Iedereen wil de baby vasthouden! Wat nu?

Misschien heb je het wel een keer meegemaakt: je komt met je pasgeboren baby op een verjaardag en binnen de kortste keren vraagt iemand of ze je baby mag vasthouden. Soms zijn het zelfs vreemden die dolgraag met je kleintje willen knuffelen. Wat nu? Moet je dat doen (uit goed fatsoen)? Is het beter om je baby lekker dichtbij je te houden? In dit artikel geven we handige tips om ermee om te gaan als mensen je baby willen vasthouden en jij dat eigenlijk niet prettig vindt. Ook lees je hieronder waarom het doorgeven van je kindje zeker geen verplichting is en delen andere moeders hun ervaring.

De baby doorgeven op een feestje

Afhankelijk van je culturele achtergrond en familie kan het gebruikelijk zijn om een pasgeboren baby rond te geven op een verjaardag. Je kleintje gaat van hand tot hand en belandt ook in de armen van iemand die je misschien niet zo goed kent.

Wat je daarvan vindt en hoe je hierop reageert, is verschillend. De ene moeder heeft daar totaal geen problemen mee en vindt het juist wel lekker om haar handen vrij te hebben. Een ander doet het gewoon niet. En een derde houdt haar baby het liefst dicht tegen zich aan, maar worstelt om dat op een nette manier te zeggen. Je wil ook niemand voor het hoofd stoten.

Vooral voor die laatste moeders is dit artikel geschreven: om je handvatten te geven en op een nette manier te zeggen dat je niet wil dat je baby van hand tot hand gaat.

Gera: ‘Ik heb die ‘beschermingsdrang’ ook. Mijn schoonmoeder gaf laatst aan dat ze dat best lastig vond *oeps*. Ook houd ik niet zo van vreemden die zomaar aan mijn kinderen gaan zitten….dat maak ik af en toe ook mee!’

Als je je baby lekker bij je wil houden

Als je net een kindje hebt gekregen, ervaren sommige moeders zo’n echt oergevoel. Niemand mag je baby vasthouden, behalve jij (en je man). Het is de beschermingsdrang van een kersverse moeder. En dat mag ook. Je hebt mogelijk een behoorlijke lijdensweg doorstaan voor dit prachtige kindje en je bent zuinig op hem of haar. Zolang het niet problematisch wordt, is er niks mis mee om een beschermende bubbel om jullie gezin heen te creëren.

Toch is dit soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er speelt namelijk ook iets mee als beleefdheid. Hoewel je lijf schreeuwt dat je je kleintje bij je wil houden, durf je misschien uit het zogeheten ‘goed fatsoen’ niet te weigeren om je baby aan iemand anders te geven. Zeker als anderen uit de familie dat wel gewoon doen.

Van je (schoon)moeder tot die vage kennis op een feestje – een baby is geen pop die je om traditionele redenen zou hoeven doorgeven. Waarom niet? Lees verder onder het verhaal van Loes.

Loes: ‘ Ik vind het heel raar als mensen dat vragen! Wij hebben het met onze dochter 1 keer wel gedaan, en dat was eigenlijk best een leuk verhaal. We gingen met de boot naar Engeland toen onze dochter amper een half jaar was en aan boord spraken we 2 Australische dames: moeder en dochter. De ‘moeder’ was over de 80 en omdat alle stoelen aan boord bezet waren, kwam ze bij ons zitten. We raakten aan de praat en toen vroeg ze of ze onze dochter vast mocht houden.

Dat vonden we toen wel goed en vervolgens deed zij, heel lief, een muntje van 50 dollarcent in de hand van onze dochter. Want volgens haar bracht het geluk om een baby geld te geven. Dat muntje heb ik dus bewaard en dat ga ik in een hanger laten verwerken zodat onze kleine meid dat later kan dragen als ze groter is. Ik vond het een ontzettend mooi gebaar van die mevrouw, dat we voor die keer een uitzondering maakten. Maar verder hoeven vreemden absoluut niet aan mijn kids te zitten!’

Waarom het oké is als je je baby niet aan iedereen wil geven

Kinderen worden vaak onrustig van al die onbekende geuren en handen

Moet je eens voorstellen dat je zelf net op de wereld bent gekomen en binnen een halfuur zie je acht nieuwe gezichten voorbijkomen die allemaal gekke gezichten trekken, tegen je kirren en hoge geluiden maken, stuk voor stuk met hun eigen specifieke geur en misschien emoties die je kunt oppikken.

Hoe zou jij je voelen? Het is dan ook niet zo gek dat pasgeboren baby’s na zo’n doorgeefronde helemaal van de leg zijn. Soms uit zich dit meteen daarna, een andere keer pas ‘s avonds. Maar heel lekker vinden de meeste kleintjes het niet. Er is dus niks mis mee om ze te beschermen tegen zoveel indrukken.

Jij hebt de bevalling doorstaan. Zij niet.

En dat maakt dus automatisch dat al die anderen geen recht hebben op jouw baby. Zelfs als het je schoonmoeder is die gretig jullie kindje uit handen zou willen trekken. Niemand behalve jij en je man hebben dit kindje op de wereld gezet. Aan jullie dus ook het recht of je de baby wil doorgeven of niet.

Anneke: ‘Ik vind het al heel wat dat ze het eerst vroeg. Je hebt er ook een heleboel die het niet vragen en gewoon doen. Ik kreeg er het vliegend schijt van. Maar ik was dan ook zo’n moeder die het bij familie en vrienden zelfs niet goed kon hebben als ze de hele tijd aan zoonlief zaten te potelen. Ik had het dus een beetje moeilijk met het afscheid nemen van die buik en het feit dat hij tot aan de bevalling daar lekker beschermd in zat zonder ambetante invloeden van buitenaf 😉’

Bundelen is heel goed voor een pasgeboren baby

Om aan zijn nieuwe (gezins)situatie te kunnen wennen is het heel goed voor een baby om lekker veel bij zijn ouders te zijn. Hoe vaker jullie bij elkaar zijn, hoe beter hij begrijpt wie het belangrijkst zijn. Er is dus niks mis mee als je de eerste weken bewust kiest om de kleine alleen bij jou, je man en eventueel naaste tante, oom, opa en oma te laten kroelen. De rest moet gewoon iets meer geduld hebben.

Je mag lekker genieten van je babybubbel

Niks is fijner dan zweven op een roze wolk. Dus als je in je babybubbel zit, neem daar dan lekker de tijd voor. Je kan zelfs beslissen om de kraamvisite pas na de eerste maand te laten langskomen: dan heb je optimaal de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en te genieten. Daar hoort het doorgeven van je baby aan anderen dus niet bij.

Nicole: ‘Mijn dochter werd een week na haar geboorte gediagnosticeerd met een herpesvirus in haar hersentjes. Dus nee. Mijn kind gaat zeker niet van de een naar de ander.. en al helemaal geen vreemde! En bij de volgende ook zeker niet.. #protectivemom

Je weet niet anderen grieperig zijn

Nog een reden om voorzichtig te zijn met het laten vasthouden van je kindje door een onbekende. Je weet niet of hij of zij grieperig is. Voor hetzelfde geld proesten ze ineens over je baby heen. Of wat te denken van iemand die onfris ruikt? Lekker bij je houden dus als het niet goed voelt!

Beleefdheid is nooit een reden om het wel te doen

Zeker wanneer je de ander niet goed kent: je hebt geen enkele morele verplichting om je baby aan een ander te geven tijdens een verjaardag. Wat zij daar ook van vinden, is irrelevant. Jij zit straks ook weer thuis met jullie kindje. Stel dat hij helemaal overprikkeld raakt van alle indrukken tijdens die verjaardag, dan kan jij de scherven oprapen. Om dat allemaal te moeten doorstaan vanwege beleefdheid? Nee. Blijf bij je gevoel. Als jullie kleintje ooit de behoefte voelt om een dikke knuffel aan tante A te geven dan kan dat ook wanneer hij twee is en er zelf naartoe kan lopen. Al is die kus of knuffel op latere leeftijd natuurlijk evenmin een verplichting.

Baby’s zijn gebaat bij rust, reinheid en regelmaat

Tot slot een argument dat altijd opgaat in de opvoeding. Rust, reinheid en regelmaat. Wanneer iemand vraagt of ze je kindje even mogen vasthouden en kroelen, kan je altijd nee zeggen op basis van de drie R’en. Alles is beter dan dat je wiebelend van ergernis of compleet van slag op afstand moet toekijken hoe een ander je kind vasthoudt.

Claire: ‘Ik kon mijn meiden moeilijk los laten en aan vreemden geven? Zeker niet! Ik heb zelfs bij de Action een keer woorden gehad. Ik stond bij de kassa, mijn oudste lag in de Maxi-Cosi op het onderstel, net 3 weekjes oud. Een wildvreemde vrouw ging bij haar hangen en wilde zo met haar handen naar mijn meisje gaan. Ik gaf de wagen een zetje naar voren zodat ze er niet meer bij kon. Haar reactie? “Ik wilde alleen maar kijken hoor!” Waarop ik antwoordde: “Ik heb altijd geleerd dat je kijkt met je oogjes” Een andere vouw in de rij viel mij bij, “Goed hoor meid, ze hoeven niet allemaal aan je kind te zitten” Ik snap het ook niet, ik zou persoonlijk nooit zomaar aan een kindje komen of er zelf om vragen! Het moet vanuit de moeder of het kind zelf komen. Maar ja duidelijk denkt niet iedereen er zo over 😉’

Hoe weiger je beleefd als iemand vraagt of hij je baby mag vasthouden?

Vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Dan nog een paar (beleefde) antwoorden die je kan geven als iemand zomaar aan je kind wil zitten:

  • We geven de baby de eerste weken alleen aan naaste familieleden.
  • Misschien over een paar weken, nu vinden we het belangrijk dat ze alleen bij ons is.
  • Ons kindje kan niet goed tegen prikkels.
  • Nee. Met je stralendste glimlach. Per slot van rekening staat vragen vrij, maar is nee ook een antwoord 😉 Je bent niemand iets verschuldigd.

En ja, misschien is het daarna even ongemakkelijk, maar vergeet niet dat het jullie kindje is en daarmee ook jullie keus. Als jij er nog niet aan toe bent om je baby uit handen te geven, is dat je goed recht. Dat komt vanzelf wel – en ook dan hoef je bepaalde mensen niet tegemoet te komen.

Mocht het je schoonmoeder betreffen? Kijk of het je lukt haar de baby toch even in handen te geven. Uiteindelijk is ze net oma en hoop jij ook ooit de baby van je schoondochter vast te mogen houden. Maar als jullie slecht met elkaar overweg kunnen, je goede redenen hebt om haar je kindje niet te geven en alles in je lijf op dit moment nee schreeuwt, luister daar dan maar gewoon naar en houd je baby lekker dicht tegen je aan.

We zijn benieuwd hoe jullie hiermee omgingen na de geboorte. Ben je ook weleens op een verjaardag geweest waar iedereen de baby wilde vasthouden? Heb je daar geen problemen mee? Vind je het lastig om voor jezelf (en je kindje) op te komen? Of ben je heel uitgesproken? Discussieer mee onder dit bericht.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©adriaticphoto – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Iedereen wil de baby vasthouden! Wat nu?”"

  1. Lana is in coronatijd geboren, dat vond ik niet erg. De eerste dagen was ik op mijn gemak in het ziekenhuis en hoefde ik hierdoor ook geen bezoek ontvangen. Natuurlijk wou mijn schoonzus en schoonmoeder onze baby meteen vastnemen toen zij haar zagen. Ik kon ook geen nee zeggen want het waren de meter en grootmoeder die het vroegen… Mijn man vond het alleen maar normaal om ze aan iedereen te geven die nadien passeerden.. Ik heb daar nu wel spijt van, ik bedenk nu dat het eigenlijk wel gevaarlijk was om haar door te geven aan mensen die mss ondanks dat maskerke haar covid konden doorgeven. ( er was een periode dat de regels versoepelden)
    .

    . Nu is zij 1 jaar en heeft de hele familie haar vastgenomen. Het is familie dus oke. Maar vreemden mogen haar absoluut niet zomaar opnemen of ze moet zelf naar hen toegaan. Ze gaat ook naar een crèche dus is zij enorm sociaal. Ik heb wel gezegd dat ik mijn 2e niet ga doorgeven aan jan en alleman. Ik zal dan ook thuis blijven tot zij/hij 8 maand is. Mijn schoonzus mag nu dan wel meter zijn, bij het 2e zal ze er niet zomaar opvliegen… Ik weet dat ik wel veel commentaar van schoonfamilie zal krijgen maar het is mijn keuze. Mijn kind is geen pop, zoals mijn schoonmoeder denkt. Mijn dochter is veel liever bij mijn mama omdat zij haar laat spelen en niet continu wilt nemen.. Mijn schoonmoeder ziet haar ook minder mss daarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven