verschil tussen wasbare en wegwerpluiers

Merel onderzoekt | Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers?

VERSCHIL TUSSEN WASBARE EN WEGWERPLUIERS – Wasbare luiers? Nee dat leek me niks. Ik dacht daarbij altijd aan mijn moeders horrorverhalen over stinkende hydrofiel doeken die moesten weken in een emmer. Tegenwoordig zijn dit soort luiers natuurlijk veel moderner. Maar is het nu echt goedkoper dan wegwerpluiers, hoe werkt het systeem van wasbare luiers en hoe zit het met voordelen voor het milieu? Ik ging op onderzoek uit!

Vieze luiers laten weken? Laat maar zitten…

Mijn moeder vertelt nog weleens kokhalzend over die eerste week na mijn geboorte. Wasbare luiers waren destijds helemaal hip en dus voorzagen mijn ouders me daarvan. Want: goed voor het milieu. Alleen bleek het in de praktijk een enorm fiasco. De luiers moesten weken voor ze in de was konden en dat ging behoorlijk stinken. De emmer vloog dan ook na een week met inhoud en al de vuilnisbak in. Sorry milieu, voor mij alleen nog Pampers. Daarom was ik nogal verbaasd toen ik op verschillende blogsites las over het gebruik van wasbare luiers. Serieus? Liepen die mensen nog zover achter?

Lees ook: Groener je kraamtijd door? Het is mogelijk! – Merel Onderzoekt

Het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers anno 2018

Eh… Nee dus. Er was maar één persoon die hopeloos bleek achter te lopen en dat was ondergetekende. Ik had werkelijk geen idee dat de wasbare luiers van tegenwoordig zo mooi waren, handig in gebruik en natuurlijk niet meer zo’n stinkende bende als vroeger. Omdat ik meer wilde weten, besloot ik mijn vragen neer te leggen bij Rianne Moore, eigenaresse van webshop MooreGreen en expert op gebied van wasbare luiers. Mooi aan haar bedrijf vind ik de passie waarmee ze spreekt over het product dat ze verkoopt. Niet alleen keek ze naar de functionaliteit, maar ook de omstandigheden waarin geproduceerd wordt. Uiteindelijk gaat ‘groen’ en duurzaamheid immers over meer dan alleen het milieu. Ik vroeg haar hoeveel de aanschaf van deze luiers nu eigenlijk kost. En welke gemakkelijke extra’s zijn er op de markt?

Wat heb je in de basis allemaal nodig als je wil beginnen met wasbare luiers?

‘Behalve de basishoeveelheid van ongeveer vierentwintig luiers, moet je een extra grote luieremmer aanschaffen en goed waspoeder. Voor onderweg kun je eventueel leuke leuke waszakken kopen,’ vertelt Rianne. ‘Maar eigenlijk is dertig luiers net iets comfortabeler in de praktijk. En er zijn natuurlijk moeders die zo enthousiast zijn over alle leuke printjes, dat ze inmiddels een veel grotere voorraad hebben.’ Er zijn diverse systemen die je onderling ook nog kunt combineren. Het is allemaal ook afhankelijk van hoe vaak je verschoont en wilt wassen, of je de droger gebruikt of voorkeur geeft aan een waslijn.

Aangeraden wordt om luiers elke drie uur te verschonen. ‘Zelf raad ik aan wanneer het kindje nat is of bij ontlasting. Ook moet je kijken naar het absorptievermogen. Een pocketluier op maat is handig voor de crèche, maar een tweedelig systeem met voorgevormde luier en broekje absorbeert meer en is lekdichter. Deze verdient voorkeur voor de nacht, wanneer je kindje eenmaal doorslaapt.’

IMG_7106

Kosten: verschil tussen wasbare en wegwerpluiers

In eerste instantie schrikt de aanschafprijs van wasbare luiers misschien wel af. Een gemiddeld systeem kost al snel tussen de 260 en 1.350 euro en dat moet je dan toch maar even ineens kunnen neertellen. Aan de andere kant blijft het in totaal natuurlijk ook een behoorlijke uitgaaf om wegwerpluiers te kopen. Wat zijn nu eigenlijk de gemiddelde uitgaven? En hoe groot is het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers?

Soort luier Kosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier € 820 (€ 260 – €1.350)
Wegwerpluier € 1.250 (€ 750 – €1.750)

(bron: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/luiers/)

Kosten zijn afhankelijk van het systeem dat je koopt

Zo zwart op wit wordt het al een heel ander verhaal natuurlijk. Op die manier bespaar je gemiddeld € 430,00 en kan die besparing zelfs oplopen tot maximaal € 1.490 (afhankelijk van het merk luiers, de tijdsduur etc.). Natuurlijk blijft het afhankelijk of je dit zomaar kunt neertellen, maar het is de overweging waard. Rianne voegt hieraan toe: ‘Alles is afhankelijk van het systeem dat je koopt, als je gaat voor de TotsBots Basics dan ben je minder geld kwijt dan de duurdere TotsBots Bamboozle, die bijvoorbeeld heel geschikt is voor de nachten vanwege zijn goede absorptievermogen. Daarnaast kan van invloed zijn of je nog meer kindjes hoopt te krijgen. Je kiest dan toch sneller voor een systeem op maat dat langer meegaat.’

Wat is het verschil tussen inleggers en boosters?

Inlegger is doorgaans een papieren of fleece wasbaar inlegdoekje, bedoeld om ontlasting op te vangen.
De booster absorbeert beter. Deze kun je bijvoorbeeld in een pocketluier of voorgevormde luier gebruiken of op een prefold wanneer je kindje zoveel plast dat extra absorptie gewenst is, zoals ‘s nachts.

Ervaringen van Jessica 

Voor de geboorte van haar dochter was Jessica’s vriend al overtuigd van het belang van wasbare luiers (zie ook: deze blog). Ze gingen destijds naar een informatieavond. ‘Als je echt graag  van alles op de hoogte bent, raad ik deze zeker aan. Uiteindelijk kozen we een inlegger met overbroekje met drukknopen. Ik weet niet meer hoeveel het exact kostte, maar reken ongeveer op € 350,00, waarvan we € 75,00 terugkregen van de gemeente. In totaal hebben we 8 overbroekjes, 34 inleggers en 4 nachtinleggers van hennep. Deze absorberen beter en zijn dus geschikter voor de nacht. Al durf ik eerlijk te zeggen dat we daarvoor ook soms wegwerpluiers gebruiken.’

Wasbare doekjes én de grootste voordelen volgens Jessica

Daarnaast gebruikt Jessica ook wasbare doekjes van Cheeky Wipes. In totaal kostte haar aanschaf (minikit plus 25 extra doekjes) € 52,00. ‘Goed alternatief voor onderweg zijn de Water Wipes: vochtige doekjes met 99,9% water en 0,1% fruitextract, dus zonder giftige stoffen of nare bewaarmiddelen.’ Wat zijn de grootste voordelen? ‘De kosten. Je betaalt in het begin even wat meer, maar nu moeten we ons nooit zorgen maken om de aankoop van Pampers. Het is voor ons ook zo’n gewoonte geworden dat we het helemaal niet meer zien als een last. Bij een baby komen zoveel nieuwe dingen kijken en als je vanaf het begin de gewoonte hebt om luiers te wassen, dan hoort het er ook gewoon bij.’

IMG_7455 (1)

Kun je ook parttime aan de wasbare luiers gaan?

Jazeker! Je zou kunnen beginnen met wasbare zwemluiers. Deze zijn helemaal niet duur, zeker niet als je regelmatig gaat babyzwemmen. Bianca (van BBlogt.nl) heeft een echte waterrat in huis. Om te voorkomen dat er kilo’s aan zwemluiers doorheen zouden gaan toen hij nog niet zindelijk was, kocht ze uitwasbare zwemluiers van Charlie Banana voor hun vakantie naar de Canarische Eilanden. ‘Ik kocht er twee, zodat ik altijd een schone had om te wisselen. Mijn beste aankoop ooit! Mijn dochtertje van negen maanden heeft er ook een paar. Ze zijn superhandig met klittenbandsluiting en zitten ook nog eens erg lekker. Voordeel vind ik bovendien dat de printjes zo leuk zijn, dat een badpakje of zwembroek erover niet eens nodig is. Het bespaart echt veel geld.’ Daarnaast kun je net als Jessica wasbare doekjes aanschaffen.

Conclusie

Ik vind het jammer dat ik dit niet eerder wist, dan hadden we zeker een heel systeem aangeschaft. Zeker met twee kinderen in de luiers zou dat ons een leuke besparing hebben opgeleverd. Dat het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers namelijk niet alleen zit in een beter milieu maar ook in de kosten, verwachtte ik eigenlijk niet. Maar de zwemluiers komen er zeker weten, zeker na het lezen van Bianca’s enthousiaste reactie! Met een wekelijks uurtje babyzwemmen besparen we bovendien snel genoeg. Zodra ze binnen zijn, volgt vanzelf een review.

Het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers zit hem dus ook in de prijs
Ben jij van plan wasbare luiers te gaan gebruiken?

Dit artikel is een gedeeltelijke samenwerking, ontstaan op mijn initiatief. Meer informatie over samenwerkingen vind je in mijn disclaimer. Afbeeldingen mocht ik gebruiken met toestemming van Rianne Moore van MooreGreen, gebruik is zonder schriftelijke toestemming op geen enkele manier toegestaan. Zij hielp mij aan informatie over het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Merel onderzoekt | Wat is het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers?

    1. Makkelijk!
      Ik vind het jammer dat ik ze pas zo laat ontdekte, anders had ik ze zeker aangeschaft. Uiteindelijk is het een stuk beter voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge