Eigenlijk is Sint-Maarten in onze regio niet zo bekend. Ik kwam er toevallig mee in aanraking omdat zowel ikzelf als June op een antroposofische peuterspeelzaal zaten (oftewel: de peuterspeelzaal van de Vrije School), maar verder doen ‘we’ er niet echt aan in Zuid-Holland.

In mijn vroege herinnering was het heel knus allemaal. We liepen in een optocht met ons uitgeholde knolletje (die dienst deed als lampion), kregen onderweg een appel van het appelvrouwtje om te snoepen en keerden moe maar voldaan terug. Toen ik meeliep met June ontdekte ik hoe klein die optocht eigenlijk was (maximaal een paar honderd meter), maar de geur van alle uitgeholde knolletjes en pompoenen deed me terugdenken aan vroeger.

Wat vertelt de legende?

De Romein Maarten sloot zich op vrij jonge leeftijd (15) aan bij het leger en trok naar Gallië. Voor de stadspoorten van het Noord-Franse Amiens trof hij een bedelaar. Omdat de helft van zijn mantel aan het Romeinse leger behoorde, kon hij slechts de andere helft weggeven. Hij wist op dat moment echter nog niet dat deze bedelaar eigenlijk Jezus Christus was. Na deze ontmoeting bekeerde Maarten zich tot het Christendom. In 371 wilden de inwoners van Tours hem tot bisschop verkiezen. Maarten verschool zich, maar zijn schuilplaats werd verraden door ganzen. Zo werd hij alsnog bisschop. In 397 stierf hij, op 11 november werd hij begraven in de basiliek van Tours. (Bron: Wikipedia)

De viering van Sint-Maarten?

Het feest maakt van oorsprong onderdeel uit van een reeks bedelfeesten, die vaak in de strenge winters plaatsvonden, speciaal voor de armen. Pas in de twintigste eeuw veranderde dit en werd het een feest voor iedereen. In met name het noorden van Nederland lopen kinderen met lampionnen langs de deuren, zingen liedjes en halen snoep op – vergelijkbaar met Halloween. De traditionele uitgeholde bieten en rapen zijn inmiddels vaak vervangen door gekleurde lampionnen. In andere delen van het land, zoals Limburg, sticht men vaak vreugdevuren en worden ook optochten gelopen. Dat laatste gebeurt ook in Vlaanderen, maar dan meestal zonder lampion. De invulling van het feest verschilt per regio. Soms vertelt de pastoor het verhaal in de kerk, elders spelen acteurs het verhaal na en weer ergens anders houden ze het bij de optocht.

Grappig weetje

In sommige gebieden in Vlaanderen vieren mensen Sint-Maarten in plaats van Sinterklaas. Soms gaat de eerste ook vergezeld van één Zwarte Piet. Verschil is zijn woonplaats: Sint-Maarten woont in de hemel, terwijl Sinterklaas uit Spanje komt. En in plaats van een schimmel, rijdt Sint-Maarten op een ezel. Daarnaast draait het bij Sint-Maarten vooral om uitdelen van snoepgoed en niet of minder om cadeaus. (Bron: Wikipedia)

Sint-Maartensliedjes

Wist je dat deze liedjes allemaal zijn ontstaan uit overlevering? Kortom, bedacht door het volk. Dat is ook wel te zien aan de teksten, die vaak worden gezongen in dialect. In tegenstelling tot de Sinterklaasliedjes, die geschreven zijn door tekstschrijvers en gemaakt op bekende wijsjes van andere liedjes. Voor een mooi overzicht van de verschillen tussen regio’s, klik op de link! Grappig om te lezen, vond ik althans. (Bron: Wikipedia)

Zuid-Holland

Helaas kennen we hier in Zuid-Holland (nog) niet echt het enthousiasme van elders in Nederland en Vlaanderen. Jammer, want ik vind het toch eigenlijk een stuk gezelliger dan buiten rondwandelen met Halloween (en de eventuele nachtmerries die daarop zouden kunnen volgen).

Vieren jullie Sint-Maarten?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock.

Meer lezen:

Annemieke laat zien hoe je heel toffe dierenlampions kunt maken van een gewone lampion .

Emy knutselde zelf een lampion van papiermaché en ronde gaten met vliegerpapier. In dit blog legt ze uit hoe jij dit zelf ook kunt maken.

Bij Judith kun je ook informatie lezen over de achtergrond van Sint-Maarten, maar zij voegt hier nog aan toe hoe je de seizoenstafel in deze periode kunt inrichten met de kinderen.

En voor moeders die geen zin of tijd hebben om een lampion te knutselen, kun je bij Linda 15 last-minute lampions vinden. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (10, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Wat vieren we eigenlijk met Sint-Maarten?

    1. Haha weer wat geleerd (heb zelf ook weer veel opgestoken, wist eigenlijk alleen maar dat Sint Maarten zijn mantel ooit deelde met een bedelaar).

      Nee dan heb je dat inderdaad niet. Wel weer lekker rustig 😉

    1. Haha! Hopelijk is het tegen die tijd anders? Ik weet dat ik bijvoorbeeld heel erg op zag tegen de avondvierdaagse, maar als je met andere (gezellige!) moeders loopt, baal je bijna als je alweer op het beginpunt bent. En anders wil je man misschien wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge