waar haar zus (of Barbie) nu weer mee bezig is. Ik kan je zeggen, dat is best pijnlijk op den duur en daar pas ik voor. Dan liever in de auto waar niemand toekijkt of (en dat nog het liefst) gewoon lekker thuis.

Aparte ruimte

Toch zou het niet verkeerd zijn wanneer meer gelegenheden een aparte ruimte krijgen waar je als moeder kunt voeden. Geldt trouwens ook voor ouders die de fles geven. Vrouwen (of ouders) onder elkaar, geen gedoe met doekjes, dubbele shirts of drukte om je heen. Je kunt samen praten over de kinderen of lekker rustig genieten van de voeding met je kleintje! Oké, je hebt hier en daar wel zo’n aparte ruimte, maar zeker niet overal en je moet ze ook maar weten te zitten. Hier mag toch best een verandering in komen?

Wat vind jij van voeden in het openbaar?


Lees meer in deze serie:

Tips tegen stuwing
Medicatie tegen hooikoorts?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

5 Replies to “Kennis over borstvoeding: voeden in het openbaar

 1. Ik ben geen moeder maar ben het wel met je eens. Ik ben blind, dus zie het niet als iemand haar kindje voedt maar voor de moeder zelf is het misschien wel prettiger. Wat je zegt, ook al accepteren de meesten het wel, je hebt altijd iemand die naar je gaat staren. Overigens, wat betreft niet netjes eten, daar heb ik veel ervaring mee. Gelukkig nog nooit door vreemden hierop aangesproken maar mijn man krijgt soms van die blikken. Dat is ook wel lastig, vooral voor hem dus.

  Over dat een ruimte kinderwagenvriendelijk zou moeten zijn, helemaalv oor. Niet zozeer vanwege de kinderweagens maar omdat een ruimte dan ook (beter) toegankelijk is voor bijvoorbeeld rolstoelen.
  Astrid onlangs geplaatst…Dankbaarheidslijstje #2My Profile

  1. Het is inderdaad vervelend als buitenstaanders gaan staren terwijl je eet of je kindje voedt.
   Lijkt me ook lastig. Zeker omdat hij weet wat er aan de hand is, dat kan best pijnlijk zijn denk ik. Gelukkig spreken ze jullie er niet op aan, zou ook heel onbeschoft zijn.

   Ja dat is ook zo, niet alleen kinderwagens maar zeker ook mensen in rolstoel lopen tegen die problemen aan. Sommige zaken houden daar echt geen rekening mee.

 2. Zou idd wel handig zijn, want het beperkt toch om ergens heen te gaan soms! Daarnaast zou een kinderwagenvriendelijke omgeving ook wel fijn zijn!

  1. Haha ja dat laatste vooral in onze Kruidvat 😉

   Maar het beperkt je inderdaad. Zeker die beginfase waarin veel nog draait om voeding en je geen soepstengel kunt geven om de ergste honger te stillen. Middenin de drukte, met fles of borst, is gewoon minder prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge